GLAVNE PREDNOSTI

Kombucha je izuzetno zdrav napitak - evo zašto bismo je trebali piti

Kombucha ima slične dobrobiti kao i zeleni čaj te može zaštititi od bolesti kao što su dijabetes i rak. Također, sadrži i probiotike koji su korisni za crijevni mikrobiom

Kombucha
Foto: Pexels

U mnogim kulturama diljem svijeta kombucha ima vrlo dugu povijest i ljudi je konzumiraju već tisućama godinama kako bi poboljšali svoje zdravlje, a posljednjih je godina postala popularna i u zapadnom svijetu. Ova posebna vrsta fermentiranog čaja ima slične zdravstvene prednosti kao i zeleni čaj, a uz to je bogata i vrlo korisnim probioticima.

Image
DOBRE BAKTERIJE

Što su probiotici i zašto su toliko važni za ljudsko zdravlje?

Kombucha je ustvari fermentirani napitak koji se dobiva fermentacijom čaja uz dodatak kulture bakterija i kvasca. Sadrži brojne vrijedne sastojke, poput enzima, vitamina, minerala i antioksidansa koji ubijaju štetne bakterije te pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, piše Healthline. Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti kombuche temeljenih na znanstvenim dokazima navodimo u nastavku.

Sadrži probiotike

Vjeruje se da kombucha potječe iz Kine ili Japana. Dobiva se dodavanjem specifičnih sojeva bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, a zatim se ostavlja da fermentira tjedan dana ili duže. Tijekom tog procesa, bakterije i kvasac stvaraju sloj koji izgledom podsjeća na gljive pa je radi toga kombucha poznata i kao 'čaj od gljiva'. Za vrijeme fermentacije u kombuchi nastaje i velik broj dobrih bakterija koje mogu imati probiotičku funkciju i dobre su za zdravlje crijeva.

Image
Foto: Pexels

Ima slične dobrobiti kao i zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži mnoge bioaktivne spojeve, poput polifenola, koji su snažni antioksidansi. Kombucha napravljena od zelenog čaja sadrži mnogo istih biljnih spojeva pa ima i slične dobrobiti za zdravlje. Studije pokazuju da redovita konzumacija zelenog čaja ili uzimanje dodataka prehrani koji sadrže ekstrakt zelenog čaja može potaknuti sagorijevanje kalorija, popraviti razinu kolesterola, pomoći u kontroli šećera u krvi i još mnogo toga. Studije također pokazuju da osobe koje piju zeleni čaj imaju manji rizik od raka prostate, dojke i debelog crijeva, navodi Healthline.

Dobra je za zdravlje jetre

Antioksidansi su spojevi koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala koji su štetni za naše tijelo jer oštećuju stanice. Čini se da kombucha, osobito kada se pravi od zelenog čaja, ima antioksidativne učinke i tako poboljšava zdravlje jetre.

Ubija štetne bakterije

Jedna od glavnih tvari koja nastaje tijekom fermentacije kombuche je octena kiselina. Poput polifenola u čaju, octena kiselina može ubiti mnoge potencijalno štetne mikroorganizme. Kombucha napravljena od crnog ili zelenog čaja ima i snažna antibakterijska svojstva i djeluje protiv loših bakterija koje mogu uzrokvati infekcije.

Image
Foto: Unsplash

Može smanjiti rizik od bolesti srca

Studije su pokazale da kombucha može smanjiti razinu lošeg kolesterola i na taj način doprinijeti zdravlju srca. Zapravo, oni koji piju zeleni čaj imaju niži rizik od razvoja srčanih bolesti, a ta prednost vrlo vjerojatno vrijedi i za kombuchu.

Vjeruje se da ima i antikancerogena svojstva

Studije su pokazale da kombucha može spriječiti i rast i širenje kancerogenih stanica, vjerojatno zbog visoke koncentracije polifenola i antioksidansa. Znanstvenici još ne znaju kako djeluju antikancerogena svojstva polifenola, no smatra se da polifenoli blokiraju mutaciju gena i rast stanica raka, dok također potiču smrt stanica raka. Iz tog razloga nije iznenađujuće da ljudi koji redovito piju čaj imaju i manju vjerojatnost da će oboljeti od raznih vrsta raka.