Čuvar imuniteta

Na limun nitko nije imun! Za zdravlje, zakiseli si život

Nije sladak, ali isplati se stisnuti zube i pojesti limun. Ok, ne moraš ga jesti, pretvori ga u limunadu i pij svakog jutra, no vjeruj nam, isplati se pojesti ga cijelog

eggbank-ohNxxapID_k-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dostupan ti je na svakom koraku, od trgovačkih centara i velikih supermarketa do tržnica i malih OPG-ova. Sezona limuna upravo počinje i toplo ti preporučujemo da se opskrbiš ovim agrumom i ojačaš svoje tijelo, pripremiš ga za sezonu virusa. Samo jak imunitet može odbiti bolesti.

Image
U čemu je tajna?

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van – istina ili mit?

Limun je vjerojatno najpopularniji agrum na svijetu. Po plodu ima 20-ak kalorija, što je gotovo ništa, a obiluje nutrijentima. Odličan je izvor vitamina C, a time i antioksidansa koji saniraju štetu na stanicama nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Sadrži i pektin, vezivnu tvar u voću i povrću koja pomaže ukloniti loš kolesterol i toksine iz organizma.


Limun je također bogat vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom B6 te brojnim bioaktivnim supstancama. Vitamin C iz limuna pomaže tijelu da apsorbira željezo pa je dobro kada jedeš, primjerice ciklu, da jedeš i limun.

Iako je vrlo popularno piti vodu s limunom, želiš li iskoristiti sve njegove zdravstvene dobrobiti, jedi ga cijelog. Ako imaš sreće pa nabaviš domaći neprskani limun, pojedi i koricu jer ona obiluje etričnim uljima i hranjivim tvarima. Također, možeš je naribati i zamrznuti pa po potrebi koristiti u različitim jelima, kako slatkim tako i slanim - od kolača do salata. Kada ga stavljaš u čaj, pričekaj da se malo ohladi jer vrućina uništava nutrijente koji se nalaze u limunu.

Zanimljiva je činjenica da je limun, usprkos tome što je kiseo, ustvari po svom djelovanju u tijelu lužnata namirnica. Naime, u procesu probave postaje lužnat zbog kalija koji sadrži u velikoj količini i time smanjuje kiselost organizma, što je bitno za zdravlje.

Stoga, počni dan jednom mlakom limunadom, no pojedi često i cijeli limun. Učinit ćeš jako puno za svoje zdravlje.