Jednostavno i učinkovito

Jesi li čula za 5 Tibetanaca - 'fontanu mladosti' za cijelo tijelo i jačanje mišića

Ove vježbe su vrlo popularne, možda zbog svog drugog naziva "fontana mladosti", a mnogi treneri ih dodaju uz klasične fitness programe

profimedia-0349522289.jpg
Foto: Profimedia.hr

Znamo da je fizička aktivnost izuzetno važna za fizičko i mentalno zdravlje, a preporuka stručnjaka je da i redovito radimo vježbe istezanja. Osim joge i pilatesa postoje i vježbe "5 Tibetanaca" koje nam mogu pomoći da se osjećamo bolje odnosno da se istegnemo, ojačamo mišiće i povećamo fleksibilnost. No za ove vježbe se vjeruje da nas mogu i pomladiti jer podižu energiju i otvaraju čakre.

Image
Kretanje je važno

Vježbanje (ni)je je teško: 5 super ideja za sve koji ne vole teretanu

Pet Tibetanaca su modificirane joga asane za koje se vjeruje da istovremeno energiziraju tijelo kao i da podižu vitalnost. Tibetanski svećenici prilagodili su asane iz hatha joge u 11. i 12. stoljeću, a na Zapad su ove vježbe dospjele tek 80-ih godina prošlog stoljeća.

Program se sastoji od pet vježbi i postoji točno utvrđen broj ponavljanja i redoslijed vježbi. Izvođenje vježbi je vrlo jednostavno, a tijekom vježbanja se nikako ne smije osjetiti bol. Danas su ove vježbe vrlo popularne, možda zbog svog drugog naziva "fontana mladosti", piše Healthline.com. U nastavku možeš saznati sve što je važno za ove vježbe i kako ih izvoditi.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za bolove u vratu i leđima

Važno je držati se broja ponavljanja

Tibetanci su vrlo jednostavni za izvođenje, ali postoje određena pravila koje se trebaju poštovati kako bi vježbe bile učinkovite. Za početak je dobro znati da se pet vježbi izvodi prema točno utvrđenom rasporedu, ako neku vježbu ne možemo izvesti trebamo ju preskočiti i kasnije pokušati izvesti.

Svaku vježbu treba na početku izvesti tri puta, a svaki sljedeći tjedan se broj ponavljanja povećava za dva. Sve dok se ne dođe do 21. ponavljanja svake vježbe. Znači izvođenje Tibetanaca treba krenuti s neparnim brojem i povećavati za dva ponavljanja kako bi se došlo do ovog broja.

Image
Foto: Unsplash

Osim ovoga dobro je znati još nekoliko sitnica, pa je vježbe najbolje raditi ujutro nakon tuširanja. Kako povećavaju energiju i ubrzavaju metabolizam bolje ih raditi ujutro jer nas navečer mogu razbuditi. Ako se ipak moraš otuširati nakon vježbanja najbolje je koristiti mlaku ili hladniju vodu. Ovo su korisni savjeti, a u nastavku možeš pročitati o kojim se vježbama radi i kako se izvode i već sutra krenuti s jutarnjim razgibavanjem.

Kako se izvode vježbe?

Tijekom izvođenja ovih vježbi ne bi se trebala osjećati nikakva bol i uvijek treba raditi samo onoliko koliko tijelo dozvoljava. U slučaju da postoji neko zdravstveno stanje također je važno posavjetovati se s liječnikom. Iako se radi o klasičnom vježbanju, ove vježbe su složene prema energiji u tijelu. Prema istočnjačkim vjerovanjima tijelo ima sedam energetskih polja koja se nazivaju čakrama, a ove vježbe upravo otvaraju čakre i zato je vrlo važno držati se ovih pravila.

Prva vježba
Stani i ispruži ruke, a dlanove okreni prema podu. Noge su malo razdvojene. Nakon što se ugodno smjestiš u ovaj položaj počni se okretati u smjeru kazaljke sata, znači u desno, i tijekom vrtnje se koncentriraj se neku točku ispred sebe. Vrlo je važno duboko disati tijekom vrtnje.

Druga vježba
Lezi na prostirku i ruke stavi sa strane, a dlanovi trebaju biti okrenuti prema podu. Uz uzdah istovremeno digni glavu prema trbuhu i noge u istom smjeru. Uz izdah se vrati u početni položaj.

Treća vježba
Klekneš na pod, a prsti su odignuti od poda. Ispraviš leđa, a dlanove staviš na bedra i noge malo razdvojiš. Zatim glavu spustiš prema prsima i lagano glavu vraćaš prema nazad uz uzdah. Uz izdah se polako vraćaš u početni položaj, glava prema naprijed.

Četvrta vježba
Sjedi na prostirci s ispruženim nogama ispred sebe, a dlanove drži pored sebe. Zatim bradu spusti prema prsima i podigni se na noge i ruke. Ova vježba je mnogim ljudima vrlo zahtjevna pa je važno ići u položaj koji tijelo dozvoljava. Zatim se vrati u početni položaj, odmori se nekoliko sekundi, a za zatim ponovi vježbu.

Peta vježba
Lezi na trbuh i dlanove stavi na pod, a zatim se podigni i tijelo guraj prema nogama. Zatim se spusti prema podu. Ovdje se radi o klasičnom joga položaju 'pas prema dolje'.

Kako bi lakše razumjela kako izvesti vježbi pogledaj video.

Mogu se pojaviti i nuspojave

Iako su vrlo jednostavne ove vježbe mogu uzrokovati određene simptom jer se tijelo tijekom vremena može početi oslobađati od toksina, a podiže se razina kisika u tijelu. Nakon redovitog vježbanja mogu se pojaviti blage glavobolje, curenje iz nosa, promjene raspoloženja, umor, snažniji miris, tamniji urin. No ako siptomi postanu ozbiljniji vrlo je važno javiti se obiteljskom liječniku.

Image
Foto: Unsplash