ZDRAVA PREHRANA

Žene bi trebale promijeniti prehranu u 40-ima – evo zašto

Pametne odluke vezane uz prehranu ključne su za dobro zdravlje i graciozno starenje, ističu nutricionisti

prehrana
Foto: Shutterstock

Kada dođu u četrdesete, žene se suočavaju s brojnim promjenama. Tijelo se mijenja i priprema za novu životnu fazu, a mogu se pojaviti i prvi simptomi menopauze. Uravnotežena i zdrava prehrana ključna je održavanje općeg zdravlja, pozitivnog raspoloženja i dobre razine energije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Misli na sebe

Pet najboljih prehrambenih navika za zdravlje srca - prema kardiologu

Starenje i promjene koje ono donosi nažalost ne možemo izbjeći, ali možemo si olakšati ulazak u sljedeću životnu fazu donošenjem pametnih prehrambenih odluka kako bismo starjeli što je moguće gracioznije, piše Huffpost.  

U ovom periodu mnoge žene imaju problema s nadutošću, debljanjem i održavanjem zdrave tjelesne težine. Kako starimo, tako i gubimo mišićnu masu, a većina odraslih se u srednjim godinama i malo udeblja, ističu stručnjaci.

Međutim, iako održavanje idealne tjelesne težine može biti izazovno, debljanje nije neizbježno. Važno je baviti se i fizičkom aktivnošću, no zdrava prehrana je ključna. Stručnjaci ističu da žene u ovoj dobi mogu uživati u finoj i zdravoj hrani te istovremeno izbjeći debljanje. U nastavku navodimo nekoliko ključnih prehrambenih navika koje bi, prema mišljenju stručnjaka, žene u 40-ima trebale uvesti u svoju rutinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obogati prehranu povrćem bogato nitratima

Mnoge žene iznad 45 godina izložene su riziku od manjka hranjivih tvari stoga bi u tom periodu trebale posvetiti malo više pažnje svojoj prehrani i promijeniti neke navike. Mnogi stručnjaci to doba života nazivaju "prozorom u budućnost", i to zato što će odluke koje donosimo u srednjim godinama utjecati na naše zdravlje u starosti. Prema nutricionistima, žene u toj dobi u prehranu bi trebale uvrstiti povrće koje je bogato nitratima, poput celera, cikle i zelenog lisnatog povrća.

Također, stručnjaci predlažu fokusiranje na mikronutrijente, uključujući magnezij, cink, kolin, omega-3 masne kiseline, jod, vitamin B i selen jer starenje i niže razine estrogena utječu na to koliko tih mikronutrijenata naše tijelo apsorbira.

Image
Foto: Pexels
1/4