Prepoznaj ih

Ovo su neki od najčešćih simptoma problema sa štitnjačom - obrati pažnju na njih

Postoji niz simptoma koji mogu biti povezani s poremećajima štitnjače. Što ih prije prepoznaš, prije ćeš otkloniti umor kojemu nisi znala uzrok, izregulirati mjesečnicu, začeti ukoliko ti je to želja, a ne polazi ti za rukom...

pexels-pixabay-415238.jpg
Foto: Pexels

Štitnjača, malena žlijezda koja izgledom podsjeća na leptira, smještena je s prednje strane vrata u njegovom donjem dijelu, na mjestu gdje se spaja s ključnom kosti. Ova žlijezda luči hormone tiroksin i trijodtironin preko kojih upravlja brojnim funkcijama u tijelu i utječe na rad svih organa.

To znači da poremećaj u radu štitnjače dovodi do niza zdravstvenih poteškoća koje nekada možda ne bi ni povezala s ovim malenim leptirićem u tvome grlu. U nastavku ti donosimo simptome koji mogu ukazivati na probleme sa štitnjačom. Što ih prije prepoznaš, to prije možeš djelovati i sačuvati zdravlje.

Image
Tvoj leptirić

Štitnjača je vladarica iz sjene. Evo što sve trebaš znati o ovoj važnoj žlijezdi

Umor

Ako se osjećaš umornom čak i kada si se dobro naspavala ili ne možeš funkcionirati tijekom dana ako popodne ne prilegneš, možda ti štitnjača pretjerano radi. Hipertireoza uzrokuje umor koji je u početku blag te se s vremenom pojačava. Umor može imati bezbroj uzroka, no onaj koji uzrokuje poremećeni rad štitnjače u jednome se razlikuje od ostalih, a to je da ne prolazi niti nakon što se naspavaš.

Image
Foto: Pexels

Promjene u kilaži

Ako si isprobala brojne dijete i pritom bila disciplinirana u njihovoj provedbi, no ni grama nisi skinula, možda imaš hipotireozu koja još nije dijagnosticirana. Nedovoljno aktivna štitnjača može dovesti do gomilanja kilograma jer usporava metabolizam. S druge strane, pretjerano aktivna štitnjača (taj se poremećaj zove hipertireoza) dovodi do nemogućnosti debljanja pa čak i dramatičnog gubitka kilograma.

Image
Foto: Pexels

Bol u zglobovima i mišićima

Bol u zglobovima i mišićima, a da nije posljedica fizičkog napora, može imati uzrok u poremećenom radu štitnjače. Bol može biti vrlo jaka i ometati te u svakodnevnim aktivnostima. Osim boli, problemi sa štitnjačom mogu se manifestirati i u mišićnoj slabosti, pri čemu određene skupine mišića iznenada ne mogu podnijeti prosječno opterećenje pa dolazi do jakog tremora, oteklina i ukočenosti.

Image
Foto: Pexels

Otečen vrat

Otok u području vrata ustvari je povećana štitnjača. Može uzrokovati bol u vratu i promjenu boje glasa. Ovo stanje zove se gušavost. Međutim, prisutnost guše ne znači nužno da postoji problem sa samom štitnjačom, već moguće ukazuje na neko stanje koje utječe na veličinu štitnjače. Javlja li se bez drugih simptoma, možda neće tražiti agresivno liječenje.

Image
Foto: Profimedia.hr

Promjene na koži i kosi

Zdravlje organizma ogleda se na koži i kosi. Suha kosa, njezino pojačano opadanje, potom ljuskava ili jako suha koža mogu ukazivati na otežani rad štitnjače. Ova žlijezda regulira hormone koji su zaslužni za zdravlje kože i kose. Kada pretjerano ili preslabo radi, koža i kosa ne primaju u primjerenoj količini te hormone, zbog čega postaju i jedna i druga suhe, a kosa pojačano opada.

