Ove namirnice čiste arterije i čuvaju zdravlje srca

Hrana bogata vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, zdravim mastima i antioksidansima igra veliku ulogu u zdravlju srca - a ove namirnice imaju sve to

Ove namirnice čiste arterije i čuvaju zdravlje srca

Bolesti srca i krvnih žila, odnosno kardiovaskularne bolesti, vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, kao i u Hrvatskoj, a jedan od najčešćih oblika srčanih bolesti je bolest koronarnih arterija.

Image

Uvrsti bundevu u prehranu. Osim što jača imunitet, čuva srce, ali i dobru liniju


Bolest koronarnih arterija događa se kada nakupljanje plaka sužava stijenke arterija i ograničava pravilan protok krvi u srce, što na kraju može dovesti do srčanog udara. Ova se bolest može liječiti ili spriječiti promjenama u stilu života, a jedan od glavnih utjecaja na upravljanje bolestima ili prevenciju je prehrana.

Hrana bogata vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, zdravim mastima i antioksidansima ima svoju ulogu u zdravlju srca, a mi smo izdvojile deset namirnica pogodnih za zdravlje arterija i istaknule što ih čini tako izvrsnima te kako one mogu arterije održati čistima.

Avokado


Uz brojne druge prednosti, avokado je zdrav za srce jer povećava "dobar" kolesterol, a istovremeno smanjuje "loš" kolesterol. Avokado je također prepun kalija, čak i više od banane. Dokazano je da kalij pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i vaskularne kalcifikacije u arterijama.

Avokado dodaj u svoju prehranu tako da njime zamijeniš majonezu, a možeš ga koristiti u raznim salatama i sendvičima. A ako si ljubiteljica smoothieja, popij dnevnu dozu avokada dodajući ga svom omiljenom napitku.

Image

(Foto: Unsplash)

Plava riba


Iako postoji mit da je masnoća štetna za arterije, važno je znati kakvu bismo masnoću trebali jesti. Poput avokada, i riba je prepuna zdravih masti, poznatih i kao nezasićene masti. Konzumacija ribe povezana je s manje srčanih udara, a dokazano je i da njihove omega-3 masne kiseline smanjuju razinu triglicerida i sprječavaju rizik od srčane smrti. Ribu dodaj u svoju prehranu - jedi losos ili omiljenu masnu ribu, poput tune ili skuše, jedan do četiri puta tjedno kako bi dobila sve blagodati. 

Image

(Foto: Unsplash)

Orašasti plodovi


Orašasti plodovi su odlični kada je u pitanju zdravlje srca. Bogati nezasićenim mastima, vitaminima i vlaknima, orašasti plodovi solidan su izbor kada je u pitanju zdrav međuobrok. Isprobaj bademe, indijske oraščiće ili brazilske orašaste plodove - svi oni sadrže puno magnezija, koji sprječava nakupljanje i kolesterolski plak u arterijama, pomažući u sprečavanju začepljenja arterija. Za optimalno zdravlje srca, Američko udruženje za srce preporučuje tri do pet porcija orašastih plodova tjedno.

Image

(Foto: Unsplash)

Maslinovo ulje


Mono nezasićena oleinska kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju štiti srce i značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. Maslinovo ulje dodaj u svoju prehranu tako da ga dodaješ u salate i koristiš u kuhanju, ali pripazi da koristite pravu vrstu. Kako bi iskoristila sve antioksidativne i protuupalne pogodnosti ovog ulja, kupi 100 posto ekstra djevičansko maslinovo ulje, po mogućnosti organsko.

Image

(Foto: Unsplash)

Kava


Dobra vijest za sve ljubiteljice kave - ovo omiljeno piće pomaže u održavanju arterija čistima. Jedno je istraživanje otkrilo da ispijanje tri šalica kave dnevno značajno smanjuje rizik od pojave ateroskleroze i začepljenih arterija. A čak i ako kava nije nešto u čemu 'guštaš', i zeleni čaj pokazao se dobrim za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Dodati kavu u svoju prehranu nikako nije loše, ali dok ispijaš svoju dnevnu dozu kave, pripazi da u nju ne staviš previše šećera ili šlaga, kako bi ostala što zdravija.

Image

(Foto: Unsplash)

Kurkuma


Kurkuma ima moćna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oštećenja stijenki arterija. Pokazalo se da razina upale ima izravan učinak na aterosklerozu, poznatu i kao otvrdnjavanje arterija. Jedno je istraživanje pokazalo da ovaj začin bogat antioksidansima može smanjiti masne naslage u arterijama za više od 25 posto, a najlakši način dodavanja kurkume u prehranu je rađenje čaja od kurkume.

Image

(Foto: Unsplash)

Nar


Sok od nara odličan je za optimalno zdravlje srca. Dokazano je da nar čisti zakrčene arterije i poboljšava protok krvi, i to zbog visoke razine antioksidansa, koji se bore protiv slobodnih radikala, a potiču proizvodnju dušikovog oksida u krvi. Kupi 100 posto čisti sok od nara bez dodatka šećera ili grickalice na sjemenkama nara. Sok od nara možeš dodati u svoje smoothieje ili umiješati u  moktel, a sjemenke možeš posipati po jutarnjoj zobenoj kaši.

Image

(Foto: Unsplash)

Agrumi


I antioksidanti i vitamin C dobri su za zdravlje arterija - a agrumi imaju i jedno i drugo. Istraživanja su pokazala da vitamin C igra snažnu ulogu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, a flavonoidi koji se nalaze u vitaminu C pomažu u zaštiti arterijskih stijenki. Agrume dodaj svojoj prehrani tako da piješ puno limunske vode tijekom dana ili započneš jutro čašom svježe iscijeđenog soka od naranče ili polovicom grejpa. 

Image

(Foto: Unsplash)

Cjelovite žitarice


Prehrambena vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama pomažu u poboljšanju razine kolesterola u krvi i štite srce od bolesti. Nedavna istraživanja također su otkrila da je prehrana s puno cjelovitih žitarica povezana s tanjim stijenkama karotidne arterije - arterije odgovorne za isporuku krvi u mozak. Zadebljanje karotidnih arterija uzrokuje nakupljanje ateroskleroze i povećava rizik od srčanih bolesti.

Američko udruženje za srce preporučuje da barem polovica tvojih žitarica potječe od cjelovitih žitarica. Preporučeni dnevni unos je 25 grama vlakana svaki dan za žene i 34 grama dnevno za muškarce. To možeš učiniti konzumiranjem cjelovitih žitarica kao što su smeđa riža, tjestenina od cjelovitih žitarica, ječam, zobena kaša ili kvinoja.

(Foto: Unsplash)

Brokula


Poput cjelovitih žitarica, i brokula je bogata vlaknima koja su korisna za cjelokupno zdravlje srca. Križano povrće, poput brokule, cvjetače i kupusa, dokazano posebno pomaže u sprječavanju začepljenja arterija i štiti od vaskularnih bolesti.

Image

(Foto: Unsplash)