Važne činjenice

Stvari koje ti nitko nije rekao o endometriozi - bolesti koja pogađa mnoge žene

Statistike pokazuju kako je endometrioza prilično učestala bolest i pogađa čak oko 200 milijuna žena u reproduktivnoj dobi diljem svijeta. Ponekad nije lako prepoznati simptome, ali ni znati kako se nositi s njom

yuris-alhumaydy-mSXMHkgRs8s-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Endometrioza je poremećaj koji pogađa žene u reproduktivnoj dobi, a javlja se kada tkiva, koja inače normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Kada ti se dijelovi endometrija nađu izvan maternice, mogu izazvati čitav niz problema i neugodnih simptoma.

Image
Prepoznaj ih

Ovo su neki od najčešćih simptoma problema sa štitnjačom - obrati pažnju na njih

Nažalost, ovu je bolest jako teško dijagnosticirati jer često nema simptoma ili su oni blagi. U tom slučaju liječenje nije potrebno. Kod nekih žena koje boluju od endometrioze simptomi se ipak javljaju, a među najčešćima je bol u zdjeličnom području koja je povezana s menstrualnim ciklusom. Drugi simptomi povezani s ovom bolešću su:

  • bol kod spolnih odnosa
  • bolno mokrenje
  • bolne mjesečnice
  • obilno menstrualno krvarenje
  • problemi s plodnošću
  • proljev ili zatvor

Postoje brojne teorije o tome što dovodi do pojave ovog stanja, no teško je otkriti točan uzrok. Najčešće su to rana pojava prve menstruacije, obilna krvarenja, retrogradna menstruacija, kratki menstrualni ciklusi, itd.

Dakle, riječ je o vrlo podmukloj bolesti koja je u svijetu često pogrešno shvaćena i teško ju je prepoznati zbog čega mnoge žene trpe bol. Sve što trebaš znati o ovom neugodnom stanju, kao i o tretmanima koji mogu ublažiti neugodne simptome endometrioze otkrivamo ti u nastavku.

Ovo je vrlo učestala bolest

Statistike pokazuju kako je endometrioza prilično učestala bolest – čak oko 200 milijuna žena u reproduktivnoj dobi diljem svijeta pati od ovog poremećaja. Teško ju je dijagnosticirati, no važno je posjetiti liječnika čim se pojave bilo kakvi znakovi ili simptomi koji bi mogli upućivati na endometriozu.

Image
Foto: Pexels

Liječnici često ne razumiju

S obzirom na to da je su kod endometrioze simptomi ponekad nejasni ili mogu upućivati i na brojna druga stanja, ovu je podmuklu bolest teško dijagnosticirati, a liječnici ponekad s nedovoljno razumijevanja pristupaju svojim pacijenticama. I u javnosti su raširene brojne netočne informacije o samoj bolesti, a pacijentice koje se žale na simptome ne dobivaju adekvatnu terapiju i nailaze na nerazumijevanje u zdravstvenom sustavu.

Image
Foto: Pexels

Endometrioza se može proširiti

Kod ovog poremećaja endometriodna tkiva rastu izvan maternice, a najčešća žarišta su jajnik, debelo crijevo, mokraćni mjehur, jajovod i vagina. Suprotno uvriježenom mišljenju, endometrioza se može proširiti i izvan područja zdjelice, iako se to događa vrlo rijetko. Ova krivo urasla tkiva rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa, a mogu izazvati i pojavu cista na jajnicima.

Image
Foto: Unsplash

Pogrešno je misliti da će trudnoća ublažiti simptome

Uvriježeno je mišljenje da će trudnoća 'izliječiti' endometriozu, no ta je pretpostavka pogrešna, ističu liječnici. Mnoge žene s endometriozom nastavljaju osjećati bol i tijekom trudnoće.

Image
Foto: Pexels

Teško ju je dijagnosticirati

Kod endometrioze se najčešće javlja bol u zdjelici, a mogu se pojaviti i drugi simptomi poput obilnog krvarenja te izuzetno bolnih menstruacija, itd. Ako sumnjaš da boluješ od endometrioze, obavezno se posavjetuj sa svojim ginekologom. Rano otkrivanje ove bolesti može ublažiti bolove te spriječiti pojavu neželjenih komplikacija. Krivo urasla tkiva ponekad se mogu uočiti tijekom rutinskih pregleda zdjelice ili tijekom ultrazvuka, ali to nije uvijek slučaj. Dijagnoza se postavlja na osnovi tipičnih simptoma, no uvijek se mora potvrditi i biopsijom.

Image
Foto: Unsplash

Ponekad može uzrokovati neplodnost

Nažalost, osim boli, endometrioza može uzrokovati i probleme s plodnošću. No ako boluješ od ove bolesti, to ne mora nužno značiti da nikad nećeš moći imati dijete. Odlazak na operaciju povećava šanse za trudnoću, ističu liječnici. Kada se endometrioza ukloni, veća je vjerojatnost da će žena zatrudnjeti ako pokušava, pod pretpostavkom da nisu prisutni drugi čimbenici koji bi mogli utjecati na plodnost.

Image
Foto: Pexels

Metode liječenja

Za liječenje endometrioze najčešće se koriste lijekovi, a u krajnjim slučajevima nužan je odlazak na operaciju. Metoda liječenja stvar je dogovora između pacijentice i njezinog liječnika, a ovisi i o samoj težini simptoma te o planovima za trudnoću. Liječnici uvijek preporučuju uobičajene pristupe liječenju poput lijekova i hormonskih terapija, a operaciju kao zadnji izbor.

Image
Foto: Pexels