VJEŽBANJEM PROTIV HIPERTENZIJE

Najbolje vježbe za regulaciju povišenog krvnog tlaka

Boriš se s visokim krvnim tlakom? Osim zdravih namirnica koje bi se trebale naći na tvom tanjuru, tu su i vježbe koje bi trebala uključiti u svoju svakodnevnu rutinu

profimedia-0208324668.jpg
Foto: profimedia.hr

Liječnici se slažu u jednom, najbolji način kako doskočiti problemu povišenog krvnog tlaka jest postići svoju idealnu tjelesnu težinu. Kako ćeš znati koja je to? Najbolje pomoću izračuna indeksa tjelesne mase (BMI).

Image
PRIRODNO, JEDNOSTAVNO I LAKO

Kako smanjiti kolesterol na prirodan način?

Wesley Tyree, američki kardiolog i član HonorHealth Medical Staff predlaže ovih 6 vježbi koje će ti pomoći dosegnuti svoj cilj - a pri tom će i regulirati tvoj tlak. Evo kako trebaš vježbati ako imaš hipertenziju:

10-minutno hodanje 3 put na dan

Vježbanje pomaže sniziti krvnu tlak jer opušta žile pa krv ima bolji protok. Učinci treninga najuočljiviji su odmah nakon vježbanja. Zato stručnjaci smatraju kako je najbolji način vježbanja za osobe s visokim tlakom taj da razlome trening na više kraćih dijelova tijekom dana – na primjer, na 3 manja treninga od 10 ili 15 minuta. Ovakav način vježbanja efektivnije će sniziti tlak od 30-minutnog treniranja u komadu.

Image
Foto: Pexels

Plivanje

Plivanje je jedan od najboljih treninga jer kod ovog sporta su uključene sve skupine mišića, a poštedno je za naše zglobove. Osim toga, izvrstan je oblik vježbanja za osobe koje imaju problem s visokim krvnim tlakom. Ključ je u tome da budemo redoviti i ne izostajemo s treninga – koji god da odaberemo.

"Dobrobiti vježbanja nisu vidljive ako nismo redovite. Stečene dobrobiti mogu se izgubiti nakon prestanka vježbanja na dva tjedna. Umjerena tjelovježba od 150 minuta tjedno ili energična tjelovježba od 75 minuta tjedno standardna je preporuka", naglašava Tyree.

Dizanje utega

Iako zvuči neobično, vježbanje umjerenog intenziteta koje uključuje utege i bučice može pomoći kod visokog tlaka. Naime, iako će dizanje utega kratkoročno povisiti tlak, dugoročno će pomoći s dovođenjem tijela u formu i reguliranje tlaka.

Bicikl ili duža šetnja

Za lijepa vremena dobra je ideja boraviti na svježem zraku i na primjer, 30 minuta brže hodati ili voziti bicikl. Ako su vremenske prilike loše zamjena za ovu vrstu treninga može biti i pol satna vožnja sobnog bicikla - uz omiljenu seriju, na primjer. Zašto ne spojiti ugodno s korisnim?

Image
Foto: Pexels

Planinarenje

Planinarenje je izvrsna aktivnost je uključuje boravak na čistom zraku, a za penjanje uz brdo morat ćemo 'upregnuti' naše mišiće što će nam pomoći da popravimo kondiciju. Na početku je možda nešto izazovnije, a li s vremenom će ti ići sve lakše. Zato, pronađi prijateljicu koja je raspoložena za druženje u prirodi i krenite skupa!

Trake za trčanje

Za bolje rezultate razine krvnog tlaka dobrim se pokazala i upotreba trake za trčanje, ali umjesto trčanja odaberi nešto žustrije hodanje na kraće staze ili pak hodanje u sporijem tempu u dužim intervalima. Vidjet ćeš kako će ovo će ovo dobro utjecati na tvoju figuru, ali i opće blagostanje.

POGLEDAJ VIDEO: VJEŽBAJ JOGILATES KOD KUĆE