Dobro je svaki dan

Bučino ulje obogaćuje jela, ali i čuva zdravlje

Osim što je bučino ulje odličan kulinarski specijalitet, također krije i čitav niz blagodati za zdravlje

pexels-polina-kovaleva-5644936.jpg
Foto: Pexels

Ulje od sjemenki buče pravi je kulinarski specijalitet i odličan je dodatak brojnim jelima i salatama, a manje je poznato da krije i čitav niz zdravstvenih prednosti.

Image
Žensko zdravlje

Zdrave namirnice koje bi trebala jesti barem jednom tjedno

Dobiva se cijeđenjem sjemenki buče, bundeve ili tikve. Najčešće je tamno zelene do crne boje, a u kulinarstvu je izuzetno cijenjeno. Osim što obogaćuje jela svojim specifičnim okusom, bučino ulje odlično je za zdravlje jer sadrži mnoštvo vrijednih vitamina i minerala te zdrave omega-3 i omega-6 masne kiseline.

shimmer fallback

Odlično je za zdravlje urinarnog trakta, a dobro je i za srce. Ima i protuupalna svojstva pa bismo ga svakako što češće trebali uključiti u svoju prehranu. Najbolje je kupovati bučino ulje od domaćih i lokalnih proizvođača, a cijene variraju i kreću se od 60 pa do 150 kuna za litru ulja. Najbolji izbor je hladno prešano bučino ulje, a može se miješati i sa suncokretovim uljem.

Mogućnosti korištenja ovog ulja u kulinarstvu su zaista neograničene i može se dodati u brojna jela, salate i deserte, no ne preporučuje se koristiti ga kod prženja ili pečenja. Može se konzumirati i sirovo, a dostupni su i dodaci prehrani s bučinim uljem.

Pozitivno utječe na zdravlje, a u nastavku otkrivamo neke od najvažnijih zdravstvenih blagodati koje  nosi bučino ulje.

Za mentalno zdravlje

Tradicionalno se u narodnoj medicini sjemenke buče, kao i bučino ulje koriste za popravak raspoloženja i tjeranje depresije. Pozitivan utjecaj bučinog ulja na mentalno zdravlje potvrdila su i brojna istraživanja. Osobito je dobar izbor za osobe koje su često pod stresom.

shimmer fallback

Dobro je za kožu i kosu

Pokazalo se da bučino ulje može potaknuti rast kose, osobito kod muškaraca. Potiče i oporavak suhe i oštećene kose. Osim toga, dobro je i za zdravlje kože te se može koristiti za masažu tijela. S obzirom na to da sadrži cink i antioksidante, štiti kožu od negativnih vanjskih utjecaja te joj pomaže da zadrži vlagu, a može smanjiti i upalne procese.

shimmer fallback

Pozitivno utječe na srčano zdravlje

Bučino ulje sadrži zdrave masnoće koje su dobre i za zdravlje srca, a pojedine su studije pokazale da može pomoći kod snižavanja razine kolesterola i visokog krvnog tlaka. Osim toga, ima i protuupalna svojstva te smanjuje pojavu upala u organizmu.

shimmer fallback

Poboljšava i zdravlje prostate

Muškarci bi trebali uvrstiti bučino ulje u svoju prehranu jer pozitivno djeluje na zdravlje prostate, regulira mokrenje, a može smanjiti i bolove. Pojedine su studije pokazale i da može pomoći i kod povećane prostate koja je čest zdravstveni problem kod muškaraca.

shimmer fallback

Urinarni trakt

Poznato je da bučino ulje ima pozitivan učinak na zdravlje urinarnog trakta koji se sastoji od bubrega, mjehura i mokraćne cijevi. Studije su pokazale da može značajno pomoći kod prekomjernog mokrenja i drugih problema s mokraćnim mjehurom.

shimmer fallback

Uklanja simptome menopauze

Jedna je studija pokazala da ulje sjemenki buče može ublažiti i neke od simptome koji se često javljaju kod žena u menopauzi, poput glavobolje, naleta vrućine i bolova u zglobovima. Kod žena koje su redovno konzumirale bučino ulje uočen je i porast razine dobrog, HDL kolesterola.

shimmer fallback

Potencijalne nuspojave

Baš kao i sa svim ostalim namirnicama, ni s bučinim uljem se ne smije pretjerivati te ga treba koristiti u umjerenim količinama. Nije poznato ima li ikakve loše nuspojave ako se uzima uz neke lijekove, no može imati diuretičko djelovanje te uzrokovati nadutost i probavne smetnje ako se koristi u prevelikim dozama.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.