Prema mišljenju liječnika

Znaš li koje namirnice trebaš dodati u prehranu želiš li imati zdravo srce?

Brojne su studije pokazale da se čak osamdeset posto svih srčanih bolesti može spriječiti pravilnim načinom prehrane

pexels-flo-dahm-1065030.jpg
Foto: Pexels

Zdrava prehrana ključna je za održavanje dobrog zdravlja i za smanjivanje rizika od mnogobrojnih bolesti. Svi znamo da su procesuirane namirnice i brza hrana jako loš izbor stoga bismo ih trebali izbjegavati u širokom luku. Možda su ukusne i lako dostupne, no liječnici ističu da takva hrana za nas ima više štete nego koristi jer obiluje nezdravim masnoćama i dodacima koji mogu uzrokovati nastanak brojnih bolesti.

Image
Mršavi punih usta

10 namirnica koje bi uvijek trebala imati u kuhinji želiš li vitak struk

Poznata izreka kaže da smo ono što jedemo. Prema tome, u svoju bismo prehranu trebali uključiti one namirnice koje su bogate hranjivim tvarima koje će ojačati naš imunološki sustav i štititi nas od bolesti.

Osobe koje imaju povećani rizik od razvoja bolesti srca trebale bi biti posebno oprezne kad je riječ o prehrani, ističu liječnici. Brojne su studije pokazale da se čak osamdeset posto svih srčanih bolesti može spriječiti, i to pravilnim načinom prehrane.

Dakle, koja je to hrana najbolja za zdravlje srca? Prema mišljenju liječnika i nutricionista, želimo li zaštititi svoje kardiovaskularno zdravlje, u prehranu bismo trebali dodati neke od ovih namirnica:

Zelena salata

Zelena salata poput kristalte, puterice, ali i rikole bogata je nutritivnim sastojcima, sadrži i antioksidanse te jako malo kalorija. Osim toga, bogata je i vitaminom C, folatima i kalijem te štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava. Rikola ili neka druga vrsta zelene salate jednostavno se može dodati u svaki obrok.

Image
Foto: Pexels

Cikla

Cikla je prilično podcijenjena namirnica, a u nutritivnom je smislu jako bogata. Ima sjajne komponente za snižavanje krvnog tlaka, a ujedno je i izvor nitrata koji potiču protok krvi. Osim toga, cikla je prepuna zdravih vlakana i antioksidansa.

Image
Foto: Pexels

Grčki jogurt

Obični grčki jogurt sjajan je izvor probiotika koji su jako važni za kardiovaskularno zdravlje, a pomažu i kod održavanja stabilne razine šećera u krvi. Osim toga, grčki jogurt sadrži i proteine i kalcij i prilično je zasitan pa je sjajan izbor namirnice za zdravi doručak.

Image
Foto: Pexels

Mrkva i celer

Jednostavno povrće poput mrkve i celera uvijek je dobro imati u hladnjaku jer se može dodati u juhe ili variva, a ujedno su i sjajan snack primjerice uz humus. Mrkva sadrži vitamin A i antioksidanse, a celer je niskokalorično povrće s puno vlakana i kalija.

Image
Foto: Pexels

Cvjetača i brokula

Liječnici ističu da kupusnjače, poput brokule i cvjetače, sadrže visoku razinu važnih biljnih spojeva koji pomažu našem tijelo da blokira apsorpciju lošeg (LDL) kolesterola. Redovita konzumacija povrća važna je za zdravlje srca jer pomaže u snižavanju štetnog kolesterola. Čak su i studije pokazale da osobe čija se prehrana bazira na biljakama u prosjeku imaju niži kolesterol i zdravije srce.

Image
Foto: Pexels

Bobičasto voće

Malene bobice snažan su izvor vrijednih antioksidansa, a najbolji izbor su maline, borovnice i jagode. Odlična su zamjena za slatkiše, a mogu se dodati i u jogurt ili smoothie. Osim toga, sadrže i vrijedne vitamine za zaštitu imunološkog sustava.

Image
Foto: Pexels

Kikiriki maslac

Maslac od kikirikija sadrži visok udio proteina, zdravih masnoća (koje pomažu kod snižavanja lošeg kolesterola), vitamin E i antioksidanse. Najbolje je kupovati sto posto prirodni kikiriki maslac koji u sebi ne sadrži nikakve dodatke. Ipak, dobro je imati na umu da je ova namirnica prilično kalorična pa je treba jesti u umjerenim količinama.

Image
Foto: Pexels

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama pa snižava razinu lošeg kolesterola, a povećava dobar kolesterol, pojašnjavaju liječnici. Ujedno snižava i trigliceride te ima protuupalno djelovanje.

Image
Foto: Pexels