Hrana za mršavljenje

Ovih sedam namirnica će ubrzati topljenje masnih naslaga oko trbuha

Želiš se riješiti dosadnih 'šlaufića' oko trbuha? Uvrsti ove zdrave i hranjive namirnice u svoju svakodnevnu prehranu i uskoro ćeš primijetiti pozitivne rezultate

clark-douglas-VepJDAuitQ4-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Postići idealnu tjelesnu težinu nije lako niti jednostavno, a rezultati nikad ne dolaze preko noći. Potrebno je uložiti jako puno truda, promijeniti svoje svakodnevne navike i hraniti se zdravo. Uz fizičku aktivnost i redovitu tjelovježbu, upravo je zdrava i uravnotežena prehrana najvažnija želiš li se riješiti viška kilograma.

Image
Vitko tijelo

Ravan trbuh: Kako brzo izgubiti masne naslage na trbuhu?

No i ako si zadovoljna svojom težinom, možda te muče one dosadne masne naslage oko trbuha. Njih se teško riješiti, no nije i nemoguće. Želiš li imati ravniji trbuh, osim trbušnjaka, jako je važna i prehrana, odnosno namirnice koje svakodnevno konzumiraš.

Image
Foto: Pexels

Istraživanja su pokazala da je područje oko trbuha jedno od 'najopasnijih' mjesta za pohranjivanje masnoća. Naime, masne naslage oko trbuha povećavaju rizik od prerane smrti, čak i kod osoba sa zdravom tjelesnom težinom.

Želiš li se riješiti tih dosadnih 'šlaufića' te isklesati svoju liniju i imati ravniji trbuh, uključi u prehranu neke od namirnica s popisa koji ti donosimo u nastavku.  

Losos

Osim što sadrži visokokvalitetne nemasne proteine koji stabiliziraju razinu šećera u krvi, losos obiluje i omega-3 masnih kiselinama koje su jako važne za ljudsko zdravlje. Uz to, ova namirnica je korisna i za regulaciju inzulina. Istraživanja su pokazala da namirnice s omega-3 masnim kiselinama mogu potaknuti topljenje masnoća oko trbušnog područja pa ih nastoj uključiti u svoju prehranu što češće.

Image
Foto: Pexels

Avokado

Čudesni avokado vrlo je popularna namirnica na društvenim mrežama, i to s razlogom. Naime, ovo tropsko voće bogato je zdravim masnoćama, kalijem i drugim hranjivim tvarima, a avokado sadrži i dobru količinu vlakana koja su važna kod mršavljenja. Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju manjih problema s tjelesnom težinom i masnim naslagama oko trbuha. Osim avokada, u prehrani možeš koristiti i avokadovo ulje.

Image
Foto: Pexels

Orašasti plodovi

Ako si u potrazi za zdravim grickalicama, orašasti plodovi poput oraha, badema ili indijskih oraščića su savršen izbor, a mogu potaknuti i otapanje naslaga oko trbuha. Sadrže zdrave masnoće i stabiliziraju razinu šećera u krvi, a ujedno su i jako ukusni snack. Osim zdravih masnoća, orašidi su bogati i drugim važnim nutrijentima kao što je magnezij. Studije su pokazale da su osobe koje pate od manjka magnezija sklonije debljanju u području oko trbuha.

Image
Foto: Pexels

Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji bi svatko trebao uključiti u svoju prehranu, a odlična je zamjena za kavu. Njegova čudesna ljekovita svojstva dobro su poznata, a brojne studije pokazuju da katehini (antioksidansi) u zelenom čaju potiči otapanje masnoća u tijelu. Zeleni čaj ujedno potiče i rad metabolizma, a može čak i blokirati stvaranje novih masnih stanica. I studije su potvrdile da redovita konzumacija zelenog čaja pomaže kod mršavljenja pa ga uključi u svoju svakodnevnu rutinu.

Image
Foto: Pexels

Borovnice

Neke su studije pokazale da čak i bobičasto voće poput borovnica može biti korisno kod mršavljenja i otapanja masnih naslaga oko trbuha. Borovnice su odličan izvor vlakana i fitonutrijenata pa ih ubaci u svoju prehranu. Odličan su izbor za doručak, a možeš ih dodati u zobenu kašu, voćnu salatu ili smoothie.

Image
Foto: Pexels

Jaja

O tome jesu li jaja zdrava ili ne i dalje se vode žestoke rasprave među nutricionistima, no studije sugeriraju da je umjerena konzumacija jaja dobra za ljudsko zdravlje. Jaja su bogata proteinima, a nemaju puno kalorija pa ih možeš uključiti u svoju prehranu nekoliko puta tjedno. Jako su zasitna, a zbog visokog udjela proteina odličan su izbor namirnice za doručak. Prednost je što se mogu pripremiti na zaista mnogo načina i odlično se kombiniraju s brojnim drugim namirnicama. Studije su otkrile kako namirnice bogate proteinima, poput jaja, potiču sagorijevanja masnoća čak i kad smo u stanju mirovanja.

Image
Foto: Unsplash

Kvinoja

Mnogi ljudi intenzivno vježbaju u nadi da će se riješiti suvišnih kilograma, no da bi vježbanje donijelo željene rezultate, potrebno je i hraniti se zdravo. Rafinirane žitarice nešto su što bi trebala izbaciti sa svog jelovnika želiš li se riješiti masnih naslaga. Odlična zamjena za rafinirane žitarice je kvinoja. Osim što ne sadrži gluten, ova cjelovita žitarica ujedno je bogata proteinima i vlaknima, a sadrži i važne aminokiseline koje smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zbog visokog udjela proteina i vlakana, kvinoja je odlična namirnica za mršavljenje. Sadrži malo kalorija, uspješno obuzdava glad i dobra je zamjena za meso

Image
Foto: Unsplash