Opće je poznato da je za gubitak kilograma važno imati uravnoteženu prehranu i redovito vježbati. Kada su te dvije stvari u skladu bit će puno lakše izgubiti kilograme, ali i održati zdravu težinu. Zapravo sve kreće od tanjura i onoga što se nalazi u njemu. Stoga se uvijek dobro podsjetiti što treba redovito jesti, a što je važno potpuno izbjegavati ili jesti vrlo rijetko.
Također kada pokušavaš smršavjeti najbolje je smanjiti ili izbjegavati hranu koja je bogata kalorijama. Broj kalorija nije jedino što je važno jer neke vrste niskokalorična hrana nema hranjive tvari kao što su vlakna i proteini i vrlo brzo nakon jela će se osjećati glad i žudnja za nečim kaloričnim. Ovo može voditi do toga da se češće poseže za grickalicama ili nekom sličnom hranom. Važno je na tanjuru uvijek imati veliku količinu voća i povrća, mesa i drugih namirnica koje nisu industrijski prerađene. Uz to je dobro ponoviti koje namirnice treba potpuno izbjegavati ili vrlo rijetko jesti, a one najvažnije možeš pronaći u nastavku.
Čips i pomfrit
Krumpir je omiljeno povrće i nije problem u njemu. Kuhani krumpir koji se umjereno jede je zdrav, no problem nastaje kada se preradi, prži i posoli. Studije su povezale debljanje s konzumiranjem čipsa ili pomfrita.
Pomfrit je vrlo kaloričan jer srednja porcija pomfrita ima oko 400 kalorija, što je gotovo dvostruko više od iste porcije kuhanog krumpira. Naravno ista je situacija s čipsom te zbog toga ovako pripremljen krumpir trebalo potpuno izbjegavati ili jesti vrlo rijetko, piše Healthmatch.
Bijeli kruh
Ova namirnica se nalazi u gotovo svakoj kuhinji, a čini više štete tijelu nego što se općenito misli. Bijeli kruh se pravi od rafiniranog brašna i ima visok glikemijski indeks, što znači da uzrokuje skok šećera u krvi i oslobađanje inzulina nakon konzumiranja. Velika španjolska studija o hrani otkrila je da konzumiranje više od dvije kriške bijelog kruha dnevno potiče pretilost.
Pizza
Svi vole pojesti ukusnu pizzu, ali nije svaka verzija ovog jela dobra za zdravlje i može otežati mršavljenje. Kupovne pizze vrlo često su pune nekvalitetnog sira i drugih visokokaloričnih dodataka, a tijesto je uvijek napravljeno od rafiniranog bijelog brašna. Jedan komad ovakve može sadržavati više kalorija nego prosječan obrok. Zato je uvijek bolje, ovo omiljeno jelo, napraviti kod kuće. Može se napraviti tanje tijesto od cjelovitog brašna te dodati povrće, ali i smanjiti količinu sira.
Slatki napici
Iako ovo nije prema definicija namirnica ipak je vrlo važno staviti na ovakve popise. Puno ljudi pije različite vrste zašećerenih sokova ili napitaka koji mogu jako utjecati na broj na vagi. Treba biti oprezan sa svim napicima koji su zaslađeni poput gaziranih pića, energetskih i sportskih pića, ali i voćnih sokova. Osim što povećavaju rizik od pretilosti, pokazalo se da pića zaslađena šećerom povećavaju mogućnost razvoja metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Metabolički sindrom smanjuje osjetljivost na inzulin, što dovodi do daljnjeg debljanja. Ne smije se zaboraviti da se dodatne kalorije mogu unijeti i kroz pića, a ne samo hranu.
Voćni jogurt
Mnogi smatraju jogurt zdravom namirnicom koja pomaže u mršavljenju i ovo jeste zdrava namirnica. Grčki jogurt posebno sadrži proteine, a kulture u jogurtu mogu pomoći probavi. No postoji puno vrsta jogurta i tu treba biti oprezan. Najbolje je izbjegavati jogurte zaslađene šećerom ili medom. Također jogurti s manje masnoća sadržavaju dodane šećere. Najbolje je odabrati grčki jogurt bez dodanog šećera te dodati svježe bobičasto voće za bolji okus.
Gotova jela
Znanstvenici su već dokazali da redovita konzumacija gotovih jela povezuje s povećanim rizikom od pretilosti i taloženja masnoća u tijelu. Glavna razlika između domaćih jela i gotovih jela je u tome što kod potonjih nemaš kontrolu nad kvalitetom sastojaka niti količinom dodanih šećera, masti ili soli. Gotova jela sadrže zasićene masti, hidrogenizirana ulja, prehrambene aditive te visok udio soli i škroba, što ako se redovito konzumira može imati štetan utjecaj na cjelokupno zdravlje, ali i debljati.
Sladoled
Sladoled je vrlo omiljena poslastica, ali radi se kaloričnoj hrani koja je bogata mastima i šećerom. Što je naravno loša kombinacija i trebalo bi ga izbjegavati želiš izgubiti kilograme. Jedna je studija pokazala da namirnice s visokim udjelom masti i šećera mijenjaju metabolizam serotonina u mozgu, što može poremetiti kontrolu apetita, a onda se povećava rizik od pretilosti. Isti učinak nije primijećen kod namirnica s visokim udjelom šećera. Prema tome najgora kombinacija za debljanje je velika količina šećera i masnoća koja se nalazi u sladoledu.