VAŽAN NUTRIJENT

Koje su namirnice najbogatije omega-6 masnim kiselinama?

Omega-6 masne kiseline ključna su komponenta zdrave prehrane. Nalaze se u zdravim namirnicama poput orašastih plodova, sjemenki i biljnih ulja

pexels-towfiqu-barbhuiya-9091139.jpg
Foto: Pexels

Omega-6 masne kiseline su višestruko nezasićene masnoće koje se nalaze u raznim namirnicama. Smatraju se esencijalnim masnim kiselinama jer ih naše tijelo treba da bi pravilno funkcioniralo. Međutim, organizam ne može sam proizvesti ove važne kiseline stoga ih trebamo unositi hranom. Imaju važnu ulogu za zdravlje srca i štite nas od raznih srčanih bolesti.

Image
POMAŽU KOD MRŠAVLJENJA

Namirnice koje sadrže malo kalorija, a izuzetno su hranjive

S druge strane, smatra se da pretjerana konzumacija namirnica koje sadrže omega-6 masne kiseline može doprinijeti razvoju upala i kroničnih bolesti pa je vrlo važno jesti ih u umjerenim količinama, piše Healthline. Zdrave masnoće ključne su za održavanje dobrog zdravlja, no to ne znači da s njima trebamo pretjerivati.

Naša bi prehrana trebala sadržavati pravilan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Kako bismo to osigurali, hranu bogatu omega-6 masnim kiselinama trebamo jesti u umjerenim količinama i kombinirati je s dobrom količinom omega-3 masnih kiselina iz namirnica poput masne ribe, orašastih plodova i sjemenki. Neke od namirnica koje su bogate ovim važnim kiselinama navodimo u nastavku:

Orasi

Orasi su vjerojatno najpopularniji orašasti plodovi i savršen su snack. Osim što su izuzetno ukusni, obiluju i hranjivim tvarima kao što su vlakna, zdrave masnoće i minerali poput mangana, bakra i magnezija. Mogu se jesti sami, kao hranjivi međuobrok ili se mogu dodati u salate, jogurt ili zobene pauhljice.

Image
Foto: Pexels

Tofu

Tofu je omiljena namirnica mnogih vegana i vegetarijanaca jer je savršena zamjena za meso, a izrađuje se od sojinog mlijeka. Sadrži brojne vrijedne hranjive tvari, uključujući i linoleinsku kiseliu, proteine, željezo, kalcij i mangan.

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta iznimno su hranjive, a osim što sadrže esencijalne masne kiseline, bogate su i važnim vitaminima i mineralima kao što su vitamin E i selen koji imaju antioksidativno djelovanje te štite stanice od oštećenja. Savršen su dodatak mueslijima, granoli i pekarskim proizvodima.

Kikiriki maslac

Maslac od kikirikija kremasti je namaz koji se dobiva od kikirikija. Ne samo da je bogat zdravim masnoćama i proteinima, već obiluje i ključnim hranjivim tvarima poput niacina, mangana, vitamina E i magnezija. Ukusan je i može se dodati u smoothie, voćnu salatu ili se može jesti na tostu.

Jaja

Osim što su bogata proteinima, jaja sadrže i vrlo važne zdrave masnoće. Ukusna su, hranjiva i svestran su dodatak prehrani. Dobar su izvor selena i riboflavina. Mogu se pripremiti i jesti na bezbroj načina.

Image
Foto: Pexels

Bademi

Još jedna vrsta orašastih plodova koja obiluju zdravim masnoćama su i bademi. Sjajan su izvor proteina i vlakana, a sadrže i vitamin E, mangan i magnezij. Mogu se jesti sami, kao ukusan međuobrok, a od njih se može napraviti i fini kremasti maslac od badema.

Ulje avokada

Ulje avokada ima visok udio vrijednih antioksidansa i zdravih masnoća, a neke su studije sugerirale i da može poboljšati zdravlje srca jer smanjuje razinu lošeg kolesterola. S obzirom na to da dobro podnosi visoke temperature, ulje avokada idealan je izbor za pečenje, prženje i pirjanje raznih jela.

POGEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I CIJELI TJEDAN ZDRAVO JESTI?