MOĆNI ANTIOKSIDANSI

Flavonoli promiču dugovječnost – evo kako ih uključiti u prehranu

Stručnjaci za prehranu za Wellandgood su ispričali koja je poveznica između flavonola i dugovječnosti, a otkrili su i nekoliko korisnih savjeta o tome kako ih što jednostavnije uključiti u svoju prehranu

Flavonoli i dugovječnost
Foto: Pexels

Nije nikakvo iznenađenje da je voće i povrće dobro za ljudsko zdravlje. Brojni nutricionisti ističu kako bi se naša prehrana trebala temeljiti upravo na namirnicama biljnog podrijetla, osobito voću i povrću, i to zato jer ta skupina namirnica sadrži različite mikronutrijente koji na brojne načine podupiru naše zdravlje.

Image
ZDRAV ZALOGAJ

Ukusne i lako dostupne: Namirnice koje snižavaju kolesterol

Biljna hrana bogata je antioksidansima – kojih ima mnogo – a među važnijima su flavonoli, podgrupa dobro poznatih flavonoida. Brojne su studije potvrdile višestruke koristi ovih nutrijenata za naše zdravlje, a dokazano je i da smanjuju rizik od smrtnosti te na taj način promiču dugovječnost.

Stručnjaci za prehranu za Wellandgood su ispričali koja je poveznica između flavonola i dugovječnosti, a otkrili su i nekoliko korisnih savjeta o tome kako ih što jednostavnije uključiti u svoju prehranu i iskoristiti sve njihove prednosti.

Što su flavonoli?  

Flavonoli su potklasa flavonoida. U suštini, to su fitokemijski spojevi koji se nalaze u mnogim biljkama i hrani biljnog podrijetla. Imaju jedinstvenu kemijsku strukturu i vrlo su učinkoviti u neutraliziranju slobodnih radikala te na taj način štite naše zdravlje. U flavonole ubrajamo kvercetin, kaempferol, miricetin i izorhamnetin.

Svi ti nutrijenti jačaju kardiovaskularno zdravlje i važni su za življenje i dobro starenje, pojasnila je dijetetičarka Michelle Routhenstein.

Zdravstvene prednosti konzumacije hrane koja sadrži flavonole

Dobrobiti flavonola su brojne i štite naše zdravlje na mnogo načina, kako sada, tako i tijekom vremena. Prema Routhenstein, ove bioaktivne tvari pomažu:

  • Poboljšati protok krvi
  • Održavaju zdrave razine krvng tlaka i kolesterola
  • Bore se protiv slabljenja pamćenja povezanog sa starenjem

Neke vrste flavonola su moćni antioksidansi koji mogu neutralizirati slobodne radikale, smanjujući oksidativni stres i upale, što je ključno za kardiovaskularno zdravlje, pojasnili su stručnjaci. Više studija je pokazalo da posebno kvercetin može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i pobljšanju kolesterola, smanjujući rizik od razvoja srčanih bolesti.  

Najnovija NHANES studija pokazala je i da se miricetin (koji se nalazi u čaju, bobicama i orašastim plodovima) povezuje sa smanjenim rizikom od smrtnosti od Alzheimerove bolesti.

Image
Foto: Pexels

Koje su namirnice najbolji izvor flavonola?

Kao neke od namirnica koje sadrže obilje različitih vrsta flavonola stručnjaci navode: luk, kelj, brokulu, borovnice, jabuke, zeleni i crni čaj, kakao i tamnu čokoladu, crno vino, žitarice, grah, začine i orahe.

Flavonoli su među najmoćnijim fitonutrijentima koji potiču dugovječnost na više načina stoga bismo ih svakako trebali uključiti u svoju prehranu želimo li doživjeti dobru starost. Dakako, unos namirnica s flavonolima samo je jedan mali dio slagalice. Uravnotežena i raznolika prehrana, ograničavanje unosa prerađene hrane, držanje stresa pod kontrolom, briga o sebi, fizička aktivnost i izbjegavanje pušenja ključni su faktori za održavanje dobrog zdravlja.  

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU