Jabučni ocat pomaže kod mršavljenja, ali ima i niz drugih zdravstvenih koristi. A znamo i koje su

Snižava razinu lošeg kolesterola, smanjuje apetit, a može pomoći čak i kod mamurluka

Jabučni ocat pomaže kod mršavljenja, ali ima i niz drugih zdravstvenih koristi. A znamo i koje su

Jabučni ocat vrlo je vrijedna namirnica, a osim u kulinarstvu, može se koristiti i kod čišćenja, u njezi kože i kose, itd. Izvor je vitamina, minerala i dijetalnih vlakana pa potpomaže i u kontroli apetita te tako potiče mršavljenje.

Izuzetno je zdrav i mnoga su istraživanja potvrdila njegove dobrobiti pa bismo ga trebale uvrstiti u svoju prehranu i koristiti ga što češće. Poznato je da se jabučni ocat koristi za kontrolu apetita i mršavljenje, a postoje i mnoge dijete koje sugeriraju njegovu upotrebu. Vole ga koristiti i poznate zvijezde poput Victorije Beckham. 


Osim za mršavljenje, jabučni ocat ima i čitav niz drugih zdravstvenih koristi, a neke od najvažnijih otkrivamo u nastavku.

Foto: Unsplash

Dobar je za probavu

Iako ne postoje znanstvene studije koje bi potvrdile da je ocat lijek za želučane tegobe, iskustva mnogih su pokazala da itekako pomaže kod zatvora ili mučnine. Izuzetno je koristan i kod prejedanja. Sadrži prebiotike koji pomažu u održavanju zdrave crijevne flore.

Image

Jača imunološki sustav

Antimikrobna svojstva u octenoj, askorbinskoj i jabučnoj kiselini, koje se nalaze u jabučnom octu, razgrađuju stanične membrane loših bakterija, pa je konzumiranje octa dobro u borbi protiv poput E. coli, kažu stručnjaci. Tako jabučni ocat može pomoći kod salmonele i sličnih crijevnih tegoba. Najbolje je ocat razrijediti s malo vode i popiti. Grgljanje octa pomaže i kod upaljenog grla.


Uravnotežuje razinu šećera u krvi

Od davnina je jabučni ocat poznat kao lijek za debljinu i dijabetes, a istraživanja su pokazala da je octena kiselina povezana s uravnoteženjem šećera u krvi. Vrlo je koristan za sve osobe koje imaju povišen rizik od razvoja dijabetesa ili pak pretilosti. 


Image

Snižava kolesterol

Upravo je visoka razina lošeg kolesterola jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti, a jabučni ocat, zahvaljujući pektinima koji su u njemu prisutni, može smanjiti razinu kolesterola. Naime, pektini vežu masnoće i kolesterol te ih izbacuju iz organizma. Osim toga, octena kiselina može sniziti krvni tlak, koji je rizični faktor za srčane bolesti.


Image

Pomaže i kod mamurluka

Iako ti nakon burne noći možda ne pada na pamet bilo što staviti u usta, pijenje jabučnog octa moglo bi ti olakšati muke s mamurlukom. Jedna žlica jabučnog octa pomiješana s vodom potaknuti će čišćenje jetre, stabilizirati razinu šećera u krvi i zaustaviti dehidraciju.


Image

Smanjuje apetit

Studije su pokazale da jabučni ocat povećava sitost te istovoremeno smanjuje žudnju za hranom. Osim toga, može pomoći i u rješavanju 'šlaufića' i masnih naslaga oko trbuha. S obzirom na to da pomaže kod održavanja stabilne razine šećera u krvi, štiti od iznenadnih napadaja gladi. 

Mjere opreza

Iako ima čitav niz zdravstvenih koristi, jabučni ocat nije čudotvorac i s njegovom konzumacijom nemoj pretjerivati. Preporučene dnevne doze su 5 čajnih žličica, a osim što ga možeš piti s vodom, također ga možeš dodati i u salate i razna jela. Prekomjerna konzumacija jabučnog octa može izazvati iritaciju crijeva pa čak i uništiti zubnu caklinu stoga nemoj zaboraviti da je ključno biti umjeren. Image