Maslinovo ulje je najzdraviji dodatak jelima

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

Kako možemo znati da je maslinovo ulje kvalitetno? Pokazatelj kvalitete ekstradjevičanskog maslinova ulja njegov je okus.

pexels-pixabay-33783.jpg

Kada odabirete maslinovo ulje u supermarketu ili internetskoj trgovini, obilje marki, etiketa i cijena može vas zbuniti. Kako prepoznati visokokvalitetne proizvode i prepoznati ih od manje zdravih?

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da napravite dobar izbor:

Pakiranje je važno

Najbolje pakiranje ekstra djevičanskog maslinovog ulja je jantarna ili zelena staklena boca (staklo ne mijenja okus proizvoda i može se reciklirati) ili posuda od nehrđajućeg čelika koja ga štiti od svjetlosti. Dugotrajna izloženost prirodnom ili umjetnom svjetlu (uključujući halogene i fluorescentne svjetiljke, koje se često koriste u velikim trgovinama) može ugroziti okus maslinovog ulja i uništiti neka od njegovih zdravstvenih svojstava u procesu nazvanom fotooksidacija. Iz tog razloga, najbolje je kloniti se maslinovog ulja u prozirnim staklenim ili plastičnim bocama.

Uvijek pročitajte naljepnicu

Prema Uredbi EU-a, naljepnice s maslinovim uljem moraju sadržavati određene podatke, kao što su neto težina, zemlja podrijetla, datum isteka, hranjive vrijednosti i uvjeti skladištenja. Pazite na ove podatke - ako na etiketi nešto nedostaje, znači da kvaliteta ulja nije zajamčena. Pročitajte više o terminologiji certificiranja i oznaka.

Izborni podaci na naljepnici mogu sadržavati:

"prvo hladno prešanje" / "hladni ekstrakt";

Karakteristike okusa i mirisa;

Kiselost (najviše 0,8% za ekstra djevičansko maslinovo ulje);

Datum berbe

Najbolje prije datuma

‘Što svježije, to bolje’ osnovno je pravilo pri odabiru maslinovog ulja. Uvijek obratite pažnju na datum ‘najbolje prije’ ili datum berbe na etiketi. Ekstra djevičansko maslinovo ulje treba prešati u roku od 24 sata od berbe i ubrzo nakon toga puniti u boce. Kad se čuva u optimalnim uvjetima (zaštićeno od svjetlosti, topline i kisika), ekstra djevičansko maslinovo ulje može održavati svježinu tijekom 18 mjeseci punjenja u boce.

Je li ekstra djevičansko?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje najzdravije je od svih vrsta maslinovog ulja dostupnih na tržištu. Hladno se preša od svježih maslina, a pri tome se ne koriste nikakve kemikalije. To je neophodno za očuvanje njegovih dragocjenih fenolnih antioksidansa, kao i karakterističnog okusa, izgleda i mirisa. Ako na etiketi jednostavno stoji ‘maslinovo ulje’ ili ‘čisto maslinovo ulje’, znači da je proizvod mješavina rafiniranih ulja niže kvalitete i djevičanskih maslinovih ulja.

EU certifikati kvalitete

Europska unija može dati neke službene pečate za certifikaciju nekim brendovima maslinovog ulja kao jamstvo njihove visoke kvalitete. Ove uredbe osiguravaju da proizvod dolazi iz određenog područja koje je specijalizirano za proizvodnju ulja i udovoljava EU standardima. Postoje tri vrste EU pečata kvalitete:

ZOI ili „Zaštićena oznaka izvornosti“

ZZO ili „Zaštićena zemljopisna oznaka“

Organsko maslinovo ulje koje jamči ekološku proizvodnju, kemikalije i GMO

Sljedivost: Od stabla do stola

Neka ekstra djevičanska maslinova ulja nose posebnu oznaku sljedivosti (poput QR koda) pomoću koje se jednim dodirom gumba može saznati više o podrijetlu proizvoda. Zapravo, potrošač može pratiti sve faze u lancu proizvodnje ulja, od poljoprivrede i mljevenja do skladištenja i konačnog pakiranja. Kako je definirano Europskom uredbom (EZ) 178/2002, koncept sljedivosti pomaže u borbi protiv prijevara i prevara u prehrambenoj industriji.

Kušajte prije nego što kupite

Ako imate priliku kušati proizvod prije kupnje, to je vjerojatno jedan od najboljih načina za definiranje njegove kvalitete. Sljedeće su senzorne karakteristike tipične za visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje:

Miris: voćni, svježi i travnati

Fluidnost: srednja do niska

Okus: može varirati od orašastog i limunskog do razboritog i začinjenog. Lagan gorak okus koji steže grlo dobar je znak - sugerira da je ulje bogato zdravim polifenolima koji imaju antioksidativna svojstva.

Napokon, iako vam cijena boce maslinovog ulja ne govori sve o njegovoj kvaliteti, činjenica je da visokokvalitetno maslinovo ulje nije jeftino. Idite za svojim instinktom - ako se čini da je cijena predobra da bi bila istinita, vjerojatno jest.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.