Osluškuj svoje tijelo

Prepoznaj ih na vrijeme: Najraniji simptomi koji ukazuju na poremećaj štitnjače

Simptomi bolesti su raznoliki i neki su toliko općeniti da nikada ne bi pomislila da te probleme stvara štitnjača, a najčešće bolesti vezane su za previše ili premalo lučenja hormona ove žlijezde

pexels-karolina-grabowska-4506105.jpg
Foto: Pexels

Pretpostavka je da će se svaka peta žena u jednom razdoblju u svom životu susresti s nekim od poremećaja štitnjače. Osim stresa, bolesti štitnjače pogoduje nepravilna prehrana, hormonalni disbalans koji uzrokuje trudnoća ili menopauza, a i genetika ima veliku ulogu.

Štitnjača je žlijezda koja izgleda poput leptira, a smještena je s prednje strane, u donjoj polovici vrata. Ta mala endokrina žlijezda izlučuje dva hormona trijodtironin i tiroksin, a upravo ti hormoni utječu na energiju u stanicama i tkivima pa njezini poremećaji mogu izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Image
Zdravlje i hrana

Namirnice koje trebaš izbjegavati ako imaš probleme sa štitnjačom

Najčešće bolesti štitnjače vezane su za previše ili premalo lučenja tih hormona.Tireotoksikoza je sindrom povišene razine hormona štitnjače u krvi, a hipotireoza označava da je njihovo lučenje ispod normalne razine. Osim toga, štitnjača je podložna tumorima i Hashimotovoj bolesti.

Primarna metoda utvrđivanja bolesti je analiza hormona štitnjače u krvi, te ultrazvuk, a kao daljnja obrada može se raditi i punkcija. Kada je riječ o poremećajima štitnjače, uglavnom ih je potrebno adekvatno liječiti - tretirati lijekovima ili zračiti ovisi o bolesti i njezinom stadiju.

Simptomi bolesti su raznoliki i neki su toliko općeniti da nikada ne bi pomislila da te probleme stvara štitnjača. Iako većina njih nije vezana samo za štitnjaču, već može biti simptom neke druge bolesti, postoje rani znakovi bolesti štitnjače koje možeš prepoznati i na vrijeme reagirati, a mi ti ih donosimo u nastavku.

POGLEDAJ VIDEO: Kruna je poduzetnica i majka dvije blizanke i to nakon 11 umjetnih oplodnji

Promjene raspoloženja

Mi žene jako dobro znamo što je to i ako se s nečim suočavamo gotovo svaki mjesec to su promjene raspoloženja. Znamo da su uglavnom vezane uz menstruacijski ciklus, ali promjene raspoloženja mogu biti i prvi znak poremećaja rada štitnjače. Ako do sada nisi imala izražen PMS ili primjećuješ da su promjene raspoloženja koje osjećaš drugačije, provjeri hormone štitnjače. Dugotrajne promjene raspoloženja mogu bitno utjecati na tvoju kvalitetu života.

shimmer fallback

Promjene u kilaži

Ako štitnjača ne radi pravilno i ne luči dovoljno hormona, onda uzrokuje usporavanje metabolizma, a to je povezano s povećanjem težine. Obrati pažnju na prehranu, posebno ako nisi povećala unos hrane, a debljaš se, moguće da je razlog nepravilan rad štitnjače. Isto tako, pretjerano lučenje hormona može ubrzati tvoj metabolizam i uzrokovati naglo mršavljenje.

shimmer fallback

Osjetljivost na promjenu temperature

Ako primjećuješ da ti smeta promjena temperature zraka moguće je da tvoja štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, a to će utjecati na tvoje tijelo tako da će teže podnositi hladnoću. Prepoznatljivi simptom ovog hormonalnog disbalansa su učestalo hladne ruke i noge.

shimmer fallback

Ispadanje kose

Svima nam s vremena na vrijeme ispada kosa i to nije razlog za zabrinutost, ali ako primjećuješ da to traje dulje nego inače, uzrok može biti pretjerano lučenje hormona štitnjače. Osim toga, možeš opaziti da je tvoja kosa nešto tanja nego inače. U tom slučaju bilo bi dobro prekontrolirati hormone štitnjače u krvi.

shimmer fallback

Kvržice na vratu

Štitnjača između ostalog može utjecati na stvaranje kvržica na vratu, tumora koji ne mora, ali može biti zloćudan. U tom slučaju najbolje je odmah obavijestiti svog liječnika kako bi se napravila pravilna dijagnostika i najbolji plan liječenja.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.