ZDRAVLJE ZGLOBOVA

Muče te bolovi u zglobovima? Glavni 'krivci' za ovu neugodnu pojavu i kako je ublažiti

Odmah nakon ustajanja osjećaš bolove u koljenima, ramenima te zglobovima ruku i prstiju? Ovo je nešto s čim se suočavaju mnoge žene, ali postoje načini kako si pomoći

profimedia-0588562775.jpg
Foto: profimedia.hr

Ako si ušla u srednje godine možda se suočavaš s pojavom bolnih zglobova. Moguće je da su ti uspinjanje stepenicama ili duže šetnje postale nemoguća misija. Mnoge žene odmah po ustajanju osjećaju ukočenost i to najviše zglobova koljena, kukova, ramena, vrata, ruku i prstiju. Jutarnja ukočenost zglobova ne samo da je neugodna, nego smanjuje i pokretljivost te time negativno utječe na kvalitetu našeg života.

Image
UBLAŽI HIPERTENZIJU

Što jesti, a što izbjegavati: Namirnice koje utječu na povišeni krvni tlak

Uzročnik bolova u zglobovima

Ukočenost zglobova može imati nekoliko uzroka, ali kod žena u srednjim godinama vrlo je često 'krivac' predmenopauza i menopauza. Konkretno, iza bolova u zglobovima uvijek stoji neka vrsta upale. Mnogo toga može potaknuti upalu, uključujući prethodne nezaliječene ozljede. Moguće je da se naše tijelo prilagodilo nastaloj ozljedi, a tako nešto može uzrokovati pogoršanje upale, a time i same boli.

Kod mlađih žena neravnoteža u razinu spolnih hormona može uzrokovati nepravilne cikluse, a kad uđemo u srednje godine, isti ovaj disbalans prouzročit će drugačije simptome: među njima i probleme s kostima i zglobovima. Općenito govoreći, upale uzrokuju nateknuća koja pritišću krajeve naših živaca i uzrokuju bolove.

Image
Foto: Pexels

Ukočenost i bol u zglobovima također mogu biti posljedica osteoartritisa, artritisa ili drugih reumatskih bolesti. Osteoartritis, odnosno degenerativni artritis, je bolest trošenja zgloba koja nastaje kada se zglobna hrskavica počinje povlačiti. Ovo će uzrokovati ne samo jutarnje bolove, već i poteškoće pri naporu bilo kad tijekom dana. Čak 40 posto žena u dobi od 55 do 64 godine pati od osteoartritisa, koji se često javlja u koljenima, ali i u leđima te vratnoj kralježnici. Radi toga je ova bolest najčešći uzrok bolova u zglobovima. Dobra je vijest da se, ako se rano dijagnosticira, osteoartritis može vrlo uspješno liječiti.

No, možda nisi znala da naš životni stil može generalno pogoršati ovaj simptom – ili, ako ga ublažiti ako činimo dobre izbore. Ključ je u 3 čimbenika: hrani koja podupire zdravlje naših zglobova, suplementima i vježbama istezanja. Saznaj više u nastavku:

Namirnice koje su dobre za zglobove

Ako u prehranu uvedeš više namirnica koje pozitivno utječu na zdravlje zglobova, promjenu na bolje možeš očekivati vrlo brzo. Lista 'dobre hrane' prilično je dugačka, a top 5 namirnica koje se svakako moraju naći na tvom jelovniku su:

  • Kurkuma
  • Brokula
  • Kefir
  • Maslinovo ulje
  • Naranče

Suplementi

Znanost dokazuje da određene kombinacije biljnih ekstrakata i sastojaka mogu ublažiti bolove i ukočenost zglobova. Riječ je o tvarima kao što su glukozamin, kondroitin i metilsulfonilmetan (MSM) koji djeluju protuupalnu, a istovremeno štite kosti, hrskavice, zglobove i ligamente od ozljeda i oštećenja te potiču zacjeljivanje rana.

Image
Foto: Pexels

Vježbe istezanja

Ono što također može pomoći ublažiti neugodne simptome jest lagano istezanje. Vježbe treba izvoditi polagano i svjesno, ali kontinuirano i rezultat će biti veća fleksibilnost i bolja pokretljivost zglobova. Vježbanje će također ojačati mišiće i 'podmazati sam zglob. Jedna od najboljih vrsta vježbanja za problematične zglobove su ujedno i one najjednostavnije za koje ti ne treba gotovo nikakva dodatna oprema: na primjer, hodanje. Također, izvrstan je izbor joga.

POGLEDAJ VIDEO: JOGA ZA BOLOVE U LEĐIMA I VRATU