Ostvarenje majčinstva

Pet stvari koje smanjuju plodnost, a nemaju veze s godinama

Problemi s neplodnošću su sve veći, ali kako bi se smanjili ovakvi problemi vrlo je važno da žene paze na reproduktivno zdravlje od rane mladosti. Razvoj određenih zdravstvenih problema može otežati začeće, ali i stvoriti probleme u trudnoći

pexels-cottonbro-studio-6473742.jpg
Foto: Pexels

Svaka žena je čula za pojam "biološki sat" i mnoge se zabrinute upravo zbog toga. Danas žene sve kasnije postaju prvi put majke, a s godinama se smanjuje plodnost i mogućnost začeća. No nisu godine jedine koje mogu stvoriti probleme s plodnošću. Potrebno je obratiti pažnju na sve faktore koji mogu smanjiti mogućnost začeća od rane životne dobi.

Image
Zdravstveni problemi

Sve češći problem: 7 ranih znakova neplodnosti kod žena

Žene ne smiju zaboraviti da biološki sat nije nešto što se mijenja preko noći, ali važno je sjetiti se da se mogućnost začeća s vremenom smanjuje i da je važno paziti na reproduktivno zdravlje. Tehnički, nemoguće je znati hoće li pokušaj začeća biti uspješan bez obzira na godine. Dobra reproduktivna dob nije garancija za uspjeh. Postoje žene idealne reproduktivne dobi koje su neplodne, dok druge u 40-ima nemaju problema sa začećem. U igri je više faktora koji se moraju savršeno posložiti kako bi došlo do začeća, a sljedeće stvari mogu utjecati na plodnost bez obzira na godine.

POGLEDAJ VIDEO: Kruna je poduzetnica i majka dvije blizanke i to nakon 11 umjetnih oplodnji

Sindrom policističnih jajnika

Ovaj sindrom je najčešći uzrok neplodnosti, a uzrokuje ga hormonska neravnoteža koja rezultira cistama na jajnicima. Osim toga menstrualni ciklus je također u neravnoteži, uzrokuje neredovite mjesečnice ili izostanak menstruacije. Čak 5 do 10 posto žena između 15. i 44. godine ima sindrom policističnih jajnika, a većina za to sazna u 20-ima i 30-ima, piše Sheknows.com.

Image
Foto: Pexels

Endometrioza

Mnoge žene ni ne znaju da imaju ovu bolest, a oko 25 do 30 posto neplodnih žena ima endometriozu. Bolest različito može utjecati na plodnost; od narušavanja anatomije zdjelice, stvaranja priraslica, ožiljaka na jajovodima, upale zdjeličnih struktura, slabljenja imunološkog sustava i mijenjanja kvalitete jajašca.

"Ožiljci na jajovodima posebno zabrinjavaju jer otežavaju susret spermija i jajašca. Iako se liječenje razlikuje od osobe do osobe, kirurško uklanjanje ožiljnog tkiva može povećati šanse za trudnoću, osobito u kombinaciji s tretmanima plodnosti kao što je potpomognuta oplodnja", objašnjava ginekologinja Jennifer Lang.

Image
Foto: Pexels

Bolesti štitnjače

Različite bolesti štitnjače mogu biti nedijagnosticirane, a ugroziti ovulaciju. Bilo kakav problem sa štitnjačom može otežati probleme. Čak i ako je žena već trudna mogu se dogoditi komplikacije. Kada postoji bolest štitnjača ne može se proizvoditi prava količina hormona, a može utjecati na rad srca, raspoloženje, razinu energije, metabolizam, zdravlje kostiju i druge tjelesne funkcije. Simptomi bolesti štitnjače uključuju nagli gubitak kilograma ili debljanje, promjene raspoloženja, nedostatak energije i probleme sa spavanjem.

Image
Foto: Pexels

Upalna bolest zdjelice (salpingitis)

Radi se o upali reproduktivnih organa žena, obično izazvane infekcijom. Kao i endometrioza, neliječene infekcije mogu uzrokovati ožiljke i začepljenje jajovoda. Lang kaže da je najčešći uzrok klamidija, ali se može pojaviti i zbog drugih spolno prenosivih bolesti koje se ne liječe. Upalna bolest zdjelice može se liječiti ako se rano otkrije, ali ako je oštećenje veliko može uzrokovati neplodnost i izvanmaterničnu trudnoću.

Image
Foto: Pexels

Stres i slabije mentalno zdravlje

Kada žena želi ostati trudna vrlo je važno da stres drži na minimumu kako bi tijelo moglo najbolje funkcionirati. Istraživanja pokazuju da žene s poviješću depresije imaju dvostruko veću vjerojatnost za probleme s neplodnošću, a tjeskoba također može otežati put do trudnoće. "Stres oštećuje osovinu hipotalamusa, hipofize i jajnika što dovodi do anovulacije odnosno jajna stanica se ne oslobađa", kaže Lang.

Image
Foto: Pexels