Jesu li umjetni zaslađivači štetni ili imaju brojne prednosti?

Šećer nije zdrav, pa što bismo onda trebali koristiti?

Jesu li umjetni zaslađivači štetni ili imaju brojne prednosti?

Što su niskokalorična sladila?

Niskokalorična sladila su sastojci koji su mnogo puta slađi od šećera (saharoze). Kao primjere možemo navesti acesulfam-K, aspartam, saharin, steviol glikozide i sukralozu, koji su između 150 i 600 puta slađi od saharoze, i neotam koji je između 7000 i 13000 slađi (Tablica 1). Intenzitet slatkoće niskokaloričnih sladila ovisi o njihovoj prirodnoj snazi zaslađivanja i koncentraciji u kojoj se koriste. Što se tiče kalorijskog sadržaja, mogu imati od nula do četiri kilokalorije po gramu, ali to u praksi znači vrlo malo kalorija zbog toga što se proizvodima dodaju iznimno male količine takvih sladila.Niskokalorična sladila obično nalazimo u bezalkoholnim napitcima, desertima, mliječnim proizvodima, slatkišima, žvakaćim gumama i napitcima od tople čokolade. Većina je dostupna i u obliku stolnih sladila koja se koriste u čaju i kavi ili u drugim namirnicama, poput voća i žitarica kakve se obično konzumiraju za doručak.

Niskokalorična sladila dostupna su već više od stoljeća.Saharinje 1879. otkrio Constantin Fahlberg, kemičar koji je radio na Sveučilištu Johns Hopkins u Sjedinjenim Državama, a intenzivno se koristio za vrijeme nestašica šećera, npr.tijekom Prvog svjetskog rata. Iako su u nekim zemljama,nakon 1945., zaslađivali bezalkoholna pića kombinacijom saharoze i saharina, dijetalna i lagana pića nisu postala popularna do ranih 1980-ih, kad je predstavljen aspartam. Tijekom zadnja tri desetljeća, prodaja niskokaloričnih bezalkoholnih pića u Europi porasla je za više od petnaest puta.Ustvari, u nekim zemljama, niskokalorične verzije poznatih marki postale su najprodavaniji proizvodi.

Niskokalorična sladila koriste se u širokom rasponu prehrambenih proizvoda i napitaka iz niza razloga, između ostaloga i  zbog toga što potrošači žele imati kontrolu nad svojom tjelesnom težinom, a  proizvođači nastoje ponuditi velik izbor razina kalorijskog sadržaja u svojim proizvodima.Bolji okus niskokaloričnih sladila još je jedan od razloga njihove raširene primjene. Iako su sladila u početku imala nekih nedostataka u pogledu okusa, posebno ako su korištena kao jedino sladilo u nekom proizvodu, novija niskokalorična sladila imaju bolje profile okusa. Rabe se i mješavine sladila zbog toga što često daju veću slatkoću od očekivane s obzirom na upotrijebljene količine pojedinačnih sladila: cjelina je veća od zbroja svojih dijelova.

Uz niskokalorična sladila, u slatkišima, žvakaćim gumama i desertima koriste se i polioli.  Polioli, poput maltitola, izomalta, sorbitola, manitolaiksilitola, imaju oko 2.4 kilokalorije po gramu (8.4 kJ/g) za razliku od 4 kilokalorije po gramu (16.8 kJ/g) koliko imaju dijetalni šećeri i ugljikohidrati. Iznimka je eritritol, sladilo s nula kalorija i intenzitetom slatkoće sličnim šećeru koje je u Europi odobreno 2006. g. Polioli se u proizvodima ne koriste samo kao zamjenski izvor slatkoće, nego također preuzimaju brojna  funkcionalna svojstva šećera, uključujući osjećaj u ustima, boju, strukturu i svojstva zadržavanja vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tablica 1:  Primjeri niskokalorična sladila

Ime

Snaga zaslađivanjau usporedbi sa saharozom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Datum otkrića

Koristi se u EU od

Acesulfam-K (E950)

150-200 puta slađi

1966.

1983.

Aspartam (E951)

150-200 puta slađi

1965.

1983.

Ciklamat (E952)

30-50 puta slađi

1937.

1954.

Neotam

7000-13000 puta slađi

1990.

2010.

Saharin (E954)

300-400 puta slađi

1879.

1887.

Steviolglikozidi

200-300 puta slađi

1901.*

2011.

Sukraloza (E955)

400-600 puta slađa

1976.

2000. 

*Stevija je opisana 1901. g., kada je dobila i ime.

2/9