Žensko zdravlje

Zdrave namirnice koje bi trebala jesti barem jednom tjedno

Zdrava prehrana važna je za cjelokupno zdravlje, a ovih deset zdravih namirnica tvom će tijelu pružiti sve potrebne hranjive sastojke

Avokado
Foto: www.profimedia.hr

Ako tijelo želiš održati u vrhunskoj formi, ono što jedeš od ključne je važnosti. I dok spavanje sedam do osam sati svake noći i aktivnost tijekom dana poboljšavaju zdravlje i raspoloženje i smanjuju rizik od raznih bolesti, ono što je možda najvažnije jest opskrbiti svoje tijelo zdravim hranjivim tvarima.

Image
Batch cooking by Ivana

Četiri ukusna i zdrava jela za pola sata, znamo kako

Riječ je o namirnicama s dobrim masnoćama, nemasnim proteinima i svježim proizvodima, a ako ih ne konzumiraš dovoljno, možeš dugoročno ugroziti svoje zdravlje, otvarajući vrata debljanju i povećanom riziku od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti ili dijabetesa.

Srećom, postoji nekoliko namirnica koje su posebno korisne za žene u smislu jačanja imuniteta, koje pomažu u kontroli tjelesne težine i štite zdravlje srca - izdvojile smo 10 zdravih namirnica koje bi svaka žena trebala jesti barem jednom tjedno.

Avokado

Ovo tropsko voće poznato je po obilju 'dobrih masnoća', a brojna istraživanja pokazuju da zamjena zasićenih masnoća mononezasićenim i polinezasićenim mastima koje se nalaze u avokadu može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Svoj avokado možeš jesti na tostu, s jajima, možeš ga dodati u salatu, ili čak uz odrezak.

Image
Foto: Unsplash

Grah

Grah je odličan izvor proteina i vlakana i sadrži važne vitamine i minerale poput željeza, kalija i folata, a dobra je namirnica za zdravlje crijeva. Možeš ga jesti u tortiljama, od njega možeš napraviti umak, varivo - ukratko, što god ti padne na pamet.

Borovnice

Ove malene bobice prava su nutritivna bomba - jedna porcija borovnica sadrži samo 80 kalorija i u prehranu unosi esencijalne hranjive sastojke, uključujući vitamin C, vitamin K, mangan, dijetalna vlakna i fitohranjive zvane polifenoli. Uz to, mnoštvo je istraživanja koja govore koliko su one dobre, uključujući i ono koje je pokazalo da borovnice značajno smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, te povećavaju dobar kolesterol.

Image
Foto: Unsplash

Zobena kaša

Zobena kaša je također izvrsna opcija za žene, bilo za doručak ili brzi međuobrok. Ovo zrno bez glutena svestrano je, jeftino i nudi proteine i vlakna koja će ti pomoći da budeš sita cijelo jutro. Uz to, zob sadrži posebno vlakno zvano beta-glukan, za koje je dokazano da pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Prokulice

Možda si ih mrzila kao dijete, ali vrijeme je da ih zavoliš, a postoji toliko novih, kreativnih načina pripremanja ove namirnice da će je i djeca zavoljeti. Prokulice su dobri izvori vlakana, hranjive tvari koja održava rad srca i probavnog sustava, a možeš ih ispeći s malo ulja i soli.

Jaja

Jaja ne samo da su bogata bjelančevinama, već su i jedini izvor hrane vitaminom D. Sadrže i dva karotenoida - lutein i zeaksantin - koji su važni za zdravlje mozga i očiju. Osim toga, jaja su ukusna i svestrana - možeš ih jesti tvrdo kuhana, u omletu, u sendviču - kako god želiš.

Image
Foto: Unsplash

Lisnato povrće

Lisnato, zeleno povrće nevjerojatno je za promicanje svježeg tena kako starimo. Lisnato povrće izvrstan je izvor vitamina C koji promiče zdravlje imunološkog sustava i pomaže u stvaranju kolagena u borbi protiv bora u tijelu. Od špinata u salati, do kelja u smoothieju - možeš ih jesti na sve načine.

Image
Foto: Unsplash

Batat

Narančasta boja batata dolazi od beta-karotena, preteče vitamina A. Zbog toga, batat prosječne veličine može imati do 600% potrebne dnevne doze vitamina A - hranjive tvari koja je presudna za zdravlje očiju, razvoj kostiju i zdrav imunološki sustav. Uz to, batat je zdrav izvor složenih ugljikohidrata, pa pomaže da budeš sita i neće ti povisiti razinu šećera u krvi.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi dobar su izvor proteina i zdravih masnoća, važnih hranjivih tvari za utaživanje gladi i obuzdavanje apetita. Kao dodatan bonus, nedavni je istraživanje ukazalo na to da jedenje oraha može poboljšati zdravlje srca smanjenjem razine kolesterola i triglicerida. Orahe možeš jesti u jutarnjem jogurtu ili zobenim pahuljicama, kao i sve ostale orašaste plodove.

Image
Foto: Unsplash

Jogurt

Pri odabiru jogurta, potraži grčke ili skyr sorte jer imaju više proteina i puno kalcija za izgradnju kostiju. Jogurti također imaju zdrave bakterije koje poboljšavaju probavu i pomažu u upravljanju tjelesnom težinom. Najbolji je običan jogurt, a na njega možeš dodati vlastite preljeve, poput svježeg voća ili orašastih plodova.

Image