BAKA JE BILA U PRAVU

U krevet s mokrom kosom? Evo zašto je to loša ideja

Ponekad nam se čini najpraktičnije navečer pod tušem oprati i kosu, ali smo preumorne za sušenje pa uskočimo u krevet moke kose. Četiri je razloga zašto ti to ne bi trebala postati navika

profimedia-0560949262.jpg
Foto: profimedia.hr

U užurbanoj svakodnevici nastojimo uštedjeti svaku minutu. Razumljivo je da nakon napornog radnog dana i obiteljskih obaveza jedva čekamo uskočiti u krevet, ali je bitno da prije toga dobro posušimo kosu ako smo je prali prilikom večernjeg tuširanja. Naime, iako ti se možda čini da si na dobitku jer ćeš na ovaj način preskočiti korak sušenja kose koja će se ionako posušiti sama preko noći, zapravo ovim postupkom ne samo da možeš oštetiti kosu, nego riskiraš i svoje zdravlje.

Image
DOBRA ILI LOŠA NAVIKA?

Spavanje s čarapama: Otkrij kako utječe na tvoje zdravlje i u čemu pomaže

Dakle, kad su nam bake ponavljale da ne idemo na počinak mokre kose - bile su u pravu. Nakon što saznaš 4 razloga zbog kojih ne bi trebala poći u krevet vlažne kose, vjerujemo kako više nećeš ponoviti ovu grešku:

Kosa može postati lomljiva

Ako ti je stalo do njegovane i zdrave kose, trebala paziti da dobro osušiš kosu prije spavanja. Naime, vlažne su vlasi osjetljivije nego suhe. Kako se tijekom noćnog odmora puno pomičemo i okrećemo glavu po jastuku, ovo će uzrokovati pucanje vlasi, a moguće je i petljanje u neuredne čvorove. Umjesto uštede vremena provest ćeš jutro raspetljavajući zamršenu kosu.

Problemi s vlasištem

Odlazak na spavanje s vlažnom kosom može uzrokovati i razne neugodne tegobe s vlasištem. Naime, vlažno okružje idealno za razmnožavanje gljivica i nastanak ekcema. Vlažni uvjeti neosušene kose i vlažene jastučnice također su raj i za bakterije koje se mogu početi množiti u tvom jastuku te uzrokovati kožne bolesti i gljivična oboljenja. Također, sasvim je moguće da dobiješ prhut. Zato je jedino pametno uvijek posušiti kosu ili pričekati da se potpuno osuši na zraku.

Riskiraš prehladu

Nije da ćeš se nužno probuditi prehlađena ako legneš s mokrom kosom, ali takva navika može te učiniti sklonijom virozama. Naime, zbog mokre kose naše će se tijelo previše ohladiti noću čak i tijekom ljetnih mjeseci. Ako narednih dana želiš izbjeći šmrcanje i kihanje, bolje je da temeljito posušiš kosu sušilom prije odlaska na počinak.

Image
Foto: Pexels

Bolovi u vratu i leđima

Jedna manje očekivana posljedica lijeganja u krevet s mokrom kosom su bolovi koji se mogu pojaviti u području vrata i leđa. Naime, ako ti vlažne vlasi noću dodiruju vrat ili gornji dio leđa, ovo će uzrokovati hlađenje tog dijela tijela te posljedično, bolnu i neugodnu napetost mišića. A to je nešto što ti zaista ne treba idućeg radnog dana, zato je važno da ti uđe u naviku obavezno upotrijebiti fen prije odlaska u krevet.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I JESTI ZDRAVO CIJELI TJEDAN?