Zdravlje i hrana

Svaki dan jedeš jogurt? Evo što se događa tvom tijelu

Jogurt je omiljena namirnica, a sadrži nekoliko važnih nutrijenata uključujući proteine ​​i kalcij. Donosi još nekoliko dobrobiti za tijelo, ali je ipak važno paziti na zdrav odabir kod kupovine

profimedia-0743392101.jpg
Foto: Profimedia.hr

Istraživanja pokazuju da Hrvati jedu puno mliječnih proizvoda, a dio toga je i mnogima omiljeni jogurt. Ovaj mliječni proizvod nevjerojatno je svestran jer se može konzumirati na različite načine. Kao baza za jutarnji obrok sa zobenim pahuljicama i voće, kao zdravi međuobrok ili čak preljev za salatu ili marinadu. Osim toga sve je već ponuda različitih vrsta jogurta pa sve više ljudi konzumira grčki jogurt ili islandski skyr, kao namirnicu punu proteina. Bez obzira koji jogurt ti je omiljen sigurno si svjesna da ima puno benefita za zdravlje.

Image
Osjećat ćeš se bolje

Prehrana nakon četrdesete: Pet savjeta za zdrav i uravnotežen jelovnik

Jogurt je bogat proteinima, kalcijem i probioticima, a dugo se povezuje sa zdravljem kostiju, crijeva i reguliranjem težine. No ima i neke druge prednosti. "Pokazalo se da česta konzumacija jogurta smanjuje rizike za kardiovaskularne bolesti, smanjuje rizik od dijabetesa i poboljšava imunitet", objašnjava nutricionistkinja Brooke Glazer za Eatthis. S obzirom na sve dobrobiti jogurta važno je podsjetiti se zašto ga je dobro dodati u redovitu prehranu, ali i što treba izbjegavati.

POGLEDAJ VIDEO: Kako se zdravo hraniti na poslu?

Veliki unos proteina

Jogurt, posebno grčki ili skyr, izvrstan je način da se unese veća količina proteina uz nisku razinu masti i šećera. Proteini pomažu tijelu da se produlji osjećaj sitosti i smanji želja za hranom. Visokoproteinska namirnica poput jogurta je idealna kao jutarnji obrok koji se može kombinirati s voćem, granolom ili orašastim plodovima, a idealan je i kao popodnevni međuobrok.

shimmer fallback

Pomaže kod reguliranja krvnog tlaka i smanjivanja kolesterola

"Istraživanje pokazuje da je jogurt dobar za srce i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka", objašnjava nutricionistkinja dr. Lisi Young. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Journal of Hypertension otkrila je da je veća konzumacija mliječnih proizvoda osobito jogurta povezana s manjim brojem slučajeva visokog krvnog tlaka kod odraslih. Točnije, konzumiranje više jogurta u kombinaciji s prehranom bogatim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama povezuje se 30% nižim rizikom od visokog tlaka. Također se pokazalo da veći unos proteina može biti povezan s nižim razinama krvnog tlaka, što je još jedan način na koji bi jogurt mogao pomoći. Osim što može pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, jogurt potencijalno pomaže i kod kontrole kolesterola. Istraživanje je pokazalo dnevna konzumacija probiotičkog jogurta povezana s nižim LDL-om i ukupnim kolesterolom.

shimmer fallback

Veći unos kalcija

Mliječni proizvodi su važni i za unos kalcija u tijelu, za koji znamo da je neophodan za funkcioniranje mišića, krvnih žila i kostiju. Na primjer, kosti sadrže veliki udio kalcija, a kada se ne unosi dovoljno, tijelo počinje počinje uzimati kalcij iz kostiju. Stoga je vrlo važno unositi kalcij. Svi mliječni proizvodi, uključujući jogurt, bogati su izvori kalcija i stoga je važna redovita konzumacije mliječnog jogurta.

shimmer fallback

Jača probavni sustav

Vrlo je važno u tijelo unositi dobre bakterije jer su ključne za pravilno funkcioniranje probavnog trakta. Jedan od načina na koji se možepovećati razina tih dobrih bakterija je konzumacija probiotika: živih mikroorganizama koji se nalaze u određenoj hrani i dodacima prehrani. No treba naglasiti da nisu svi jogurti isti kada se spominju probiotici.

"Većina jogurta prolazi pasterizaciju nakon fermentacije, a ovaj proces pasterizacije uništava osjetljive probiotike uzgojene tijekom fermentacije, zbog čega se gube sve prednosti koje su imale", dodaje nutricionistkinja Lindsey Kane. Iz tog razloga, Kane preporučuje odabir jogurta s oznakom koja pokazuje da sadrži žive i aktivne kulture. U idealnom slučaju, Kane savjetuje odabir onog koja sadrži više sojeva bakterija. Osim toga, važno je i da proizvodi ne sadrže dodatne šećere jer je bez njih jogurt zdrava namirnica.

shimmer fallback

Sadrži puno važnih nutrijenata

Osim probiotika, jogurt sadrži i mnoge druge važne nutrijente od kojih tijelo može imati koristi. Na primjer, Kane kaže da će se unijeti pristojna doza fosfora (za zdravlje kostiju), magnezija (koji podržava energetski metabolizam, san i raspoloženje) i kalija (koji regulira krvni tlak, pokretljivost mišića i oporavak). No to nije sve. "Probiotici zapravo proizvode i vitamin K, koji se koristi za zdravu koagulaciju krvi (zgrušavanje) za potporu ozdravljenja", kaže Kane.

shimmer fallback

Treba izbjegavati jogurte s dodanim šećerom

Kao što je gore navedeno, jogurt će osigurati tijelu dovoljne količine proteina i drugih hranjivih tvari, ali treba znati da mnoge vrste ovog proizvoda imaju velike količine dodatnog šećera. Stoga je izuzetno važno da paziti na odabir jogurta, najbolje je izabrati čisti jogurt te dodati svježe voće ili kap meda. Također svi oni koji vole slatke okuse mogu dodati malo vanilije ili prstohvat cimeta jer će stvoriti zdrave slatke okuse.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.