POMAŽU KOD MRŠAVLJENJA

Namirnice koje sadrže malo kalorija, a izuzetno su hranjive

Postoje brojne niskokalorične namirnice koje ti mogu pomoći kod gubitka suvišnih kilograma, a neke od njih su i iznenađujuće zasitne

pexels-life-of-pix-128865.jpg
Foto: Pexels

Želiš li se hraniti zdravo i pritom i smršavjeti, u svoju bi prehranu trebala uvrstiti one namirnice koje sadrže malo kalorija, ali su unatoč tome hranjive. Postoje brojne niskokalorične namirnice koje ti mogu pomoći kod gubitka suvišnih kilograma, a neke od njih su i iznenađujuće zasitne, piše Healthline.

Image
Ukusno i korisno

Za zdravlje i mršavljenje: Ove vrste voća mogu ti pomoći u borbi protiv kilograma

Za razliku od brojnih drugih namirnica koje imaju malo kalorija i koje mogu izazvati osjećaj gladi, ove su namirnice niskokalorične, ali i jako zasitne. Najčešće je riječ o hrani koja sadrži proteine i vlakna koji potiču mršavljenje, ali ti ujedno i pomažu da ostaneš dugo sita pa nećeš posezati za nečim nezdravim.

U nastavku smo izdvojile neke od takvih namirnica pa ih svakako dodaj u svoju prehranu, osobito ako želiš smršavjeti.

Zob

Zob je izvrstan dodatak svakodnevnoj prehrani jer ima malo kalorija, a obiluje proteinima i vlaknima zbog čega će te ova hrana dugo držati sitom. Zobene pahuljice najbolje je jesti za doručak jer su jako hranjive, a mogu značajno utjecati na apetit. Studije su pokazale da konzumacija zobene kaše povećava osjećaj sitosti i smanjuje glad.

Image
Foto: Pexels

Grčki jogurt

Obični grčki jogurt je izvrstan izvor proteina i svatko bi ga trebao dodati u svoju prehranu. Sadrži malo kalorija, a prilično je hranjiv, osobito ako mu dodatno malo bobičastog voća i orašastih plodova.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput jagoda, borovnica, malina i kupina je prepuno vitamina, minerala i antioksidansa koji su važni za ljudsko zdravlje. Osim toga, siromašno je kalorijama, a sadrži puno vlakana, posebice pektina, za koji se pokazalo da povećava osjećaj sitosti i tako doprinosi mršavljenju.

Image
Foto: Pexels

Kokice

Ako si u potrazi za zdravim međuobrokom, kokice su odličan izbor. Imaju malo kalorija, a obiluju dijetalnim vlaknima koja su važna za probavni sustav te doprinose sitosti i mogu stabilizirati i razinu šećera u krvi. Osim toga, studije su pokazale da kokice mogu pomoći u smanjenju apetita i povećati osjećaj sitost pa su savršen međuobrok.

Jaja

Poznato je da su jaja bogata proteinima, a uz to sadrže i važne vitamine i minerale. Istraživanja su potvrdila da ih je najbolje jesti za doručak jer su zasitna i hranjiva, a studija je pokazala da ljudi koji ujutro jedu jaja tijekom dana unose manje kalorija.

Image
Foto: Pexels

Chia sjemenke

Ove sićušne sjemenke s razlogom se nazivaju superhranom. Naime, chia sjemenke sadrže veliku količinu proteina i vlakana, a imaju jako malo kalorija. Bogate su topivim vlaknima koja apsorbiraju tekućinu i tako potiču osjećaj sitosti. Želiš li obuzdati žudnju za nezdravim namirnicama i smanjiti apetit, dodaj chia sjemenke u svoju svakodnevnu prehranu. Možeš ih dodati u jogurt, salatu ili od njih napraviti puding.

Image
Foto: Pexels

Riba

Riba je bogata proteinima, ali i zdravim masnoćama koje su neophodne za održavanje dobrog zdravlja. Neka istraživanja sugeriraju da povećanje unosa proteina može smanjiti apetit, kao i razinu grelina, hormona koji potiče glad. Pokazalo se da su proteini iz ribe posebno korisni za smanjenje razine gladi i apetita. Dok nemasna riba poput bakalara i iverka ima najmanje kalorija, visokokalorična riba poput lososa i skuše osigurava omega-3 masne kiseline koje su važne za cjelokupno zdravlje.

Pogledaj video: Kako se zdravo hraniti na poslu?