MOĆNI ANTIOKSIDANSI

Flavonoli promiču dugovječnost – evo kako ih uključiti u prehranu

Stručnjaci za prehranu za Wellandgood su ispričali koja je poveznica između flavonola i dugovječnosti, a otkrili su i nekoliko korisnih savjeta o tome kako ih što jednostavnije uključiti u svoju prehranu

Flavonoli i dugovječnost
Foto: Pexels

Zdravstvene prednosti konzumacije hrane koja sadrži flavonole

Dobrobiti flavonola su brojne i štite naše zdravlje na mnogo načina, kako sada, tako i tijekom vremena. Prema Routhenstein, ove bioaktivne tvari pomažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Poboljšati protok krvi
  • Održavaju zdrave razine krvng tlaka i kolesterola
  • Bore se protiv slabljenja pamćenja povezanog sa starenjem

Neke vrste flavonola su moćni antioksidansi koji mogu neutralizirati slobodne radikale, smanjujući oksidativni stres i upale, što je ključno za kardiovaskularno zdravlje, pojasnili su stručnjaci. Više studija je pokazalo da posebno kvercetin može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i pobljšanju kolesterola, smanjujući rizik od razvoja srčanih bolesti.  

Najnovija NHANES studija pokazala je i da se miricetin (koji se nalazi u čaju, bobicama i orašastim plodovima) povezuje sa smanjenim rizikom od smrtnosti od Alzheimerove bolesti.

Image
Foto: Pexels
3/4