Miris pečenih kestena jedan je od ljepših znakova jeseni i priznat ćeš, pravi je užitak kad u lagano promrzle ruke primiš topli tuljak u kojem je mala ili velika mjerica plodova kojim nas priroda časti krajem rujna i u listopadu.
Kesteni obiluju vitaminima B skupine, odličan su izvor vitamina C te sadrže željezo, bakar, fosfor, kalcij i kalij. No, bez obzira na njihovu hranjivost, treba paziti s unosom jer imaju puno kalorija. Riječ je o namirnici bogatoj škrobom koja se može na brojne načine iskoristiti u kuhinji.
Postoje dvije vrste kestena, divlji i pitomi. Plodovi divljega nisu jestivi, ali su vrlo ljekoviti. Mast od kestena odličan je lijek za proširene vene, a pomaže i kod reume.
Mi ćemo se ovdje ipak zadržati na kulinarstvu, odnosno otkriti ti tri recepta u kojima ćeš moći odlično iskoristiti kestene. Prvi je klasika, a posljednji nešto novo. Kesten pire nismo spominjali. Radije u njemu uživaj u lokalnoj slastičarnici, u biranom društvu.