Roditeljske metode

Znaš li što je 'lijeno roditeljstvo'? Recept za sretnu i odgovornu djecu

Iako roditelji često požele preuzeti kontrolu i pomoći djetetu, važno je da puste dijete da samostalno razmišlja o svojim zadacima i odgovornosti

baby-2166101_1920.jpg
Foto: Pixabay

Znamo da postoje različite roditeljske metode i "borbe" u svakodnevici, a jesi li čula za "lijeno roditeljstvo"? Ovu zanimljivu metodu stručnjaci često spominju kao suprotnost "helikopter roditeljstvu". Pa u čemu je stvar i kako utječe na djecu?

Image
Obiteljski život

Mame za mame: Najbolji savjeti za nove mame i sretne bebe

"Lijeno roditeljstvo" znači da roditelji pružaju djetetu mogućnost da pokaže svoje sposobnosti što će ojačati njihovo samopouzdanje, neovisnost i odgovornost. Radi se o tome da svako dijete treba osjetiti koliko je sposobno, a mališani mogu toliko toga učiniti sami, objasnila je terapeutkinja Carolyn Wagner za Motherly.

Kako dalje kaže za djecu može ovo biti jako korisno. Kad roditelji odluče pomoći djetetu jer im se čini da je zadatak pretežak ili čak odluče da dijete ne treba sudjelovati u nekoj situaciji jer je preizazovno, djeca gube priliku da nauče što sve mogu i koliko su sposobna.

Uz to, ovisno o njihovoj dobi, mogu početi vjerovati da su nesposobni ako mama uvijek priskoči u pomoć. To može pridonijeti povećanoj tjeskobi kada se dijete počinje susretati sa životom izvan kuće, a mama neće biti uvijek na raspolaganju.

Ako se roditelji nastave brinuti o svakom izazovu, dijete također gubi priliku da razvija osnovne životne vještine. Na primjer, roditelji uvijek vode brigu o tome jesu li domaće zadaće napisane, da su projekti dovršeni, ali i paze na sve druge djetetove obveze. Kada djeca dođu u stariju dob mogu imati velike probleme s organizacijom vremena, ali i kod sklapanja novih prijateljskih veza. Iako su vrlo pametni, nisu imali prilike razviti vještine koje će im pomoći da lakše funkcioniraju u životu.

Kako onda biti pozitivan "lijeni roditelj'?

Stvoriti prostor u kojem djeca mogu djelovati

Važno je da dijete ima prostor u domu u kojem može slobodno istraživati, to može biti soba ili dio neke prostorije. Neka bude puno primjerenih stvari za njegovu dob jer ne smijemo zaboraviti da je sigurnost uvijek na prvom mjestu. Tako će dijete moći samostalno istraživati dok je roditelj sa strane. Poanta je da se dijete samo igra i da ga roditelj ne usmjerava u igri. Neka radi svoje! Ako dijete ne može shvatiti kako složiti neku igračku ili riješiti problem, roditelji ga trebaju pustiti da samo razmisli i pokuša samostalno riješiti problem.

Image
Foto: Pixabay

Sve ima svoje posljedice

Kada dijete uči što je odgovornost treba biti svjesno da iza svake akcije postoje posljedice. Na primjer, veće dijete treba samostalno pripremiti sve što mu treba za školu, nema potrebe da to mama čini za njega. Dijete će osjećati ponos jer uspješno izvršava svoje zadatke, a kada zaboravi nešto učiniti znat će kakve su posljedice.

Iako roditelji često požele preuzeti kontrolu i pomoći djetetu važno je da puste dijete da samostalno razmišlja o svojim zadacima i odgovornosti. Roditelji bi trebali ovako razmišljati: "Moram se odmaknuti i vidjeti može li dijete to samostalno riješiti. To bi često moglo potrajati i biti nespretno napravljeno, ali je vrlo važno za njegov razvoj".

Naravno, da će ovo biti teško stalno činiti u užurbanoj svakodnevici, ali s vremena na vrijeme roditelji bi se trebali prisjetiti koliko je važno da se dijete uči samostalnosti i odgovornosti, sigurno će mu biti lakše kasnije u životu.