Prevari glad

Možda ti se čini nevjerojatnim, ali mršavjeti možeš i u snu. Evo kako

Kvalitetan san za mršavljenje je jednako bitan kao i tjelesna aktivnost te regulacija prehrane

Pexels
Foto: Pexels

Kilograme je lako dobiti, osobito u vrijeme blagdana kada ćeš, uz svu moguću disciplinu u sebe unijeti više hrane, nego što ti je potrebno. No, rijetke su one među nama koje se viška na bedrima i stražnjici mogu riješiti dok kažu keks, a pravi sretnice one koji pritom još isti taj keks i žvaču.

Image

Želiš smršavjeti, ali kilogrami te vole? Uvedi u prehranu ove začine

Naime, studija koju je proveo Institut The Salk, a objavljena je na znanstvenom protalu Cell.com, pokazala je da većina ljudi kroz dan pojede nekoliko mini obroka kojih uopće nisu svjesni. Dolazimo do zaključka da - što smo više budni, više jedemo, odnosno san je saveznik u mršavljenju.

Kvalitetan san za mršavljenje je jednako bitan kao i tjelesna aktivnost te regulacija prehrane. Naime, nedostatak sna potiče proizvodnju hormona gladi grelina, što znači da ćeš više jesti. Leptin je pak hormon koji suzbija glad. Kad si naspavana i odmorna ta su dva hormona u balansu, no kada nisi, u tijelu se luči više grelina. I to nije sve… Uslijed umora organizam traži kaloričnu i slatku hranu što znači da će ti se biti jako teško oduprijeti čokoladi i grickalicama.

Znači, osim što bi trebala redovito šetati, možda i potrčati, sakriti od sebe čokolade i ostale pošasti, trebala bi i dobro spavati te pripremiti organizam da i u snu topi masnoće. Evo kako.

Zaboravi na čokoladu

Crna čokolada obiluje antioksidansima i to je čini zdravom, no izbjegavaj je barem u večernjim satima, želiš li mršavjeti u snu. Naime, čokolada osim što sadrži šećer, sadrži i stimulans kofein, ključni dio kave bez koje ne možeš zamisliti buđenje.

shimmer fallback

Seks

Želiš li kvalitetnije spavati, a pritom i mršavjeti aktiviraj se pod plahtama. Studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazala je da svaki dodatni sat dobrog sna kod žena značajno podiže seksualnu želju, a zadovoljavajući seksualni život, pak, utječe pozitivno na spavanje što dobro djeluje na mršavljenje. Začarani krugu u kojem bi se svi htjeli naći, zar ne?

shimmer fallback

Zaboravi i na crno vino

Mnogi vole popiti čašu crnog vina prije spavanja jer ih opusti. Isto tako, užitak je popiti ga nakon ručka. Utješna je činjenica da je crno vino zdravo, unatoč tome što je riječ o alkoholnom piću. Naime, sadrži resveratrol, jedan od najjačih poznatih antioksidanasa. Njegova uloga u organizmu je sanirati štetu na stanicama nastalu djelovanjem slobodnih radikala.

No, s druge strane, alkohol je šećer i nije ga dobro konzumirati pred odlazak na počinak. Čak ni crno vino. Iako imaš osjećaj da te opušta, crno vino otežava ti da postigneš REM fazu sna, onu u kojoj se tijelo i psiha najkvalitetnije odmaraju i regeneriraju.

shimmer fallback

Proteini pred spavanje

Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Florida, proteini pred spavanje ubrzat će metabolizam, a brži metabolizam znači manje kilograma. Ispitanici koji su svaku večer konzumirali 30 grama proteina imali su aktivniji bazni metabolizam (to je onaj koji radi dok ti, naizgled, ništa ne radiš, odnosno spavaš). Razlog leži u tome što tijelo mora utrošiti više energije za probavljanje proteina, nego što mu treba za probavljanje ugljikohidrata.

shimmer fallback

Vježbe istezanja

Osim što će opustiti tijelo i pripremiti ga za spavanje, vježbe istezanja će učiniti tvoje mišiće vretenastima, poboljšati gipkost i držanje pa ćeš čak i s istom težinom izgledati vitkije i elegantnije. Također, potaknut će probavu. Prije odlaska na počinak odvoji pet do deset minuta za nježno istezanje te umiri svoje tijelo i psihu kako bi moglo utonuti u san.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.