Zdravlje
Zdravlje

Tražiš zaštitnika? Nema boljega od češnjaka - čuva od lošeg društva i bolesti

Tražiš zaštitnika? Nema boljega od češnjaka - čuva od lošeg društva i bolesti
Bliži se sezona prehlada i gripe, a ove zime tu je i korona. Ono što možeš učiniti osim poštivanja mjera je ojačati imunitet, a boljeg za to od češnjaka - nema

Istina, miris nije nešto čime se može pohvaliti, ali zbog toliko drugih kulinarskih i zdravstvenih prednosti češnjaka, tu "sitnicu" ćeš zanemariti. Osim toga, može biti dobar test je li nekome zaista do tebe stalo. Ako je, malo češnjaka neće ga odbiti. Češnjak se odavnina koristi u prehrani i medicini. Već u starom Egiptu i Kini za njim se posezalo u liječenju različitih bolesti, a a ako tjera vampire što ne bi mogao i jednu običnu gripu? Zdravstvene dobrobiti češnjaka

pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti 

snižava krvni tlak

snižava razinu lošeg kolesterola u krvi

regulira šećer u krvi

jača imunitet 

vrlo je učinkovit kod prehlada, bronhitisa i gripe

prirodan je antibiotik

ima antikancerogena svojstva

čini kožu blistavom, "briše" akne s lica

pozitivno utječe na rast kose

čuva mikrobiom crijeva

ima antiparazitski učinak 

Češnjak obiluje antioksidansima koji su ključni u neutraliziranju utjecaja slobodnih radikala na stanice. Sadrži visoku količinu cinka i vitamina C koji su učinkoviti protiv infekcija te pomažu smanjenju upala u organizmu. Obiluje natrijem, kalijem, fosforom, sumporom i magnezijem te vitaminima B skupine, vitaminom E i karotenom. Kao što smo već spomenuli, odličan je protv bakterija jer sadrži alicin - biljni antibiotik.  

Ako ne jedeš češnjak zbog njegova mirisa, dobra je vijest da ga možeš neutralizirati peršinom, metvicom ili majčinom dušicom. Jednostavno uzmi grančicu nekog od ovog aromatičnog biljka i grickaj. Osim toga postoji i crni češnjak. Mogli bismo reći da je to "frizirana" inačica običnog češnjaka. Dobiva se fermentacijom, ima puno više vitamina, minerala i antioksidansa od svježeg češnjaka te ono što je najvažnije - ne smrdi. Iznenađujeće je slatkastog okusa. U nastavku ti donosimo nekoliko recepata s češnjakom.  

Češnjak u ulju

Češnjak možeš pripremiti i kao zimnicu. Vrlo je jednostavno, a rezultat izuzetnoukusan i zdrav.  Sastojci za jednu teglicu: Postupak Očisti češnjak od ljuske i režnjeve stavi u zdjelicu te prelij hladnom vodom u koju si dodala žličicu soli. Ostavi da odstoji u njoj 30 minuta pa ga izvadi na papirnati ručnik i posuši. U lonac ulij vino i ocat, dodaj žličicu soli, lovorov list pa kad proključa ubaci češnjak i kratko prokuhaj (2-3 minute) pa ga izvadi i ocijedi. Ostavi ga na papirnatim ručnicima da se osuši i ohladi. U međuvremenu u pećnici steriliziraj staklenke. Puni ih lovorovim listo, nasjeckanom čili papričicom, peršinom i češnjakom te zalij suncokretovim ili maslinovim uljem. Potom, sad pune staklenke pasteriziraj.    

4 glavice češnjaka

čili papričica

vezica peršina

lovorov list

sol

ulje

250 ml vinskog octa

500 ml bijelog vina

Bijeli umak od češnjaka

Ovaj umak odličan je dodatak mesu i povrću s roštilja.  Sastojci Postupak Češnjak nareži na što sitnije ili protisni kroz gnječilicu. Dodaj vrhnje, majonezu i sol te dobro izmiješaj. Ostavi pola sata u hladnjaku da se sastojci prožmu.    

glavica češnjaka

jedno kiselo vrhnje (200 ml)

2 žlice majoneze

sol

Tjestenina aglio olio

Ovo je najjnednostavnije i najbrže jelo koje možeš pripremiti kad dođeš kući s psola gladna, a pritom je zdravo. Sastojci Postupak Nakon što si skuhala tjesetninu u dubokoj tavi zagrij maslinovo ulje i na njega stavi češnjak narezan na ploskice, narezanu papričicu čilija i peršin te odmah na to dodaj tjesteninu. Sve dobro pomiješaj, pospoli i popapri. Na kraju pospi parmezanom. Dobar tek!    

špageti

1 dcl maslinovog ulja

sol i papar

4-5 režnjeva češnjaka

lis peršina

čili papričica

parmezan

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx