Stavovi potrošača
Prema internetskoj anketi iz 2009. koja je za potrebe korporacije Tate &Lyle provedena u pet europskih zemalja, potrošači žele zdravu hranu, ali ne žele pristati na kompromis što se okusa tiče.Istraživanje je provedeno na ispitanicima u dobi od 18 do 65 godina iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Više od polovice ispitanika izjavilo je da žele zdrave proizvode koji im mogu pomoći da održavaju zdravu tjelesnu težinu, iako je samo 20% reklo da bi pristalo na kompromis što se okusa tiče ako to znači da će proizvod biti zdraviji. U tom kontekstu, ukusni proizvodi s niskokaloričnim sladilima mogu odigrati korisnu ulogu i pomoći ljudima da smanje unos kalorija.
U anketi o rizicimakoju je EFSA naručila 2010., Eurobarometer je prikupio mišljenja više od 26000 potrošača starijih od 15 godina iz 27 država članica.Na pitanje o tome što ih konkretno brine, ispitanici su naveli mnogo raznovrsnih tema, međutim, ni jedan se problem nije posebno istaknuo. Samo je 9% potrošača navelo da prehrambeni aditivi možda predstavljaju rizik (u usporedbi s 19%, koliko ih je spomenulo prisutnost kemijskih proizvoda, pesticida i toksičnih tvari, što je bio najčešći odgovor). Slično tome, u studiji koju je 2012. naručila Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za standarde na području hrane, ispitanici, njih 2141, govorili su o tome brinu li ih neki problemi vezani za hranu i, ako da, koji.Aditive je spomenulo 28% ispitanika; međutim, kad su trebali detaljnije navesti što ih točno muči, nijedan nije spomenuo niskokalorična sladila.
EFSA podvrgava sva niskokalorična sladila, kao i sve druge prehrambene aditive odobrene u EU, strogoj procjeni. Te procjene iscrpno razmatraju dokaze iz svih znanstvenih studija i ažuriraju se kad se objave relevantne nove studije. Na taj način, nezavisna tijela jamče sigurnost odobrenih niskokaloričnih sladila a, u slučaju aspartama,to jamstvo sigurnosti temelji se na više od dvjesto studija. Prema tome, niskokalorična sladila vrijedan su i siguran alat kojim se potrošačima osigurava mogućnost da odaberu hranu i pića s različitim razinama kalorijskog sadržaja.