Učinkovita dijeta

5 vrsta voća koje bi trebala izbjegavati ako želiš smršavjeti

Iako se voće nalazi na popisu zdravih namirnicama, ako želiš smršavjeti neke vrste voća bi trebala izbjegavati ili jesti samo u malim količinama

jorge-fernandez-salas-UiKwVbvwo1Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Za gubitak kilograma potrebno je puno strpljenja i napornog rada. Vrlo je važno biti fizički aktivan, ali je i jednako važno paziti na zdravu prehranu. Potreban je kontinuitet, teško da ćemo doći do željenog broja na vagi ako jedan dan jedemo zdravo, a drugi uživamo u torti od čokolade i čipsu.

Image
Na zdravoj strani

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Većina stručnjaka kaže da je najvažnije u prehranu dodati namirnice bogate vlaknima i proteinima kako bismo dulje osjećali sitost što će spriječiti prejedanje. Preporučuje se da prehrana bude bogata cjelovitim žitaricama, nemasnim mesom, orašastim plodovima i sjemenkama, nemasnim mliječnim proizvodima te svježim voćem i povrćem kako bi mršavljenje bilo zdravo, piše NDTV.com.

No, jesi li znala da je dobro izbjegavati određene vrste voća dok pokušavaš smršavjeti? Potrebno je paziti zato što su pretjerano slatki ili su vrlo kalorične. Stoga ako pokušavaš smršavjeti pazi na veličine porcija ili samo povremeno uživaj u njima.

Grožđe

Iako je izvrsno za opće zdravlje, grožđe je puno šećera i masti, što ga čini pogrešnim odabirom ako želiš izgubiti kilograme. 100 grama grožđa može sadržavati 67 kalorija i 16 grama šećera, a ovi brojevi znače da bi redovito konzumiranje moglo uzrokovati debljanje.

shimmer fallback

Sušeno voće

Sušeno voće poput šljiva, grožđica, marelica i dr. ima više kalorija jer ne sadrži vodu. Gram grožđica može sadržavati više kalorija nego ista količina grožđa. Dakle, otprilike šalica grožđica sadrži 500 kalorija, a jedna šalica suhih šljiva sadrži preko 450 kalorija, što je puno ako želiš smršavjeti. Najbolje je sušeno voće jesti u ograničenim količinama.

shimmer fallback

Banane

Da, dobro si pročitala! Banana je super zdravo voće, ali je nešto što nije preporučljivo previše konzumirati u procesu mršavljenja. Banane su pune kalorija i sadrže previše prirodnih šećera. Jedna banana ima oko 150 kalorija, što je oko 37,5 grama ugljikohidrata. Dakle, ako pojedeš nekoliko banana u danu velike su šanse da ćeš se udebljati. Najbolje je pojesti samo jednu bananu dnevno. Budući da ima nizak glikemijski indeks, banana može biti zdrav međuobrok kada se uživa u umjerenim količinama.

shimmer fallback

Mango

Tropsko voće poput ananasa i manga najbolje je izbjegavati jer je jako slatko. Ove vrste voća su zdrave i nikako neće naškoditi zdravlju, ali ih ne trebalo konzumirati u velikim količinama jer će usporiti mršavljenje. Stoga je važno kontrolirati veličinu porcije.

shimmer fallback

Avokado

Važno je bilo koju visokokaloričnu namirnicu konzumirati u manjim količinama. Avokado je voće kod kojeg treba biti pažljiv jer 100 grama sadrži oko 160 kalorija. Iako je avokado dobar izvor zdravih masti, lako može povećati brojke na vagi ako se konzumira u većim količinama. To ne znači da ga je potrebno potpuno izbaciti iz prehrane samo ga treba jesti u umjernim količinama.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.