DOBRE BAKTERIJE

Što su probiotici i zašto su toliko važni za ljudsko zdravlje?

Probiotici su zapravo mikroorganizmi poznatiji i kao dobre bakterije koje blagotvorno utječu na naše zdravlje. Najbolji izvori probiotika su jogurt i fermentirane namirnice, a mogu se pronaći i u obliku dodataka prehrani

probiotici
Foto: Shutterstock

U našim crijevima žive važne bakterije koje su korisne za naše zdravlje te imaju važnu ulogu u izbacivanju toksina i otrova iz tijela. Međutim, zbog loše prehrane i drugih nezdravih navika može doći do neravnoteže u crijevima, a tada u fokus dolaze probiotici.

O tome kako probiotici utječu na ljudsko zdravlje provedene su brojne studije koje su pokazale da su oni itekako korisni za naš organizam. S obzirom na to da je dokazano da upravo probiotici blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom, i dodaci prehrani s probioticima postaju sve popularniji.

Više o tome što su zapravo probiotici, zašto su oni toliko važni za naše zdravlje te kako ih uvrstiti u prehranu otkrivamo u nastavku.

Što su probiotici?

Probiotici su zapravo mikroorganizmi poznatiji i kao 'dobre' bakterije koje blagotvorno utječu na naše zdravlje. Najbolji izvori probiotika su jogurt i fermentirane namirnice, a mogu se pronaći i u obliku dodataka prehrani.

Dobre bakterije koje se prirodno nalaze u našim crijevima korisne su i važne za normalno funkcioniranje organizma. One su neophodne za pravilan rad probavnog sustava, proizvode vitamina i uništavaju uzročnike bolesti. Mikroorganizmi koji se nalaze u probioticima su zapravo isti ili slični onima koji žive u našem tijelu. Oni pomažu u regulaciji crijevne flore i jačaju imunološki sustav i radi toga imaju važnu ulogu za naše zdravlje.

Image
Foto: Pexels

Koji je probiotik najbolji?

Probiotici su dobre bakterije koje mogu pomoći kod narušene ravnoteže crijevne mikroflore. Kod odabira dodataka prehrani s probiotikom važno je odabrati onaj koji će povoljno utjecati na naš mikrobiom. Treba imati na umu da je mikrobiom crijeva svakog pojedinca drugačiji stoga ne postoji jedan najbolji probiotik koji bi isto djelovao na sve.

U trgovinama zdrave hrane i ljekarnama mogu se pronaći brojni prirodni i organski probiotici provjerenih proizvođača.

Zašto je dobro piti probiotike?

Većina bakterija u našem organizmu nalazi se u crijevima stoga hrana koju konzumiramo snažno utječe na ravnotežu tih bakterija pa samim time i na naše cjelokupno zdravlje. Probiotici u hrani potiču rad dobrih crijevnih bakterija, što je i znanstveno dokazano pa i ne čudi da su dodaci prehrani s probioticima postali vrlo popularni.

Neke od najvažnijih zadaća koje probiotici imaju u našem tijelu:

  • Jačaju imunološki sustav
  • Važni su za rad probavnog sustava
  • Podižu razinu energije
  • Pomažu u borbi protiv infekcija
  • Mogu pomoći i kod regulacije tjelesne težine

O tome kako probiotici utječu na naše zdravlje dosad su provedena brojna istraživanja i znanstvenici vjeruju kako ravnoteža bakterija u probavnom sustavu značajno utječe i na naše cjelokupno zdravlje. Vjeruje se i kako probiotici mogu pomoći kod zatvora, alergija i ekcema, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava te snižavanja kolesterola. Uz sve to, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti i infekcija.

Kako piti probiotike?

Kod uzimanja probiotika, ključno je konzumirati odgovarajuće doze. Prema mišljenju stručnjaka, da bi se iskoristile sve navedene dobrobiti probiotika, trebalo bi ih uzimati barem pet puta tjedno. Najbolje ih je konzumirati prije obroka jer na taj način nutrijenti iz hrane potiču njihov rad.

Koji je najbolji probiotik za žene?

Probotici imaju važnu ulogu za intimno zdravlje žena, a kada govorimo o tome koji su najbolji probiotici za žene, važno je znati da su zdrav način života i zdrave prehrambene navike ključne za održavanje uravnotežene vaginalne flore. No, i uzimanje probiotika može povoljno utjecati na intimno zdravlje i poboljšati ravnotežu vaginalne flore.

Kao najbolji prirodni probiotik za rodnicu ističe se dodatak prehrani s laktobacilima.  Međutim, u slučaju bilo kakvih infekcija i problema vezanih uz initmno zdravlje najbolje je posavjetovati se s liječnikom odnosno ginekologom.

Image
ZDRAVLJE CRIJEVA

Koje je najbolje vrijeme za uzimanje probiotika i prebiotika?

 Najbolji prirodni probiotici

Probiotici se prirodno nalaze u nekim namirnicama poput jogurta, a pronalazimo ih i u drugoj fermentiranoj hrani kao što su kiseli kupus, kefir i kombucha. S obzirom na važnu ulogu koju probiotici imaju za naše zdravlje, u prehranu bismo svakako trebali uključiti spomenute namirnice, kao i cjelovitu hranu te namirnice bogate vlaknima.

Osim hranom, probiotici se mogu konzumirati i u obliku dodataka prehrani. Na tržištu se mogu pronaći brojni probiotički dodaci koji najčešće dolaze u obliku tableta, praha ili kapsula, a koji u sebi sadrže bakterije u smrznutom obliku.

Za održavanje dobrog zdravlja crijeva, ključno je prehranu obogatiti voćem, povrćem, fermentiranom hranom i cjelovitim namirnicama te izbjegavati brzu i procesuiranu hranu koja može poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima.

Probiotici za trudnice

Žene tijekom trudnoće mogu iskusiti brojne probavne smetnje stoga probiotici mogu biti vrlo korisni i poboljšati zdravlje crijeva kod trudnica. Zdrav mikrobiom važan je i za maku i za dijete, a dokazano je kako probiotici imaju blagotvoran učinak na mikrobiom tijekom trudnoće, ali i kasnije.

Unos probiotika u trudnoći može imati višestruke koristi za zdravlje žene, ali i djeteta - vjeruje se kako probiotički dodaci mogu pomoći kod bakterijske vaginoze, komplikacija u trudnoći, grčeva kod dojenčadi te alergijskih reakcija. Stručnjaci preporučuju one koji sadrže više sojeva bakterija.  

Na tržištu se mogu pronaći probiotici koji su osmišljeni posebno za trudnice, a o izboru se najbolje konzultirati s liječnikom ili nutricionistom.