
Uvrsti ih na jelovnik: Ovo meso ima najviše proteina po porciji

Poznato je da uravnotežena i raznovrsna prehrana pozitivno utječe na naše tjelesno i psihičko zdravlje. Ona je stup zdravog načina života. Uz ugljikohidrate i masti, proteini (bjelančevine) važne su hranjive tvari koje osiguravaju rast, održavanje funkcija te nam daju snagu. Proteini su, među ostalim, ključni za održavanje tjelesne težine i izgradnju mišića, a uz to nas čine sitima. Zato stručnjaci predlažu da, umjesto za prerađevinama i hranom bogatom šećerima, posežemo za obrocima koji obiluju proteinima – jajima, mesom, ribom…
Melissa Prest za portal
Pritom je meso dobro kombinirati s hranjivim namirnicama poput voća i povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, a
Vratimo se sada na pitanje s početka: koje komade mesa treba birati želiš li u svoju prehranu uvesti više proteina? Sastavile smo popis.
Pureća prsa – pureća prsa nisu masna, a obiluju proteinima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B6 i B12 te mineralima poput cinka
Pileća prsa – rijetko tko ih ne voli, a za mnoge su važan dio zdrave prehrane. Piletina ima niski udio masti, a sadrži i vitamine te minerale
Pileći batak – iako imaju nešto više masti negoli pileća prsa, batci su također adekvatan izvor proteina, a sadrže esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale poput željeza i cinka
Meso divljači – i ono je bogato proteinima, a ima malo masti te je dobar izvor željeza i vitamina B12. Meso divljači možda ne jedeš svaki dan, no kad se nađu na tanjuru jamac su ukusnog obroka
Nemasna govedina – mnogi je kombiniraju uz topla predjela, odnosno juhu i time čine dobro. Nemasna govedina ima visokokvalitetnih proteina, nije masna i izvor je zdravlja. Svakako je dobra opcija
Svinjski file – svinjski file cjenovno je dostupniji, a dat će ti dnevnu dozu proteina, vitamina i minerala. Ipak, treba ga umjereno konzumirati i pažljivo birati jer neki komadi svinjetine sadržavaju puno natrija i zasićenih masti
Janjetina – radi se o komadu mesa koji većina ne jede prečesto, no kad je pojedu dobro su odlučili jer je janjetina izvor esencijalnih nutrijenata kao što su željezo, cink i vitamin B12. I naravno – proteina. No, za dozu zdravlja trebalo bi birati manje masne komade
Riba – preporuka je jesti ribu barem jednom tjedno. Ona nije samo izvrstan izvor proteina nego je prepuna omega-3 masnih kiselina koje su korisne za zdravlje srca i mozga. Losos je apsolutni izvor proteina, no tuna i sardina također su adekvatan izbor jer sadrže hranjive tvari poput vitamina B12 i selena

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
