Blagodati maslinovog ulja poznate su još od davnina, a kroz povijest su ga mnogi narodi smatrali svetim uljem te simbolom snage i zdravlja. Danas ima široku primjenu u kulinarstvu i glavni je sastojak mediteranske prehrane te je iznimno cijenjeno.
Maslinovo ulje je odličan izvor zdravih masnoća i drugih hranjivih tvari, a najbolji izbor je djevičansko maslinovo ulje koje se proizvodi prešanjem te filtriranjem zdravih maslina kako bi sva nutritivna svojstva ostala sačuvana. Bogato je vitaminima i štiti od brojnih bolesti, a brojne su studije pokazale kako je mediteranska prehrana, koja se bazira na konzumaciji maslinovog ulja, jedna od najzdravijih na svijetu.
I nutricionisti se slažu kako je ekstra djevičansko maslinovo ulje odlično za ljudsko zdravlje, a koje su sve njegove blagodati pročitaj u nastavku.
Bogato je zdravim masnoćama
Masline od kojih se proizvodi maslinovo ulje odličan su izvor vrijednih mononezasićenih masnoća koje su neophodno za ljudsko zdravlje, poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Maslinovo ulje je vrijedan izvor i oleinske kiseline. Studije su pokazale da ova kiselina može smanjiti upale u organizmu, a smatra se da ima i neka antikancerogena svojstva odnosno može spriječiti nastanak raka.
Sadrži vrijedne antioksidanse
Maslinovo ulje jako je vrijedno u nutritivnom smislu, a osim zdravih masnoća, sadrži i vitamine E i K. Osim toga, bogato je snažnim antioksidansima koji imaju značajnu ulogu u našem zdravlju jer smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Bore se protiv upala u tijelu te neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala.
Ima antiupalna svojstva
Kronične upale u tijelu su vodeći pokretač mnogih bolesti kao što su rak, bolesti srca, dijabetes, artritis, pa čak i pretilost. S obzirom na to da je bogato antioksidansima, maslinovo ulje smanjuje upale pa je upravo radi toga toliko vrijedno za ljudski organizam. Značajnu ulogu za naše zdravlje igraju i zdrave masnoće koje maslinovo ulje sadrži.
Štiti od bolesti srca
Poremećaji u radu srca i srčane bolesti najčešći su uzrok smrti u svijetu. Brojne su studije pokazale da su bolesti srca manje prisutne u Mediteranskim zemljama čija se prehrana bazira upravo na maslinovom ulju. Maslinovo ulje štiti od upala, smanjuje razinu lošeg kolesterola i sprečava zgrušavanje krvi. Pokazalo se da snižava i visoki krvni tlak, koji je jedan od čimbenika koji uzrokuju srčane bolesti i preranu smrt. Znanstveno je dokazano kako maslinovo ulje ima snažne dobrobiti za naše srce pa bismo ga trebali što češće uključiti u svoju prehranu.
Može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti
Alzheimerova bolest je među najčešćim neurodegenerativnim bolestima u svijetu. Razvija se radi nakupljanja tzv. beta-amiloidnih plakova unutar moždanih stanica, a jedno istraživanje je pokazalo kako maslinovo ulje sadrži tvar koja može pomoći kod uklanjanja tih naslaga. Nadalje, brojne studije su pokazale da je mediteranska prehrana općenito povoljna za rad mozga.
Pomaže kod reumatoidnog artritisa
Reumatoidni artritis je autoimuna bolest praćena deformiranim i bolnim zglobovima. Iako se ne može sa sigurnošću reći zašto nastaje, liječnici smatraju da se javlja kada imunološki sustav greškom napada normalne stanice. Pokazalo se kako suplementi s maslinovim uljem mogu smanjiti upale te oksidativni stres kod osoba koje boluju od ove bolesti. Jedna studija je pokazala značajno poboljšanje kod osoba s reumom koje su redovno konzumirale riblje i maslinovo ulje.
Ima i antikancerogena te antibakterijska svojstva
Maslinovo ulje sadrži i mnoge hranjive tvari koje mogu inhibirati ili ubiti štetne bakterije u našem tijelu. Prema rezultatima provedenih studija, dnevna konzumacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja pomaže kod infekcija uzrokovanih bakterijom Helicobacter pylori. Osim toga, vjeruje se kako maslinovo ulje djeluje i antikancerogeno jer ljudi i Mediteranskim zemljama manje obolijevaju od nekih vrsta raka. Naime, antioksidansi u maslinovom ulju mogu smanjiti oksidativna oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, za koje se smatra da su vodeći čimbenik kod razvoja karcinoma.