Jesu li umjetni zaslađivači štetni ili imaju brojne prednosti?

Šećer nije zdrav, pa što bismo onda trebali koristiti?

Jesu li umjetni zaslađivači štetni ili imaju brojne prednosti?

Zdravlje zubi

Zubni karijes javlja se radi nedostatne oralne higijene koja uzrokuje fermentaciju ugljikohidrata u usnoj šupljini zbog prirodno prisutnih bakterija, što pak rezultira nastankom kiseline. Slina može donekle neutralizirati kiselinu, ali, bez dobre zubne higijene, preostala kiselina uzrokovat će demineralizaciju zubi i nastanak karijesa. Oralne bakterije, međutim, ne mogu metabolički preraditi niskokalorična sladila u kiseline. Prema tome, ona ne doprinose kvarenju zubi.No, ako ste pojeli cijeli obrok, drugi sastojci u hrani mogu pogodovati kvarenju zuba što znači da oralna higijena ne prestaje biti važna.

Osim kao podrška dobrom zdravlju zubi, niskokalorična sladilamogu se koristiti i za poboljšanjeokusa zubnih pasti, vodica za usta i dodataka fluora, a to povećava njihovu upotrebu. Ustvari, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je tvrdnju kako žvakaće gume s niskokaloričnim sladilima pomažu održati mineralizaciju zubi i neutralizirati kiseline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
6/9