Kefir je fermentirani mliječni napitak, a potječe iz planina Azije, točnije s Kavkaza. Sličan je jogurtu, ali je rjeđe konzistencije što ga čini pogodnijim za ispijanje. No može biti i čvršće strukture. Ima vrlo trpki i kiselkasti okus, a lagano je pjenušav zbog ugljičnog dioksida, nusproizvoda procesa fermentacije. Duljina fermentacije određuje okus, a zapravo nastaje fermentacijom "kefirnih" zrna, koja izgledaju poput manje cvjetače. Kefir je dobar izvor kalcija i bogat je probiotičkim bakterijama koje su važne za zdravlje crijeva.
Nutritivni sastav punomasnog kefira - 250 ml sadrži:
- 145 kcal
- 8,3 g proteina
- 7,5 g masti
- 11 g ugljikohidrata
- 333 mg kalcija
- 28 mg magnezija
- 383 mg kalija
- 0,7 mcg B12
No ovo su samo brojevi koji mnogim ljudima ništa ne znači. Puno je lakše jasno pročitati koje su sve dobrobiti ovo mliječnog napitka, a sve važne stavke nalaze se u nastavku.