Carica među voćem

Koliko je sok od jabuke zaista dobar za zdravlje?

Sok od jabuke izuzetno je ukusan, no može li u nutricionističkom smislu zamijeniti voćku od koje se dobiva i smije li ga se piti u neograničenim količinama?

pexels-pixabay-206959.jpg
Foto: Pexels

Govorimo o prirodnom soku od jabuke u kojem nema dodanih šećera, već je napravljen isključivo od jabuke. Oni procesuirani sokovi, u kojima je jabuka u manjini, nisu predmet rasprave ovaj put.

Postoji stara izreka koja kaže: Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. S njom će se složiti liječnici, nutricionisti, ali i mame i bake koje brinu da njihovi voljeni zdravo jedu. Jabuka obiluje hranjivim tvarima i upravo je sada vrijeme kada bi je trebala jesti svakodnevno. Dozrela je nedavno i još je svježa. Sada je njezina sezona. No, s obzirom na to da se jabuka može dobro skladištiti, dostupna ti je kroz cijelu godinu.

Image
U čemu je tajna?

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van – istina ili mit?

Ako si u dvojbi kada jesti jabuku, biraj jutro ili poslijepodne, nikako večer jer može teško pasti na želudac. Pravilo je kao i kod ostalog voća. Jedi je kao međuobrok, nikako nakon ručka jer zbog ostale hrane u želucu organizam neće uspjeti izvući iz nje hranjive tvari.

Dnevno se preporučuje jedna čaša voćnog soka (jabuka, kruška, naranča - koji god želiš). Naime, preporuka je ovakva jer voćni sok sadrži velike količine šećera, čak i onaj napravljen isključivo od voća, bez ikakvih dodataka. Za razliku od same voćke, u ovom slučaju jabuke, sok od jabuke ne sadrži vlakna koja će ti pružiti osjećaj sitosti i potaknuti probavu. Pektin (netopivo vlakno koje se nalazi u jabuci) zaslužno je za osjećaj sitosti koji ona pruža, zbog čega je svrstavamo među najbolje saveznike u mršavljenju.

No, sok i dalje sadrži aktivne tvari polifenole koji pomažu sniziti loš kolesterol i na taj način čuvaju krvne žile te smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara.

Postoje i istraživanja, piše Msn.health, koja potvrđuju da sok od jabuke podržava moždane funkcije i prevenira oštećenja u mozgu koja nastaju sa starenjem. Zaključit ćemo da je itekako zdravo popiti čašu soka od jabuke, no ipak stati na jednoj pa umjesto druge pojesti cijelu jabuku i na taj način tijelu osigurati sve hranjive tvari koje mu ovo dragocjeno voće može pružiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.