Image
Foto: Pexels

Abnormalnosti kod mjesečnice

I pretjerani i preslabi rad štitnjače utječe na mjesečnicu. Kod hipertireoze ona će postati obilnija, no inače i možda trajati koji dan duže, dok će se kod hipotireoze (oslabljene funkcije štitnjače) mjesečnica skratiti i postati oskudnija.

Image
Foto: Pexels

Anksioznost i letargija

Depresija i anksioznosti te iznenadne, naoko ničim izazvane promjene raspoloženja, česti su simptomi poremećaja rada štitnjače. Tu su još i nemogućnost koncentracije, manjak volje za svakodnevnim aktivnostima i letargija. No, ovi simptomi nisu dovoljni da bi se dijagnosticirao problem sa štitnjačom jer mogu imati i brojne druge uzroke pa depresiji treba pristupiti pažljivo i pronaći pravi uzrok problema.

Image
Foto: Pexels

Sindrom karpalnog tunela

Slabost i trnci u rukama, zglobovima i šakama mogli bi biti simptomi sindroma karpalnog tunela koji je čest pokazatelj problema sa štitnjačom iako ga se još uvijek prerijetko povezuje s otežanim radom ove žlijezde, piše portal ActiveBeat.

Obiteljska povijest

Ako u obitelji imaš slučajeva gušavosti ili problema sa štitnjačom, postoji mogućnost da se i kod tebe jave. Osobito bi trebala biti oprezna, ako dijagnozu neaktivne ili hiperaktivne štitnjače imaju osobe ženskog roda koje su ti u bliskom srodstvu. Inače, problemi sa štitnjačom češće se javljaju kod žena, posebice starijih od 50 godina. Također, pokazalo se da pušenje itekako povećava rizik i to kod oba spola.

Image
Foto: Pexels

Preskakanje srca

Srčane palpitacije ne moraju nužno biti vezane za probleme sa srcem, već mogu biti simptom različitih zdravstvenih stanja. Ako ponekad imaš osjećaj da ti srce želi iskočiti iz tijela koliko "lupa", možda je uzrok tome pojačana aktivnost štitnjače. S druge strane, kod hipotireoze se može dogoditi da se otkucaji srca uspore. Naime, hormon štitnjače regulira rad srca. Ako se preslabo luči, dolazi do njegova usporenog rada, odnosno kucat će deset do 20 otkucaja sporije u minuti, nego inače.

Image
Foto: Pexels

Smušenost

Osobe koje imaju problema sa štitnjačom, bilo da se radi o hipotireozi ili hipertireozi, nerijetko osjećaju tzv. maglu u mozgu, odnosno ne mogu razbistriti misli. Smušenost, nemogućnost koncentracije, fokusa i jasnoće uvelike utječu na kvalitetu života, a mogu dovesti i do napadaja panike i anksioznosti. Stoga, prepoznaješ li se u nečemu od navedenog, provjeri štitnjaču.

Image
Foto: Pexels

Pojačano znojenje

Ako si primijetila da se u posljednje vrijeme pojačano znojiš i to bez razloga, vrlo je vjerojatno da ti štitnjača ne radi kako treba. Točnije, pretjerano radi. Znojenje je čest simptom hipertireoze. Simptom hipotireoze je sasvim suprotan od ovog. Ljudima kojima štitnjača otežano radi često će biti hladno čak i kada su oni oko njih u kratkim rukavima. To je zbog toga što kod oslabljene aktivnosti štitnjače, tijelo troši manje energije, a energija je ta koja mu osigurava toplinu.

Image
Foto: Pexels

Slab libido

Problemi sa štitnjačom mogu ti smanjiti želju za intimnošću i seksualnim odnosima, osobito hipotireoza. Osim toga, kod žena kojima štitnjača ne radi dobro, može doći do problema sa začećem, izostanka ovulacije, neredovitih ciklusa, ali i čestih pobačaja u ranoj fazi trudnoće. Sve ove probleme uzrokuje i pojačan i oslabljen rad ove žlijezde.