Kako ti uspostavljanje rutine može pomoći u kreiranju sretnog i uravnoteženog života?

Uvedeš li nekoliko pravila, odnosno osmisliš li svoju rutinu, ona će vrlo pozitivno utjecati na tvoju produktivnost, ali i na kvalitetu života

Kako ti uspostavljanje rutine može pomoći u kreiranju sretnog i uravnoteženog života?

Dokazano je da kreiranje određenih rutina iili rituala može uvelike doprinijeti stvaranju kvalitetnijeg i sretnijeg života. Bilo da je riječ o prehrani, vježbanju ili nečem trećem, rutine nam pomažu da ostanemo na pravom putu koji će nam omogućiti da ostvarimo sve zacrtane ciljeve.

Svatko od nas ovisi o navikama, a ukoliko nemamo kreiranu rutinu, vrlo je vjerojatno da će nam život biti kaotičan, a mi ćemo se osjećati nesretno i neproduktivno.


via GIPHY

Imaš li problema s kreiranjem rutina ili se osjećaš kao da nemaš dovoljno kontrole nad vlastitim životom, u nastavku ti otkrivamo neke od razloga kako ti određena struktura i rutine mogu pomoći da živiš sretniji i uravnoteženiji život.


Foto: Unsplash


Manje stresa

Kada imaš uspostavljenu određenu rutinu, onda otprilike znaš što te očekuje u danu koji je ispred tebe. Dakako, da se ponekad nešto može promijeniti i da nije uvijek sve pod našom kontrolom, no u tom slučaju vrlo ćeš jednostavno moći prilagoditi svoje navike. U većini slučajeva budeš li imala svoje rituale i kreiranu rutinu, dan će ti se odvijati baš kao što si zamislila.


Vježbanje

Svi znamo koliko je fizička aktivnost bitna za cjelokupno zdravlje, dobru energiju i izgled, no vježbanje iziskuje određeno planiranje. Želiš li redovno vježbati i ne odustati već nakon nekoliko tjedana, onda trebaš pronaći način kako da ga uvrstiš u svoju rutinu. Za vježbanje je potrebna i motivacija, a budeš li imala uspostavljenu rutinu i određeni raspored za odlaske u teretanu ili na pilates, onda ćeš se toga i lakše pridržavati.


Image

Prehrana

Važnost dobrih rutina najbolje se vidi upravo kad je riječ o prehrani. Želiš li imati zdravu i uravnoteženu prehranu, rutina je neizbježna. Počni planirati unaprijed svoje obroke i na taj ćeš način lakše postići sve svoje ciljeve vezane uz zdraviju prehranu. Uz kreiranu rutinu, puno su manje šanse da ćeš zgrabiti nešto nezdravo ili pak se prejesti.


Image

Spavanje

Zdrava rutina spavanja izuzetno je važna za zdravlje i pomaže nam da tijekom dana imamo dovoljno energije za sve zadatke koje trebamo obaviti. I znanstvena istraživanja su potvrdila da je najbolje iću u krevet svaki dan u isto vrijeme i buditi se u približno isto vrijeme te si osigurati barem 6-8 sati sna. Na taj način, biti ćeš puno produktivnija i s lakoćom se suočavati sa svim izazovima tijekom radnog dana.


Image

Bolji balans između privatnog i poslovnog života

Svi mi svakodnevno žongliramo između privatnih i poslovnih obaveza i pokušavamo pronaći određenu ravnotežu. S uspostavljenom rutinom, život će ti biti manje stresa i puno je vjerojatnije da ćeš imati više vremena za sve ono što taj dan moraš obaviti. Kreiranje dnevne rutine omogućiti će ti da ispuniš sve zadatke sa svoje 'to-do' liste pa će ti ostati i dovoljno vremena za uživanje s prijateljima i obitelji. Balans između privatnog života i karijere od izuzetne je važnosti, a ta će ti ravnoteža pomoći da budeš produktivnija i sretnija u svim aspektima svog života.Image