Zdravlje mališana

Povrće koje bi se uvijek trebalo naći na dječjem tanjuru

Stručnjaci su objasnili koje povrće je najbolje za zdravlje i razvoj mališana, a ovaj popis bi te mogao iznenaditi

profimedia-0228588554.jpg
Foto: Profimedia.hr

Zdrava prehrana važna je za svako dijete bez obzira na dob, a ključno je od malih nogu uvoditi zdrave navike i raznoliku prehranu. Povrće ima važnu ulogu u dječjoj prehrani, no opet, kako znati koje je povrće najbolje za razvoj djeteta?

Image
Roditeljske metode

Znaš li što je 'lijeno roditeljstvo'? Recept za sretnu i odgovornu djecu

Nutricionist Emer Delaney objasnio kojih pet vrsta povrća bi obavezno trebalo biti dio dječje prehrane, ali i koje vitamine sadrže ove namirnice te kako utječu na djecu.

U nastavku provjeri o kojim namirnicama se radi, a onda ih češće uvrsti na obiteljski jelovnik kako bi mališani dobili sve potrebne nutrijente za razvoj.

Cherry rajčice

Ove omiljene rajčice izvrsne su kao međuobrok za djecu, ali i vrlo lako se mogu uklopiti u obroke. Bogate su antioksidansom likopenom za koji se zna da smanjuje rizik od raka pluća, želuca te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također su dobar izvor vlakana i djetetu će omogućiti da dostigne preporučeni dnevni unos. Ovo ukusno povrće također je bogato s vitaminima C i A, ali i vitaminom K koji je važan za zdravlje kostiju.

Image

Batat

Ne samo da je živopisne boje koju djeca vole, nego je i pun hranjivih sastojaka. Bogat vitaminima C, B6 i bakrom, batat ima sladak okus koji se još više ističe pečenjem. Vitamin C vrlo je važan za zdravlje kože, za funkcioniranje imunološkog sustava i pomaže kod apsorpcije željeza.

Postoje i neki dokazi da redovite visoke doze (1 g dnevno) mogu skratiti trajanje prehlade kod 13 posto djece. B6 ima važnu ulogu u kognitivnom razvoju, imunološkom sustavu i stvaranju hemoglobina. Bakar također igra ulogu u apsorpciji željeza, zacjeljivanju rana i imunološkom sustavu.

Image
Foto: Unsplash

Grašak

Ovo ukusno povrće često se podcjenjuje, ali bez obzira je li svjež ili smrznut, prepun je nutrijenata koji će biti dobri za svako dijete. Izvrstan je izvor vitamina C, K, folata i vlakana, grašak pomaže u očuvanju zdravlja očiju, mozga i kostiju.

Image
Foto: Unsplash

Mrkva

Slatkog okusa i bogata vlaknima, mrkva je izvrstan izvor vitamina A i beta karotena. Vitamin A je od vitalnog značaja za vid jer je dio proteina koji upija svjetlost u oku. Također podržava rast stanica i bitan je za rad srca, pluća i bubrega. Beta karoten je antioksidans koji se pretvara u vitamin A. Poznato je da beta karoten igra ključnu ulogu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala u tijelu.

Image
Foto: Unsplash

Zeleno lisnato povrće

Ovo povrće bogato je nutrijentima poput vitamina A i C, folatima, vlaknima, kalijem, magnezijem i kalcijem. Kelj, špinat, brokula, zelena salata puni su ovih vitamina, ali nije čudno što djeci često ne odgovaraju okusi ovih namirnica, ipak imaju snažne okusne pupoljke. Stoga se ovo povrće može kombinirati s drugim namirnicama.

Image
Foto: Unsplash