Kesteni čekaju na nas. Znaš li što sve možeš napraviti od njih? Imamo recepte

Kestene možeš pripremiti na bezbroj načina, a možeš ih zalediti i koristiti kad god ih se zaželiš

Kesteni čekaju na nas. Znaš li što sve možeš napraviti od njih? Imamo recepte
VOYO logo

Miris pečenih kestena jedan je od ljepših znakova jeseni i priznat ćeš, pravi je užitak kad u lagano promrzle ruke primiš topli tuljak u kojem je mala ili velika mjerica plodova kojim nas priroda časti krajem rujna i u listopadu. 

Kesteni obiluju vitaminima B skupine, odličan su izvor vitamina C te sadrže željezo, bakar, fosfor, kalcij i kalij. No, bez obzira na njihovu hranjivost, treba paziti s unosom jer imaju puno kalorija. Riječ je o namirnici bogatoj škrobom koja se može na brojne načine iskoristiti u kuhinji.

Image

Počni dan smoothiejem koji čuva zdravlje crijeva. Imamo recept



Postoje dvije vrste kestena, divlji i pitomi. Plodovi divljega nisu jestivi, ali su vrlo ljekoviti. Mast od kestena odličan je lijek za proširene vene, a pomaže i kod reume.

Mi ćemo se ovdje ipak zadržati na kulinarstvu, odnosno otkriti ti tri recepta u kojima ćeš moći odlično iskoristiti kestene. Prvi je klasika, a posljednji nešto novo. Kesten pire nismo spominjali. Radije u njemu uživaj u lokalnoj slastičarnici, u biranom društvu.

Pečeni kesteni

Zdravi snack rezerviran je za jesenske i zimske večeri. Okupi društvo ili ovu poslasticu pripremi za ukućane. Kestene možeš peći u pećnici ili na tavi. Odlučiš li se za tavu, nemoj koristiti neku novu jer ćeš ju uništiti. Uzmi staru ili pak kupi specijalnu tavu za kestene, onu s rupicama. 

Kako bi se što lakše čistili, prije no što ih staviš peći, zareži ih. Na gornjoj strani napravi nožićem križ. Nakon toga stavi ih na desetak minuta u hladnu vodu, a potom u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva. Peci ih 15-20 minuta, izvadi i pokrij krpom te ih ostavi još desetak minuta da odstoje.

Možeš ih peći i ovako na roštilju,naravno u starome loncu.

Juha od kestena i gljiva


Postupak

Zareži kestene i stav ih kuhati u proključalu, posoljenu vodu u koju si dodala lovorov list. Kuhaj ih dok ne postanu mekani. Za to će ti trebati otprilike pola sata. 

U drugoj posudi izdinstaj sitno narezano povrće. Počni s lukom i mrkvom, a ostalo dodaj kad luk postane staklast. Podlij pilećim temeljcem i ostavi da se prokuha pa dodaj skuhane kestene i začine te vode po želji. Ostavi da juha kuha još 15-ak minuta, a za to vrijeme na tavi ispeci gljive. 

Juhu izradi štapnim mikserom, a gljive dodaj na kraju. Njih nemoj usitniti. 

Sastojci

  • 400 gr kestena
  • 200 gr gljiva (vrganja ili šampinjona)
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 100 grama celera
  • 2 češnja češnjaka
  • lovorov list 
  • ulje
  • timijan
  • sol i papar
  • 0,5 l pilećeg temeljca

Kobasice i krumpir s kestenima

Postupak

Krumpir oguli i nareži na jednake komade, luk nareži na četvrtine, češnjak oguli. U dublji pleh stavi sve sastojke, naulji ih, popapri i posoli te dodaj ostale začine i podlij vinom i prekrij aluminijskom folijom pa stavi u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 200 Celzijevih stupnjeva.

Nakon pola sata ukloni foliju i nastavi peći dok jelo ne bude gotovo. Po potrebi promiješaj. 

Ovaj prefini ručak priprema se vrlo jednostavno. Za dvije osobe potrebni su ti ovi sastojci:

  • malo manje od 1 kg krumpira
  • 4 tanje kobasice za pečenje
  • 5-6 suhih šljiva
  • desetak kestena (prethodno skuhanih)
  • timijan i ružmarin
  • lovorov list
  • glavica ljubičastog luka
  • dva-tri češnja češnjaka
  • 1 dcl bijelog vina