Ne sadrže hranjive tvari

Bolje izbjegavaj ove namirnice nakon kojih ćeš opet jako brzo biti gladna

Postoji hrana koja nije zasitna i koja izaziva glad. Otkrivamo ti sedam takvih, nutritivno siromašnih namirnica

pexels-andrea-piacquadio-3775126.jpeg
Foto: Pexels

Zdrava i uravnotežena prehrana jako je važna za održavanje idealne tjelesne težine, ali i za zdravlje općenito. Ako te muči višak kilograma, trebala bi posebnu pažnju obratiti na namirnice koje svakodnevno unosiš.

Image
Ne smije se pretjerivati

5 popularnih namirnica koje sadrže velike količine sakrivene soli

Kao što postoji hrana koja može pomoći kod mršavljenja i poboljšati rad metabolizma, tako postoji i ona koja će umjesto sitosti izazvati glad. Riječ je uglavnom o namirnicama koje sadrže prazne kalorije ili pak naglo dižu i spuštaju razinu šećera u krvi pa ubrzo nakon njih postajemo gladni.

Prema mišljenju nutricionista, važna je količina, ali i kvaliteta namirnica koje unosimo. Postoje namirnice koje nisu dovoljno zasitne i koje će ubrzo izazvati glad. Koje su to namirnice doznaj u nastavku.

Tost sa džemom

Tost s maslacem i džemom mnogima je omiljeni doručak, no nažalost riječ je o hrani koja nije dovoljno hranjiva da bi nas držala sitima satima. Ako je riječ o običnom bijelom tostu ili kruhu, takav je doručak bogat jednostavnim ugljikohidratima koji potiču brzi rast i zatim pad razine šećera u krvi pa ćeš ubrzo osjetiti glad. Uz to, džem obiluje šećerom što također nije najbolji izbor. Za doručak je najbolje birati namirnice koje obiluju proteinima i zdravim masnoćama koji se sporo probavljaju.  

Image
Foto: Pexels

Smoothie

Smoothie za doručak čini se kao dobra ideja, no ovaj naizgled zdrav napitak često obiluje nezdravim dodacima – voćnim jogurtom, sokovima i šećerima. Da bi te smoothie što dulje držao sitom, dodaj u njega proteinski prah i samo voće te obični grčki jogurt ili vodu.

Image
Foto: Pexels

Pahuljice

Klasične pahuljice koje se jedu za doručak u sebi sadrže mnoštvo šećera i drugih nezdravih dodataka te su vrlo loš izbor. Umjesto kupovnih pahuljica, radije biraj zobenu kašu koju možeš zasladiti agavinim sirupom ili s malo meda te dodati voće po izboru. Takav doručak puno je zdravija i zasitnija opcija od klasičnih pahuljica.

Image
Foto: Pexels

Rižini krekeri

Mnogi misle da će ih rižini krekeri držati sitima i da su jako zdravi, no zapravo je riječ o praznim ugljikohidratima koji te neće nimalo zasititi. Nemaju puno kalorija i dobar su snack, no u nutritivnom smislu su vrlo siromašni. Želiš li ih 'obogatiti', jedi ih uz zrnati sir, avokado ili maslac od orašastih plodova.

Image
Foto: Unsplash

Granola pločice

Kupovne granola pločice odnosno čokoladice od žitarica sadrže jako puno šećera pa nisu najbolji izbor za zdravi međuobrok. Osim ako sama ne radiš granola pločice kod kuće, puno bolji izbor su grčki jogurt, zrnati sir ili kuhana jaja. Te su namirnice zdrave i zasitne jer obiluju proteinima.

Image
Foto: Pexels

Mliječna čokolada

Svi volimo čokoladu, no vrlo je važno koju čokoladu biramo. Obična mliječna čokolada sadrži puno šećera i praznih kalorija te nije dobar izbor, osobito ne ako se boriš s viškom kilograma. Puno zdravija alternativa je tamna čokolada s minimalnim udjelom kakaa od 70 posto. Ona sadrži vrijedne antioksidanse, a utažit će želju za slatkim.

Image
Foto: Pexels

Tjestenina

Ukusnoj tjestenini teško je odoljeti, no i ova namirnica nažalost sadrži jednostavne ugljikohidrate koji nisu najbolji izbor želiš li se hraniti zdravo i uravnoteženo. Voliš li jesti tjesteninu, jednostavno je zamijeni onom integralnom. Integralna tjestenina dulje će te držati sitom, a najbolje ju je jesti uz povrće koje će opskrbiti tvoj organizam vlaknima te uz nemasne proteine kao što su grah ili pureće meso.

Image
Foto: Pexels