Prema ginekolozima

Tri načina na koja kontracepcijske pilule negativno utječu na seksualni život

Svaka tableta nam pomaže na određen način, ali ima i nuspojave te mijenja određene procese u tijelu. Stoga je uvijek dobro znati sve nuspojave i kako djelovati da se umanje

profimedia-0295551475.jpg
Foto: Profimedia.hr

Osim najvažnije prednosti kontracepcijskih pilula (planiranje trudnoće) postoji još mnoge pozivne stvari u kojima žene uživaju: sjajna koža, manje menstrualno krvarenje, ublažavanje menstrualnih grčeva i značajno smanjenje rizika od određenih vrsta raka.

Image
Nemoj se iznenaditi

Prestaješ piti pilule? Ovo je pet stvari s kojima ćeš se vjerojatno susresti

No postoji i negativna strana kontracepcijskih pilula o kojima se rjeđe govori, a neke od njih su vrlo loše poput stvaranje krvnih ugrušaka, moždanog udara, mučnine, glavobolje, osjetljivosti dojke i pojava tjeskobe.

Osim njih, postoje još neke nuspojave o kojima se gotovo nikada ne govori, a one utječu na seksualni život. Naravno uvijek je dobro sve znati o njima kako bi se moglo djelovati na njih i kako se ne bi pojavila panika zbog promjena u seksualnom životu.

Smanjeni libido

Želja za seksom je vrlo komplicirana jer puno faktora utječe na nju. No ako si primijetila da imaš smanjeni libido od kada piješ pilule onda se može dogoditi da je to izravni utjecaj. Čak 15 posto žena ima smanjenu seksualnu želju dok uzima pilule. Kontracepcijske pilule povećavaju protein koji izlučuje jetra poznat kao globulin, a on veže spolne hormone (SHBG). Što je viša razina SHBG niža je funkcionalna razina testosteron i želja za seksom. U slučaju da imaš ovaj problem moguće je promijeniti kontracepcijske pilule, ako to ne pomaže može se razmotriti drugi oblik zaštite, piše Prevention.com.

shimmer fallback

Suhoća rodnice

Suhoća rodnice je obično simptom koji se povezuju s menopauzom. No kontracepcije pilule mogu utjecati na suhoću rodnice i kod žena koje su desetljećima daleko od nje. Oko 15 posto žena ima genetsku predispoziciju za ovo stanje jer trebaju puno više testosterona da bi održale zdravo tkivo vagine. To nije očito sve dok razina testosterona ne postane niža od normalne, što se događa svakoj ženi koja uzima pilulu. I estrogenski i testosteronski receptori u vagini doprinose podmazivanju rodnice, pa je normalno da se zbog niže razine testosterona dogodi suhoća rodnice, a seks postaje bolniji.

Jedno je istraživanje pokazalo da su nakon samo tri mjeseca korištenja pilule neke žene imale tanje stidne usne i manje vaginalne ulaze, a onda se pojavila i bol tijekom seksa. U ovom slučaju treba razgovarati s liječnikom i promijeniti kontracepciju.

shimmer fallback

Krvarenje tijekom seksa

Krvarenje koje se pojavi tijekom ili neposredno nakon spolnog odnosa uvijek treba provjeriti jer može biti posljedica spolno prenosive infekcije ili polipa na vratu maternice ili neke druge izrasline. No ako nije ništa od toga, krvarenje može biti posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula i zbog toga se obavezno treba javiti liječniku.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.