Vitamin važan za zdravlje

Znaš li koji simptomi ukazuju na nedostatak vitamina A?

Vitamin A jedan je od ključnih vitamina koji su važni za brojne tjelesne funkcije, a ovi simptomi mogli bi ukazati na njegov nedostatak

vitamina.jpg
Foto: Pexels

Kada je riječ o očuvanju zdravlja, vitamin A je prilično važan - on nam pomaže u vidu, imunološkom sustavu, reprodukciji i metabolizmu, kao i u radu srca, pluća, bubrega i mozga. Ali njegova uloga tu ne prestaje - vitamin A ima i antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala.

Image
Nemoj ih ignorirati

Ovi simptomi mogli bi biti pokazatelj nedostatka vitamina B12

Vitamin A možeš dobiti iz različite hrane, poput lososa, špinata i drugog lisnatog povrća, mlijeka, sira, žumanjka, brokule, tikvica, mrkve, dinja, manga i marelica, a osim toga, neki proizvodi od žitarica obogaćeni su vitaminom A. Odrasle žene trebale bi unositi oko 700 mikrograma vitamina A svaki dan, dok su dnevne preporuke za muškarce oko 900 mikrograma dnevno.

U većini slučajeva, nedostatak vitamina A rijedak je, ali je mnogo češći u zemljama u razvoju. Ljudi s problemima u probavljanju vitamina topljivih u mastima mogu biti izloženi većem riziku od nedostatka vitamina A, za Byrdie je podijelila dijetetičarka Jeanette Kimszal.

Ako si zabrinuta da ti možda nedostaje vitamin A, posjeti liječnika i napravi pretragu krvi koja će ti provjeriti razinu retinola ili beta-karotena. "Tijelo regulira razinu vitamina A budući da se ovaj nutrijent skladišti u jetri. Ako je jetra iscrpljena, tada je razina vitamina A niska", kaže Kimszal. A evo i nekoliko simptoma koji bi mogli ukazati na nedostatak vitamina A.

Suhe oči

Suhe oči mogu biti jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A. Naše su oči prekrivene slojem tekućine koji se naziva suzni film, koji pomaže u zaštiti i podmazivanju očiju, a istovremeno održava površinu očiju čistom. "Zdrav i redovan suzni film neophodan je da bi vid bio jasan", objašnjava Yuna Rapoport, oftalmologinja iz New Yorka. Kada suzni film nije dobre kvalitete, mogu se pojaviti simptomi suhog oka. "Jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A je nešto što se zove Bitotova pjega, a to su bijele pjenaste lezije na rožnici", kaže Rapoport.

shimmer fallback

Noćno sljepilo

Noćno sljepilo ili niktalopija je stanje otežane ili potpune nemogućnosti prilagodbe oka na vid noću ili pri uvjetima slabe osvijetljenosti i to je još jedan rani znak nedostatka vitamina A. "Vitamin A je kritični dio rodopsina, proteina koji apsorbira svjetlost u mrežnici, a rodopsin je ključan za noćni vid", objašnjava Rapoport.

shimmer fallback

Problemi sa zacjeljivanjem rana

Vitamin A važna je komponenta pravilnog zacjeljivanja rana. Jedan od razloga je taj što vitamin A igra važnu ulogu u umanjivanju upalnog odgovora tijela i može pomoći u kontroli prekomjerne upale. "Bez dovoljno vitamina A, tijelo se neće pravilno izliječiti i rane neće zacijeliti kako treba", kaže dijetetičarka Morgyn Clair.

shimmer fallback

Učestalije infekcije prsa, grla i dišnog sustava

Nedostatak vitamina A može biti povezan s infekcijama grla, dišnih putova i prsa. No nemoj samo iz tog razloga posezati za dodacima vitamina A - u ovom su području još potrebna daljnja istraživanja, a nadopuna može imati prilično ozbiljne nuspojave ako nemaš manjak vitamina A. "Smatra se da vitamin A ima zaštitni učinak protiv prekomjerne upale koja dolazi zajedno s invazivnim patogenima poput prehlade i infekcija. Vitamin A može pomoći u zaštiti modulacijom upale", kaže Clair.

shimmer fallback

Suha koža

Nedostatak vitamina A definitivno nije jedini razlog za suhu kožu, ekceme i druge probleme s kožom, ali može biti jedan od razloga. Kad pogledaš sastojke proizvoda za njegu kože, retinol je prilično uobičajen izraz. Ispada da retinol zapravo potječe od vitamina A i ima mnoge dobrobiti za kožu, uključujući smanjenje bora, zaglađivanje teksture kože i još mnogo toga. Zato ima smisla da nedostatak vitamina A može igrati ulogu u problemima s kožom.

shimmer fallback

"Koža sadrži retinoidne receptore, a dobivanje dovoljno vitamina A pomoći će u stvaranju novih stanica kože, smanjiti upalu i spriječiti suhoću. Dakle, nedovoljno unosa ovog vitamina može dovesti do suhe kože", kaže Kimszal.

Problemi s plodnošću

Istraživanja na životinjama pokazuju da nedostatak vitamina A može biti povezan s neplodnošću. Znamo da vitamin A igra ulogu u brojnim reproduktivnim procesima, ali potrebna su daljnja istraživanja u ovom području kako bi se saznalo je li nedostatak vitamina A povezan s problemima plodnosti i kod muškaraca i kod žena.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.