PRIRODNO, JEDNOSTAVNO I LAKO

Kako smanjiti kolesterol na prirodan način?

Snižavanje lošeg kolesterola odnosno previsoke razine masnoće u krvi možda zvuči kao težak pothvat, ali ne mora biti. Otkrivamo nekoliko jednostavnih načina

profimedia-0188768101.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kolesterol je sastavni dio naše krvi, a iako je nužan za život, previsoka razina određenog tipa kolesterola povezana je s povećanim rizikom od razvoja određenih bolesti. Velik broj ljudi, osobito iz zapadnjačke populacije, danas ima problema s povišenim vrijednostima lošeg kolesterola.

Image
LAKŠE DO CILJA

Nikako do idealne težine? Loše navike koje usporavaju metabolizam i potiču debljanje

Postoji više tipova kolesterola. Zasićene masnoće koje se nalaze u određenim namirnicama naše tijelo pretvara u kolesterol koji zatim blokira krvne žile i dovodi do nastanka srčanih bolesti.

Kako piše portal Healthline, osobe s visokim kolesterolom imaju dvostruko veći rizik od razvoja srčanih bolesti nego ljudi sa zdravom razinom kolesterola. U nastavku otkrivamo više o tome koje promjene u životnim navikama mogu doprinijeti smanjenju povišene razine kolesterola.

Obrati pažnju na obiteljsku anamnezu

Trebala bi biti na oprezu ako u tvojoj obitelji već postoji netko s visokim kolesterolom ili srčanim bolestima jer u tom slučaju možda i sama imaš povećani rizik od tih stanja. Posavjetuj se sa svojim liječnikom o razini kolesterola i najboljem načinu života za tebe.

Održavaj zdravu tjelesnu težinu

Čak i mali višak kilograma može pridonijeti visokim razinama kolesterola stoga obrati pažnju na svoju tjelesnu težinu. Studije su pokazale da i mali gubitak težine može uzrokovati značajno smanjenje razine kolesterola. Fizička aktivnost i uravnotežena prehrana ključne su za održavanje zdrave tjelesne težine.

Nemoj preskakati tjelovježbu

Čak i ako nemaš problema s prekomjernom težinom, tjelovježba i dalje može pomoći u smanjenju visokog kolesterola. Također može povećati razinu HDL kolesterola, 'dobrog' kolesterola. Vježbanju bismo dnevno trebali posvetiti barem pola sata, smatraju stručnjaci. Čak i mala količina tjelesne aktivnosti može pomoći. Pokušaj prošetati 10 minuta tijekom pauze za ručak ili umjesto lifta biraj stepenice.

Image
Foto: Pexels

Nauči čitati etikete na namirnicama

Čitaj etikete na hrani koju kupuješ i obrati pažnju na podatke o hranjivim vrijednostima namirnica. Ako te muči povišeni kolesterol, trebala bi ograničiti količinu zasićenih masnoća koje unosiš u tijelo. Ove masnoće nalaze se u siru, masnom mesu, žumanjcima, punomasnom mlijeku i slatkišima.

Izbaci iz prehrane trans masnoće

Trans masti povisuju 'loš' kolesterol i snižavaju 'dobar' kolesterol. Najčešće se nalaze u prženoj hrani, kao i u kupljenim keksima i krekerima. Često dolaze u obliku hidrogeniziranih ulja. Obavezno provjeri popis sastojaka na pakiranim namirnicama koje kupuješ. Imaj na umu da nije nužno u potpunosti izbaciti masti iz prehrane jer one su potrebne našem tijelu, samo treba znati koje masnoće izabrati. Nezasićene masnoće puno su bolji izbor za zdravlje jer mogu sniziti razinu lošeg kolesterola. Primjerice, umjesto maslaca ili majoneze biraj maslinovo ulje. Ulje avokada također je dobra opcija za kuhanje.

Image
Foto: Pexels

Obrati pažnju na prehranu

Prehrana je ključna u održavanju kolesterola pod kontrolom. Orašasti plodovi i avokado izvori su dobrih, nezasićenih masnoća i trebali bismo ih uvrstiti u svoju prehranu. Neke od namirnica koje obiluju vlaknima te pomažu tijelu da eliminira loš kolesterol su voće, povrće, grah i leća. Kruške i jabuke bogate su topivim vlaknima, a još jedan nutrijent koji 'razbija' kolesterol je likopen, koji se nalazi u rajčicama.

Prestani pušiti

Brojne su studije potvrdile da je pušenje jedan od glavnih faktora rizika za visoki kolesterol i bolesti srca. Pušenje uzrokuje otvrdnjavanje arterija i dovodi do ateroskleroze. Također, stijenke arterija čini hrapavima pa se na taj način kolesterol za njih lakše 'lijepi' i počinje stvarati plakove. Ako pušiš, probaj smanjiti ili se riješiti te loše i nezdrave navike.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO ZDRAVO JESTI NA POSLU?