Želiš ostati fit? Evo koja pravila trebaš uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu

Zdrava prehrana, vježbanje i fizička aktivnost su nužne želiš li zadržati idealnu tjelesnu težinu uz koju ćeš izgledati i osjećati se dobro

Želiš ostati fit? Evo koja pravila trebaš uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu

Jednom kad postignemo željenu težinu, često se vraćamo starim navikama. Problem je što se s tim starim navikama vraćaju i kilogrami koje smo se toliko trudile izgubiti. Gubljenje suvišnih kilograma prioritet je mnogih žena, no želiš li ostati fit, onda je vrlo važno usvojiti zdrav način života.

via GIPHY

Izbjegavaj rigorozne dijete jer ti one mogu donijeti više štete nego koristi te negativno utjecati na tvoje zdravlje. Zdrava prehrana, vježbanje i fizička aktivnost su nužne želiš li zadržati idealnu tjelesnu težinu uz koju ćeš izgledati i osjećati se dobro. Mnogi ljudi uspijevaju ostati fit jer se drže određenih pravila, a neke od njihovih 'tajni' otkrivamo u nastavku.


Foto: Unsplash

Image

Jednostavni i učinkoviti savjeti za mršavljenje tijekom ljetnih mjeseci

Fizička aktivnost treba biti dio tvoje svakodnevne rutine

Za dobro zdravlje i fit izgled fizička je aktivnost nužna. Kako bi zadržala tjelesnu težinu na željenoj razini, trebala bi vježbati svaki dan. To će ti omogućiti da potrošiš sve kalorije pa neće doći do nakupljanja težine. Ne trebaš vježbati tako intenzivno kao kad si bila na dijeti, no svakako se potrudi svaki dan odraditi određeni trening. To ne mora nužno biti vježbanje u teretani. Možeš se baviti i drugim aktivnostima kao što su trčanje, bicikliranje, plivanje… Izbora je zaista mnogo, a na tebi je da odabereš onu koja će se najviše uklopiti u tvoj način života.  


Image

Povremeno si možeš priuštiti hranu za kojom žudiš

Čežnja za određenim namirnicama može biti vrlo snažna i često nas odvede u pogrešnom smjeru. Upravo iz tog razloga, nemoj sebe lišavati hrane koju voliš, ali nauči biti umjerena. Barem jednom tjednom dozvoli sama sebi da uživaš u svojim omiljenim poslasticama, bilo da je riječ o sladoledu ili pak ogromnom cheeseburgeru. Uz takve male nagrade mnogo ćeš lakše održavati svoje zdrave navike.


Image

Jedi više proteina

Proteini utječu na rast i regeneraciju mišića, a nalaze se u mnogim namirnicama koje bi svakako trebala uvrstiti u svoju prehranu. Hranjivi su i omogućiti će ti da dulje ostaneš sita pa nećeš dolaziti u napast da jedeš nezdrave namirnice. Dobri izvori proteina su losos, pileća prsa, sir i škampi.  


Image

Kvalitetno se naspavaj

Kvalitetan san vrlo je bitan za zdravlje, ali i za tjelesnu težinu. Prema mišljenju stručnjaka trebala bi si osigurati 7 do 9 sati sna. To će ti dati energiju za sve zadatke i aktivnosti koje trebaš ispuniti tijekom dana, ali i pomoći ti da kontroliraš svoj apetit. Naime, istraživanja su pokazala da su oni koji ne spavaju dovoljno kroz dan skloni unijeti mnogo više kalorija, a pojačava se i čežnja za nezdravim namirnicama.


Image

Vlakna bi trebala postati tvoj najbolji prijatelj

Još jedan vrlo bitan nutrijent kojeg bi trebala uvrstiti u svoju prehranu su vlakna. Pitaš se zašto? Zato što će spriječiti nakupljanje kilograma, Naime, hrana koja sadrži vlakna se sporije probavlja pa ćeš se dulje osjećati sito. Iz tog razloga, svaki tvoj obrok trebao bi sadržati namirnice bogate vlaknima. Dobri izvori vlakana su voće, povrće i cjelovite žitarice.  


Image

Pripazi na tekuće kalorije

Mnoge žene zaboravljaju da se kalorije (i to puno njih) nalaze i u raznim sokovima i napicima koje često konzumiraju. Primjerice, kava sa šećerom i punomasnim mlijeko vrlo je kalorična pa je bolje piti obični espresso ili pak zeleni čaj. Kupovni sokovi, kao i alkoholna pića također su vrlo kalorični.  


Image

Biraj zdrave grickalice

Ako između obroka osjetiš glad, nemoj posegnuti za nezdravim grickalicama i slatkišima, već pokušaj uz sebe uvijek imati neki zdravi snack kao što su orašasti plodovi, jabuka ili proteinske pločice. Osim toga, grickanje između obroka spriječit će prejedanje i pomoći ti da ostaneš na dobrom putu. Kao međuobrok možeš jesti i sir, bademe ili pak grčki jogurt.  


Image

Zaboravi na dijete

Većina dijeta su opasne i nisu dobre za tvoje zdravlje stoga ih se radije kloni i umjesto njih nastoj usvojiti zdrav način života. Zdrave navike, a ne restriktivne dijete, ono su što bi trebala uvrstiti u svoju svakodnevicu želiš li ostati fit i osjećati se dobro. Održavanje zdrave tjelesne težine na taj će ti način biti mnogo lakše i jednostavnije.