Poznato je da uravnotežena i raznovrsna prehrana pozitivno utječe na naše tjelesno i psihičko zdravlje. Ona je stup zdravog načina života. Uz ugljikohidrate i masti, proteini (bjelančevine) važne su hranjive tvari koje osiguravaju rast, održavanje funkcija te nam daju snagu. Proteini su, među ostalim, ključni za održavanje tjelesne težine i izgradnju mišića, a uz to nas čine sitima. Zato stručnjaci predlažu da, umjesto za prerađevinama i hranom bogatom šećerima, posežemo za obrocima koji obiluju proteinima – jajima, mesom, ribom…
Melissa Prest za portal mindbodygreen kaže da komadi s više masti ''obično imaju manje proteina po gramu''. To treba imati na umu jer upravo proteini u mesu mogu zadovoljiti naše potrebe i biti dobar izbor željeza i vitamina B12.
Pritom je meso dobro kombinirati s hranjivim namirnicama poput voća i povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, a American Heart Association piše da je dnevno poželjno pojesti otprilike dva komada pilećih prsa ili jedan goveđi odrezak. Drugi dio tanjura trebao bi se temeljiti, recimo, na povrću pa uz piletinu možeš servirati povrće sa žara. Tvoj će obrok takvim kombinacijama biti izbalansiran proteinima, mineralima, vlaknima i vitaminima.
Vratimo se sada na pitanje s početka: koje komade mesa treba birati želiš li u svoju prehranu uvesti više proteina? Sastavile smo popis.
- Pureća prsa – pureća prsa nisu masna, a obiluju proteinima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B6 i B12 te mineralima poput cinka
- Pileća prsa – rijetko tko ih ne voli, a za mnoge su važan dio zdrave prehrane. Piletina ima niski udio masti, a sadrži i vitamine te minerale
- Pileći batak – iako imaju nešto više masti negoli pileća prsa, batci su također adekvatan izvor proteina, a sadrže esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale poput željeza i cinka
- Meso divljači – i ono je bogato proteinima, a ima malo masti te je dobar izvor željeza i vitamina B12. Meso divljači možda ne jedeš svaki dan, no kad se nađu na tanjuru jamac su ukusnog obroka
- Nemasna govedina – mnogi je kombiniraju uz topla predjela, odnosno juhu i time čine dobro. Nemasna govedina ima visokokvalitetnih proteina, nije masna i izvor je zdravlja. Svakako je dobra opcija
- Svinjski file – svinjski file cjenovno je dostupniji, a dat će ti dnevnu dozu proteina, vitamina i minerala. Ipak, treba ga umjereno konzumirati i pažljivo birati jer neki komadi svinjetine sadržavaju puno natrija i zasićenih masti
- Janjetina – radi se o komadu mesa koji većina ne jede prečesto, no kad je pojedu dobro su odlučili jer je janjetina izvor esencijalnih nutrijenata kao što su željezo, cink i vitamin B12. I naravno – proteina. No, za dozu zdravlja trebalo bi birati manje masne komade
- Riba – preporuka je jesti ribu barem jednom tjedno. Ona nije samo izvrstan izvor proteina nego je prepuna omega-3 masnih kiselina koje su korisne za zdravlje srca i mozga. Losos je apsolutni izvor proteina, no tuna i sardina također su adekvatan izbor jer sadrže hranjive tvari poput vitamina B12 i selena