Odličan izbor za svakog

Znaš li koje su brojne prednosti plivanja za tvoje tijelo?

Jedna od brojnih prednosti plivanja je što se ovim oblikom aktivnosti mogu baviti svi - bez obzira na dob, a pogodno je čak i za osobe koje boluju od određenih bolesti poput artritisa

pexels-andrea-piacquadio-3775140.jpeg
Foto: Pexels

Svi znamo koliko je fizička aktivnost važna za održavanje zdrave tjelesne težine, ali i dobrog zdravlja općenito. Danas su nam na raspolaganju uistinu brojni oblici tjelovježbe pa svatko može pronaći onu aktivnost koja će mu se najbolje uklopiti u način života.  

Image
Oblikovano tijelo

Proljeće je blizu! Koliko je potrebno vježbati da bi se izgradili mišići?

Plivanje je često podcijenjena aktivnost, a odličan je način da pokreneš svoje tijelo i da učiniš nešto dobro za svoje zdravlje. Osim što pozitivno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava, plivanje potiče i sagorijevanje kalorija pa je dobar izbor i ako te muči višak kilograma.

I plivanje u moru i u bazenu pozitivno utječe na zdravlje, a neki stručnjaci ističu kako je upravo plivanje najzdraviji sport. Kod plivanja se aktivira svaki naš mišić, a poboljšava se i izdržljivost.

Dobrobiti plivanja za ljudsko zdravlje su višestruke pa razmisli o tome da ga uključiš u svoju rutinu. U nastavku ti otkrivamo neke od najvažnijih razloga zašto je baš plivanje jedna od najboljih aktivnosti koje možeš priuštiti svome tijelu.

Cijelo tijelo je u pokretu

Jedna od najvećih prednosti plivanja je da ta aktivnost zaista pozitivno djeluje na cijelo tvoje tijelo, od glave do pete. Plivanje povećava broj otkucaja srca bez stresa za tijelo, oblikuje i jača mišiće te povećava snagu i izdržljivost tijela. Nadalje, postoje razni oblici i načini plivanja pa je riječ o uistinu zanimljivoj rekreaciji koja ti sigurno neće tako brzo dosaditi.

Image
Foto: Pexels

Dobro je za zdravlje kardiovaskularnog sustava

Osim što jača mišiće, plivanje dobro djeluje i na zdravlje iznutra. Poboljšava rad kardiovaskularnog sustava te jača srce i pluća. Neke studije su potvrdile kako se redovitim plivanjem može smanjiti i rizik od prerane smrti. U usporedbi s osobama koje nisu fizički aktivne, oni koji se bave plivanjem imaju upola manji rizik od smrti. Istraživanja su pokazala i da plivanje može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka, a povoljno utječe i na razinu šećera u krvi.

Image
Foto: Unsplash

Prikladno je za osobe s ozljedama ili koje boluju od artritisa i sličnih bolesti

Plivanje je dobar oblik tjelovježbe za osobe koje boluju od artritisa i sličnih bolesti ili ih pak muče neke ozljede. Ova fantastična aktivnost može ublažiti bolove, ali i ubrzati proces oporavka od ozljeda. Kod osoba s artritisom koje su se redovite bavile plivanjem uočeno je smanjenje boli i ukočenosti, tvrde studije. Nadalje, pokazalo se da plivanje pomaže i ljudima koji boluju od astme.

Image
Foto: Pexels

Topi kalorije

Baš kao i brojni drugi oblici fizičke aktivnosti, i plivanje je dobra opcija za sve one koji se bore s viškom kilograma. Dakle, pokušavaš li smršavjeti, plivanje je odličan izbor jer potiče sagorijevanje kalorija, a uz to i oblikuje mišiće.

Image
Foto: Pexels

Pozitivno utječe na san

Ako te muči nesanica, možda bi trebala uvrstiti plivanje u svoju rutinu. Naime, jedna studija pokazala je da aerobne aktivnosti poput plivanja mogu pomoći kod problema sa spavanje te općenito utječu na poboljšanje kvalitete života. Prednost plivanja je u tome što je dostupno svim dobnim skupinama, i starijim osobama i djeci, nije skupo, a izuzetno dobro utječe na ljudsko zdravlje.

Image
Foto: Pexels

Poboljšava raspoloženje

Redovita tjelovježba povećava razinu energiju, ali pozitivno utječe i na mentalno zdravlje i na raspoloženje. Jedna studija otkrila je znatno poboljšanje raspoloženja kod ljudi s demencijom nakon sudjelovanja u plivanju i drugim treninzima u vodi. No plivanje nije korisno samo za osobe s demencijom. Dokazano je da podiže raspoloženje i kod drugih ljudi.

Image
Foto: Pexels

Smanjuje stres

Istraživanje je pokazalo da plivanje može znatno umanjiti i tjeskobu i stres izazvan brzim tempom života. Kod osoba koje su se redovito bavile plivanjem uočeno je znatno smanjenje stresa što samo potvrđuje da je ovaj oblik rekreacije zaista čudesan i može biti snažan način za ublažavanje i kontrolu svakodnevnog stresa.

Image
Foto: Pexels

Sigurno je i za trudnice

Plivanje je pogodno i za trudnice, a neke studije sugeriraju da može pozitivno utjecati na razvoj bebe. Kod trudnica koje su se bavile plivanjem u prvim mjesecima trudnoće uočen je manji rizik od prijevremenih poroda i kongenitalnih mana. Iako se plivanje smatra sigurnim tijekom trudnoće, neke žene mogu imati određena ograničenja za bavljenje ovom vrstom aktivnosti zbog mogućih komplikacija u trudnoći. Upravo iz tog razloga, u trudnoći se prije bavljenja bilo kakvim oblikom vježbanja najbolje posavjetovati sa svojim liječnikom.

Image
Foto: Pexels