Bolesti srca i krvnih žila danas su vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre 17.5 milijuna ljudi na globalnoj razini. Dakako da neki ljudi zbog genetskih predispozicija imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila, no ipak nije sve izvan naše kontrole.
Srčani udar pogađa mnoge, a između ostalog mu 'kumuju' nezdrave navike poput pušenja, ispijanja alkohola, loše prehrane i tako dalje. Uz to, u osobitom su riziku pretile osobe, ali i oni koji nisu skloni tjelesnoj aktivnosti.
Što ti je onda činiti? Preporuka je nastojati zdravo živjeti, pripaziti s unosom šećera i masti te ostati aktivan. Kardiolog Kaustub Dabhadkar koji se specijalizirao za preventivnu kardiologiju, za portal Eat This Not That izdvojio je pet jednostavnih prehrambenih navika kojima bismo svi trebali težiti. Za dobrobit srca i krvnih žila – zdravlje bi ti moglo biti zahvalno.
Jedi cjelovite žitarice
Korak prema boljem zdravlju učinit ćeš i ako umjesto rafiniranih žitarica u prehranu uvrstiš cjelovite žitarice. “Cjelovite žitarice izvrstan su izvor vlakana koja mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti, a sadrže i bitne vitamine B i E, magnezij i selen”, kaže dr. Dabhadkar. Sniženi kolesterol i krvi tlak znači manji rizik od bolesti srca.
Ne zaboravi na voće i povrće
Zdravom i uravnoteženom prehranom činiš dobro svom zdravlju pa i srcu. ''Prehrana puna voća i povrća osigurava vam ključne hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa. Time smanjujete rizik od srčanih bolesti'', kaže dr. Dabhadkar i pojašnjava da puno voća i povrća sadrži vitamine C i E koji imaju antioksidativna svojstva. Uz to, voće i povrće bogato je kalijem što može doprinijeti snižavanju krvnog tlaka. Dobrobit prehrane koja sadrži voće i povrće dokazuje i studija objavljena u Annals of Internal Medicine. Ta je studija pokazala da su oni koji su jeli više voća i povrća imali manji rizik od srčanih oboljenja.
Pripazi na unos masti
Masti su važan nutrijent, no preporuka je da nam masti čine svega pet do šest posto dnevnog unosa kalorija. Uneseš li takocukupno 2000 kalorija, samo 120 kalorija trebalo bi stizati iz masti. Iako je ovaj nutrijent nemoguće eliminirati, možeš ih dakle ograničiti. Ograničenim unosom masti iz mesa i mliječnih proizvoda, ali i prerađevina smanjuješ razinu kolesterola. A to doprinosi zdravijem srcu.
Dvaput tjedno jedi ribu
I ovaj si savjet vjerojatno nebrojeno puta. Ribe poput lososa, srdela, sardine i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama koji smanjuju rizik od srčanih bolesti. Uz to, smanjuju i krvi tlak, a to je sve povezano. Nastoji što češće jesti ribu, po mogućnosti dvaput tjedno.
Ne jedi u kasnim večernjim satima ili noću
Zvuči samorazumljivo, no nažalost mnogi prije spavanja i u kasnim satima posežu za nezdravim slatkim i slanim zalogajima. Budeš li ustrajna u tome da tijekom dana imaš više manjih obroka koji obiluju povrćem te izbjegavaš brzu hranu, gazirano i alkohol, i srce će ti biti zahvalno. Tako ćeš si smanjiti rizik od prekomjerne težine, začepljenja žila i ostalih oboljenja.
Uz zdrave navike osjećat ćeš se bolje i duhom i tijelom. Sjeti se da je naš organizam poput stroja i da je sve povezano. Brini o sebi – da ne bude prekasno.