Ulje od sjemenki buče pravi je kulinarski specijalitet i odličan je dodatak brojnim jelima i salatama, a manje je poznato da krije i čitav niz zdravstvenih prednosti.
Dobiva se cijeđenjem sjemenki buče, bundeve ili tikve. Najčešće je tamno zelene do crne boje, a u kulinarstvu je izuzetno cijenjeno. Osim što obogaćuje jela svojim specifičnim okusom, bučino ulje odlično je za zdravlje jer sadrži mnoštvo vrijednih vitamina i minerala te zdrave omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Odlično je za zdravlje urinarnog trakta, a dobro je i za srce. Ima i protuupalna svojstva pa bismo ga svakako što češće trebali uključiti u svoju prehranu. Najbolje je kupovati bučino ulje od domaćih i lokalnih proizvođača, a cijene variraju i kreću se od 60 pa do 150 kuna za litru ulja. Najbolji izbor je hladno prešano bučino ulje, a može se miješati i sa suncokretovim uljem.
Mogućnosti korištenja ovog ulja u kulinarstvu su zaista neograničene i može se dodati u brojna jela, salate i deserte, no ne preporučuje se koristiti ga kod prženja ili pečenja. Može se konzumirati i sirovo, a dostupni su i dodaci prehrani s bučinim uljem.
Pozitivno utječe na zdravlje, a u nastavku otkrivamo neke od najvažnijih zdravstvenih blagodati koje nosi bučino ulje.