Detoksikacija uma važna je za zdrav i sretan život, a evo kako je napraviti

Baš kao što i naša tijela "čistimo" od toksina, tako i naš um ponekad moramo pročistiti i riješiti se misli koje nas more i napraviti takozvanu detoksikaciju uma

Detoksikacija uma važna je za zdrav i sretan život, a evo kako je napraviti

Kad je riječ o našem tijelu, znamo da su zdrava prehrana, redovita tjelovježba i povremeni "detox" ili čišćenje korisni za naše zdravlje. Ali što je s našim umom? Baš kao što naša tijela zadržavaju toksine i otpad, i naš um često zadržava toksične i negativne misli i stavove, zbog čega se možemo osjećati loše i zabrinuto. 

Image

Pobijedi stres disanjem: Uz ove jednostavne tehnike nauči kako smiriti umUpravo zato, baš kao što i naša tijela nerijetko "čistimo" od toksina, tako i naš um ponekad moramo pročistiti i riješiti se misli koje nas muče i napraviti takozvanu detoksikaciju uma, pomoću koje ćemo svoj um osloboditi i povećati osjećaj mira.

U vremenu tehnologije, društvenih mreža i načina razmišljanja u pokretu, postizanje istinskog duševnog mira, u kojem se osjećaš odmorno i obnovljeno, ponekad može biti izuzetno teško. Nekad ne možemo 'isključiti' mozak, što može dovesti do osjećaja tjeskobe ili zabrinutosti i to je samo još jedan od razloga zašto bi trebala napraviti detoksikaciju uma, a možeš ju napraviti uz ovih nekoliko savjeta.

Imaj cilj i ustraj u njemu

Uz toliko posla i obaveza s kojima se svakodnevno susrećeš, lako možeš zaboraviti zašto radiš određene stvari. A kako bi mogla napraviti detoksikaciju uma, potrebna ti je svrha. Postavljanje cilja na početku svakog dana i prije nego što započneš bilo koju aktivnost ili odluku može ti pomoći da jasnije razmišljaš, a to ti može pomoći.


Image

(Foto: Unsplash)

Počni izlaziti i budi aktivna

Najbolji način za detoksikaciju uma jest da izađeš iz svog uobičajenog okruženja - izlazak na otvoreno u mirnom okruženju može ti pomoći da se osjećaš povezana sa svijetom oko sebe. A ako ostaneš aktivna i zdrava, to ti jamči veću razinu energije, što će ti pomoći da ostvariš svoje ciljeve s manje stresa i tjeskobe. Uz sve to, ne postoji ništa što je toliko umirujuće kao provođenje vremena u prirodi - lagana šetnja prirodom pomoći će ti da se osjećaš sretnije i opuštenije, a samim time smanjiti rizik od depresije.


Image

(Foto: Unsplash)

Smanji korištenje tehnologije

Tehnologija i društveni mediji dva su najveća krivca za "pretrpanost" i "neorganiziranost" naših umova i našu pažnju. Potreba za stalnim provjeravanjem društvenih mreža može ti otežati odmor i detoksikaciju, a tako možeš izgubiti puno svog dragocjenog vremena. Zato, dok odmaraš ili uživaš u slobodnom danu, pokušaj izbjegavati društvene mreže ili čak fotografirati što god radila. Na taj ćeš način početi učiti kako se osjećati bolje i istinski prisutno.


Image

(Foto: Unsplash)

Meditacija ili molitva

Sjajan način da se usredotočiš na sebe jest da neko vrijeme provedeš uz meditaciju ili molitvu. Fokusiranje na disanje i pozitivne stvari može biti izvrstan način da pronađeš svoj fokus i naučiš kako napraviti detoksikaciju uma. Disciplina redovite meditacije ili molitve može ti pomoći da pronađeš načine kako da ostaneš mirna tijekom svog svakodnevnog života - a osim toga, pomoći će ti da se opustiš, da se izboriš protiv stresa i tjeskobe te da vratiš svoj unutarnji mir.


Image

(Foto: Unsplash)

Izrazi svoje frustracije i emocije

Ako svoje probleme i frustracije čvrsto čuvaš u svom umu, to može dovesti do povećane razine tjeskobe ili drugih ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem. Pronalaženje načina za izražavanje stvari koje te frustriraju može ti pomoći da ih se oslobodiš.  Iako je u redu otvoriti se nekome u koga imaš povjerenje, vođenje dnevnika može biti izuzetno zdrav način oslobađanja frustracija i učenja kako napraviti pravu detoksikaciju uma. Uz to, nije loše s vremena na vrijeme pokazati svoje emocije, ali i zaplakati - i to je dobar način da opustiš svoju dušu.


Image

(Foto: Unsplash)

Osvrni se malo oko sebe

Odvojiti vrijeme za samorefleksiju i utvrditi što ti je važno dragocjeno je dok učiš kako napraviti detoksikaciju uma. Odvoji vrijeme tijekom tjedna kako bi procijenila koji odnosi, predmeti, aktivnosti i okruženja imaju emocionalnu i mentalnu težinu u tvom životu - na taj ćeš način najlakše odrediti koje stvari ili osobe možda trebaš pustiti iz svog života kako bi postigla sreću ili mir. To je posebno važno ako u svom životu imaš nekoga zbog koga se uvijek loše osjećaš - bez obzira na to koliko si dobra s tom osobom, nema razloga držati toksičnu osobu u blizini ako ti takva veza ne koristi ili te ne čini sretnom. Takve osobe pretrpavaju tvoj um i dušu i više nego što možeš zamisliti.


Image

(Foto: Unsplash)

Razmisli o terapiji

Iako mnogi od ovih koraka mogu biti izuzetno korisni u tvojoj potrazi za mentalnom jasnoćom i mirom, postoji puno više toga što možeš učiniti. Potražiti pomoć kod stručnjaka i otići na terapiju može biti jedan od najboljih načina da naučiš kako napraviti istinsku detoksikaciju uma. Uz pomoć stručnjaka, možeš naučiti nove načine rješavanja ključnih problema u svom životu i lakše "osloboditi" svoj um.


Image

(Foto: Unsplash)