Izvor su vrijednih proteina

Znaš li da ti jaja mogu pomoći pri mršavljenju? Evo kako ih konzumirati

Brojne su studije pokazale kako jaja mogu biti dio zdrave i uravnotežene prehrane, a pomažu i kod mršavljenja. Izvor su proteina, ali i drugih vrijednih nutrijenata

pexels-foodie-factor-566566.jpeg
Foto: Pexels

Jaja obiluju proteinima, što znači da su izuzetno zasitna i vrijedna namirnica pa bismo ih barem povremeno trebali uključiti u svoju prehranu. Uz to, jaja obiluju i brojnim drugim nutrijentima, a mogu pomoći i kod mršavljenja.

Image
Izbjegni pogreške

Kruh je dobar i za mršavljenje - osim ako radiš ovih 5 stvari

Naime, postoji čak i dijeta s jajima koja, kako neki tvrde, donosi iznimno učinkovite rezultate. U kombinaciji s drugim zdravim navikama i vježbanjem, jaja mogu pomoći kod mršavljenja, a to su potvrdili i brojni nutricionisti. Jaja sadrže proteine koji ubrzavaju rad metabolizma i potiču sagorijevanje kalorija pa su odličan izbor ako se boriš s viškom kilograma.

Image
Foto: Unsplash

Ipak, važno je imati na umu da jaja sadrže i kolesterol stoga ih valja konzumirati umjereno te kombinirati s drugim zdravim namirnicama. Studije su pokazale kako jaja mogu biti dio zdrave i uravnotežene prehrane, a pomažu i kod mršavljenja. Odlična su opcija za doručak upravo radi visokog udjela proteina te će te dugo držati sitom.

U nastavku ti otkrivamo sve što trebaš znati o jajima i njihovim nutritivnim prednostima te kako ti mogu pomoći i kod mršavljenja.

Jaja su vrlo hranjiva i obiluju vitaminima

Osim što su odličan izvor visokokvalitetnih proteina, jaja sadrže i obilje vitamina i minerala, od kojih se osobito ističu vitamin A, B i D te folati. Uz to, jaja su bogata i kolinom, važnim mikronutrijentom. I bjelanjci i žumanjci sadrže proteine, a žumanjak ima veću koncentraciju masti, vitamina i minerala. Jaja sadrže i vitamin E, niacin, željezo, kalcij i riboflavin.  

Image
Foto: Unsplash

Jako su zasitna i potiču rad metabolizma

Kad je riječ o mršavljenju, jaja su dobar izbor jer su zbog proteina vrlo zasitna i držat će te sitom satima pa nećeš posezati za nezdravim namirnicama. Tako ćeš unijeti i manje kalorija. Namirnice bogate proteinima vrlo su važne za ljude koji se pokušavaju riješiti viška kilograma, a jedno veliko jaje sadrži oko 6 grama proteina. Namirnice koje sadrže proteine sporije se probavljaju te nas radi toga i dulje drže sitima. Uz to, potiču i rad metabolizma i sagorijevanje kalorija. Prehrana obogaćena proteinima važna je i za izgradnju mišićne mase, a mišići troše više energije te sagorijevaju kalorije čak i kada smo u stanju mirovanja.

Image
Foto: Pexels

Zdrava su opcija za doručak

Ako ne znaš što jesti za doručak, jaja uz voće ili povrće su savršen izbor. S obzirom na to da sadrže puno proteina, bolji su izbor od hrane koja obiluje rafiniranim ugljikohidratima. Naime, takve namirnice su loše, izazivaju debljanje te povećavaju rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Doručak je vrlo važan obrok, a obogatiš li ga proteinima, to ti može pomoći kod gubitka tjelesne težine. Čak su i studije pokazale da osobe koje za doručak jedu jaja imaju više uspjeha kod skidanja suvišnih kilograma. Nutricionisti ističu kako su jaja odlična opcija za doručak, a najbolje ih je kombinirati s voćem, povrćem ili cjelovitim žitaricama. Zdrav i uravnotežen doručak pomoći će ti da tijekom dana unosiš manje kalorija jer ćeš dulje biti sita te nećeš žudjeti za nezdravom hranom. Doručak bogat proteinima povezuje se s nižom tjelesnom težinom i nižim indeksom tjelesne mase.

Image
Foto: Pexels

Kako jesti jaja i mršavjeti?

Iako ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko jaja bismo trebali konzumirati za mršavljenje, nutricionisti se slažu da je jedno jaje dnevno zdrav izbor za svaku odraslu osobu. Umjesto sa slaninom ili kobasicama, zdraviji način za jesti jaja je u kombinaciji s povrćem ili voćem. Od jaja i povrća možeš napraviti ukusnu fritaju, a odlično se slažu i s avokadom i integralnim tostom. Odličan izbor su tvrdo kuhana jaja, poširana jaja ili jaja pržena na zdravoj masnoći poput maslinova ulja.

Image
Foto: Pexels