Zdravstvene prednosti konzumacije hrane koja sadrži flavonole
Dobrobiti flavonola su brojne i štite naše zdravlje na mnogo načina, kako sada, tako i tijekom vremena. Prema Routhenstein, ove bioaktivne tvari pomažu:
- Poboljšati protok krvi
- Održavaju zdrave razine krvng tlaka i kolesterola
- Bore se protiv slabljenja pamćenja povezanog sa starenjem
Neke vrste flavonola su moćni antioksidansi koji mogu neutralizirati slobodne radikale, smanjujući oksidativni stres i upale, što je ključno za kardiovaskularno zdravlje, pojasnili su stručnjaci. Više studija je pokazalo da posebno kvercetin može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i pobljšanju kolesterola, smanjujući rizik od razvoja srčanih bolesti.
Najnovija NHANES studija pokazala je i da se miricetin (koji se nalazi u čaju, bobicama i orašastim plodovima) povezuje sa smanjenim rizikom od smrtnosti od Alzheimerove bolesti.